Nu degeaba catina poarta si denumirea de "ginsengul romanesc". Aceasta planta miraculoasa este considerata a fi un tonifiant general, datorita complexului vitaminic pe care-l contine. De asemenea, se recomanda includerea ei in dieta in perioadele in care se schimba vremea, pentru intarirea sistemului imunitar. Fructul este bogat in vitamina C (de 10 ori mai mult decat cictricele), dar si in vitaminele E, K, F, P, complexul B (B2, B6, B9, colina, inozitol), carotenoide (beta caroten, xanthophila), minerale si oligoelemente, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe, serotonina, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, aminoacizi, enzime, fitosteroli.
Uleiul de catina ajuta la scaderea colesterolului, dar are efecte benefice si in cazul ulcerului gastric sau in afectiunile circulatorii si hepatice.
Totodata, catina (sub orice forma) este recomandata si persoanelor depresive,deoarece contine serotonina. Aceasta substanta ne ajuta sa diminuam si efectele nocive ale stresului.
Catinei i se mai spune si "ginsengul romanesc", dar si "vaccinul antigripal natural", pentru ca este perfecta pentru tratarea racelilor si a virozelor respiratorii.
Cum puteti prepara catina pentru consum
Pentru a beneficia din plin de proprietatile acestei plante, din acest sirop se iau 2 linguri inainte de mesele principale.
Sursa foto: paginadeagricultura.ro
Surse articol: csid.ro, wikipedia.org
Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Pentru inceput ne ocupam de fructe.
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiateRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii