Cu totii ne amintim cu placere de dulciurile pe care le consumam cu atata pofta in copilarie. Fie ca e vorba despre crema de zahar ars, ciocolata Pitic sau napolitanele KouKou Roukou, gogosi sau scovergi, fiecare dintre noi are o amintire speciala din vremea copilariei.
V-am rugat sa ne ajutati raspunzand la o intrebare pe care am pus-o pe site-ul TPU.ro: Care sunt dulciurile care va placeau cel mai mult cand erati mici? Am strans peste 90 de raspunsuri si am alcatuit un articol cu ajutorul vostru.

Cei mai multi dintre voi si-au adus aminte cu placere de dulciuri de tot felul pregatite de mama sau bunica in casa. Unele au ramas populare si acum, cum ar fi clatitele, crema de zahar ars, placinta cu branza, papanasii, pandispanul, in vreme ce altele se regasesc din ce in ce mai rar pe mesele noastre in zilele de azi. E vorba despre galustele cu prune, lapte de pasare, tort de clatite, cornulete cu rahat, salam de biscuiti, scovergi sau marmelada.

Apoi, multi si-au adus aminte cu placere de tipurile diferite de prajituri care le erau preparate cand erau mici. La mare rang a fost vestita savarina, urmata de clasicele eclere, amandine sau negrese. Alte tipuri de prajituri care s-au “pierdut” in timp sunt alba ca zapada, prajitura cartof, prajitura punci sau prajitura portofel. Se mai gasesc in unele cofetarii cu traditie, dar apar din ce in ce mai rar, atat in comert, cat si in bucatariile noastre.

Alte tipuri de dulciuri mentionate au fost cele cumparate din comert. Aici, au fost amintite faimoasele dropsuri, acadelele, bomboanele fondante, inghetata la cornet de toate aromele posibile, frisca care se vindea in cofetarii la kilogram si inghetata pe bat.

Partea noastra preferata a fost cea in care oamenii si-au amintit de anumite marci de pe vremuri, cu denumiri care ne fac sa fim nostalgici. Spre exemplu, va amintiti inghetata Polar, care avea un ambalaj ciudat, ca de pachet de unt? Sau poate ciocolata Bucegi, guma Turbo sau bomboanele Topi-Top... Alte marci indragite pe vremuri erau ciocolata Ambasador, biscuitii Mirela, ouale Kinder (atat de populare si acum), bomboanele Cip, Tosca sau Cojac, napolitanele Aida, ciocolata Kiss, Pitic si faimoasele napolitane KouKou Roukou.

Ca bauturi, au fost mentionate doar doua: socata si nectarul la borcan.

Noi nu am vrea insa sa oprim aducerile aminte aici, si va provocam inca o data: ce alte dulciuri consumati cand erati mici? Ce marci indrageati si caror prajituri le duceti dorul?

  • 78 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Alexandra Comsa, 14 decembrie 2013

    In primul rand vreau sa va spun ca este foarte interesant si important ceea ce faceti. Pe langa faptul ca creati nostalgie celor care se gandesc la copilarie, la un moment dat ati putea sa extindeti acest proiect si sa reinnoiti caietul de retete al gospodinelor cu aducerea in prezent din negura timpului a unor retele vechi. In felul asta ele nu ar fi piedute si poate chiar ar capata o amploare folosirea lor de catre unele familii sau chiar cofetarii. Cand eu eram copil imi placea foarte mult ciocolata Pitic, Scufita rosie si cea Ambasador. De asemenea, unele sortimente de la Kandia Timisoara si Cibo Brasov. Mi se pare ca unul se numea chiar Kandia. Imi mai aduc aminte de in o ciocolata al carei nume nu mi-l aminesc dar, care avea un ambalaj alb cu o floare galbena pe el. Dintre prajituri imi placeau Tosca, Excelentul, Indiana, dar in special Dobosul. o vreme existau prajiturile Moscova, sau Viuoleta, care erau acoperite cu martipan si erau foarte gustoase cand erau proaspete. Intr-Intr-adevar, frisca varsata cum se numea, adica cea care se vindea la kg, era minunata. Dintre sucuri imi placea Cico, Brifcor si apreciam foarte mult siropurile cu sifon, care in Bucuresti se vindeam la anumite chioscuri. Dintre bomboane imi placeau cele de ciocolata romaneasca, dar si banutii chinezesti, inveliti in poleiala, sau bomboanele Topi-top, sau Cip. Jeleurile erau foarte gustoase incat cu greu ma puteam opri din mancat. Rahatul era si el de calitate, ca si serbetul sau alte prepareate provenind de la turci. In vremea aceea ciocolata romaneasca era foarte buna. Nu stiu cum se face ca dupa 1989 nicio fabrica din Romania nu a mai stiut sa o produca, decat cu licenta straina. De Paste erau figurine extraordinare din ciocolata. Ramaneai uimit numai cand le vedeai. Unele dintre ele erau de dimensiuni foarte mari, cred ca de vreo 20 de cm inaltime, poate si mai mari. Dintre prajiturile de casa imi place foarte mult lapele de pasare, crema de zahar ars, pandispanul, cozonacii si checurile facute fara economie, cu ingreiente ca nuca, macul etc. Eugeniile din comert erau foarte bune si imi luam frecvent cu mine la scoala.

  • Fara foto

    luminita, 21 octombrie 2013

    mie imi placeau grozav mascotele si jofrele si braga si.....

  • Fara foto

    Miki, 25 iulie 2013

    Eu imi amintesc de Cico ,un fel e Bautura acid ulama cu micros de portocale ,de o prajitura care se numea Violeta...ce vremuri!

  • Fara foto

    liana feldeoiu (Bucatar) , 15 iunie 2012

    Isi mai aduce cineva aminte de halvita sau de braga? Doamne eu as da timpul inapoi....sau sarlota?... Ehh vremuri apuse...

  • Fara foto

    COFENAD (Bucatar) , 15 iunie 2012

    Eu imi amintesc de biscuitii mei preferati chiar si in studentie, in anii '80 numiti "POIENI". Erau 3 bucati intr-un ambalaj argitiu, erau foarte crocanti si inveliti in ciocolata. Biscuitii cu cacao, simpli erau foarte buni. Se mai gaseau inca, o perioada dupa Revolutie. Dar de mult nu am mai gasit. Imi amintesc de ciocolata Anca si Duo. Sigur, napolitanele Carmen. Acasa faceam saleuri la presa, cu chimen si ciocolata de casa, mai ales ca nu gaseam nici un fel de ciocolata. Bineanteles ca abia asteptam prunele ca sa facem gomboti(galuste cu prune). Ce buni erau, mai ales cand mergeam la practica agricola si mancam cu colegii. Fiecare aducea cate ceva, iar toamna era clar ca ne intreceam in zacusca si gomboti. De Craciun se faceau multe haiosuri, la fel fiecare aducand si la serviciu, unde era un fel de concurenta. A cui e mai bun. Tortul dobos era o specialitate, cremesul de casa, cornulete si fursecurile cu dulceata. Cea mai speciala era prajitura Sarah Bernard. La cofetarie preferam spumoasa de capsuni, vara. Iar la placintaria din oras erau strudele cu mere foarte bune si placinte cu cascaval, la care stateam duminica la rand ca sa putem lua. Erau mult mai gustoase, mai naturale si te bucurai in mod deosebit deoarece nu le aveai zilnic.

  • Fara foto

    Monica (Bucatar) , 15 iunie 2012

    Salutare! As fi crezut ca voi fi eu cea care va aminti de bautura Bem-bem dar am vazut ca s-a mentionat, nemaipomenita era, apoi aminteste cineva de niste prajituri cu mere pe care le luam de raionul de paine sa fie oare acel foietaj numit Fantezie ? Apoi imi aduc si eu aminte cu placere de acele bomboane papusa de bomboanele Vinga de napolitanele Carmen dar mai era ceva despre care nu am mai auzit pe nimeni sa isi aduca aminte. Eu sunt din Constanta si erau, cand eram copil, niste batoane de ciocolata invelite in celofan si aveau un baton de vanilie intreg lipit pe o parte; erau bestiale !!!

  • melina

    melina (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2011

    Buna si bine v-am gasit, mi-a facut o mare bucurie acest forum .Eu imi amintesc de napolitanele Super cu cacao, erau 2 bucati dreptunghiulare intr-o poleiala rosie, le mai stiti?Ne dadea mama ca desert, eram 4 copii, si eu le pastram mult dupa ce ceilalti fratiori le mincau , sa nu im faca ei pofta.Imi amintesc cum tata imi cumpara o napolitana cu ciocolata Doina, parca 2 lei era, in ceolofan si mamam cumpara napolitane Carmen, era un pachet patratos cu galben si bleu cu o dansatoare spaniola, daca bine imi amintesc.In clasa a cincea am am chiulit prima data de la scoala cu o prietena si ce fericita eram pe banca in parc , mincind piscoturi pt.copii.Nu mai regasesc acele gusturi.

  • Fara foto

    Stefan (Bucatar) , 14 ianuarie 2011

    Imi aduc cu pofta aminte de prajitura INDIANA ceva nepomenit,sau SPUMOS cu spuma de zmeura,gogoasele de la scoala facute de colegele de clasa la gospodarie,calzi si proaspeti.Si la sete o apo soda cu sirop de la colti,ohhhhhhhhhhhhhhhh. Mai imi amintesc de niste ciocolati de marimea unor capsuni umplute cu o crema alba acrisoara,ambalate in staniol fin si mai multe intro cutie.Cine stie cum se chemau?

  • Fara foto

    Adrian, 08 iunie 2010

    Eu imi aduc aminte de ciocolata Kiss care ulterior a devenit "Sarut" apoi a disparut. Am cautat pe internet si am gasit informatii cum ca se mai produc in Grecia.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Fiind singura la parinti cate nu imi pregata mamica !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 martie 2010

    Imi aduc aminte cu placere de prajiturile pe care le facea bunica mea:alba ca zapada si niste piscoturi care erau bune dupa cateva zile,cred ca punea amoniac in ele.Imi aduc minte cu placere ca mergeam la cofetaria din coltul strazii si luam amandine si savarine,erau un deliciu.Doamne ce au trecut anii....

  • simoduma

    Simonel (Chef de cuisine) , 04 noiembrie 2009

    Am promis ca revin si iata-ma! Singurul lucru care mi-a revenit in minte este napolitana spirala, nu tin minte numele ei dar era in forma de spirala si avea crema roz!

  • Fara foto

    aurelia, 26 octombrie 2009

    Of ! Prajitura "Bucuresti", prajitura "Violeta" (care semana cu "broscuta"), prajitura "Amandina", bomboanele cu lapte "Vinga", bomboanele "Pestisori", bomboane "Covrigei" bomboane "Mentine", câte amintiri, cât as dori sa le mai gust înca o data!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Imi amintesc cu placere de dulciurile copilariei mele: pandispan,chec,lapte de pasare,gogosi cu gem,prajitura "alba ca zapada ",magiun de prune,salam de biscuiti,serbet cu diferite arome,minciunele,bilute cu visine din visinata,etc....

  • Fara foto

    scootsie (Chef de cuisine) , 16 iunie 2009

    Unde esti copilarie!!!!Fondante,lapte de pasare,scovergi si gogosi si cate si mai cate bunatati de-ale mamei!

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 26 mai 2009

    Amandine, pateuri, ciocolata cu rom si altele... Cate lucruri imi lipsesc :((((

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2009

    In amintirile mele au ramas prajitura,,bucuresti,, ,,nufarul,, si ceva cu forma de broscuta si cu gustul prajiturii bucuresti

  • serban aurora daniela

    serban aurora daniela (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2009

    ciocolatica Puisor este prima amintire din viata mea: tatal meu(Dumnezeu sa-l odihneasca!) ma ducea in brate la camin , aveam vreo 2-3 ani, si, ca sa nu plang, mi-a dat o ciocolatica Puisor de care imi amintesc perfect. Era minunat! Pacat ca s-au dus multe...si multi...

  • Elena

    Elena (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Copilaria mea a fost plina de tot felul de prajituri si torturi. Mama a fost si este o maestra recunoscuta a prajiturilor, iar in fiecare weekend ne facea "ceva bun". Dar imi aduc aminte cu placere si de napolitanele "Margareta", si de "scoverzile" bunicii(un fel de gogosi din aluat de paine).

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Am gasit in comert SPIRALE de post, cu gustul pe care il stiu din copilarie. Bune, crema cu aroma de capsuni.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Am 41 de ani si am copilarit cu eugeniile,biscuitii cu crema ovidiu,biscuitii venus,savarine,eclere vieneze,zorele,tot felul de inghetate.Mi-aduc aminte ca o savarina costa 1,50 lei.Acasa erau la mare cautare placintele,branzoaice,tortul de mere,crema de zahar ars,tortul de biscuiti,prajituri cu marmelada,checuri si bineinteles cozonaci. Toate erau delicioase.Parca dulciurile de atunci aveau o alta savoare.

  • Fara foto

    Oanaeste (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    Imi aduc aminte de "Laptele de pasare", "Crema de zahar ars" si "Knele"(galuste cu prune) pe care ni le facea mama cand eram copii. La cofetarie imi placeau savarinele, care erau pline de sirop si gem si inghetata "casata" din brasov....

  • simoduma

    Simonel (Chef de cuisine) , 29 martie 2009

    Imi aduc aminte de tortul de inghetata, nectarul de piersici, sucul de portocale BRIEFCOR daca mai tine cineva minte, ciocolatica mica scufita rosie,nucile care le cocea mama intr-o tava speciala si le umplea cu crema de cacao (si acum tinjesc dupa ele), cam atat mi-am adus aminte acum, dar promit ca voi reveni....

  • Cimpean Mariana-Corina

    Maricor (Chef de cuisine) , 26 martie 2009

    Fiind din Cluj, Imi aduc aminte cu mare placere de prajitura "Spumoasa", de adevaratul "Dobos"cu zahar ars deasupra, de "Broscute" micute si verzi, de inconfundabilul "Isler" pe care din pacate azi nu-l mai gasesc nicaieri.De fapt, daca ma gandesc bine, multe din prajiturile copilariei nu le mai gasesc in cofetarii, nici macar la Cluj.Tendinta de diversificare din ultimul deceniu a fost prea mare astfel incat gustul s-a pierdut, ramanad doar aspectul.Este mare pacat ca s-a preferat aspectul exterior in detrimentul gustului.Aproape ca nu mai simti nici o diferenta intre prajituri. Pacat.

  • Fara foto

    ENE (Bucatar) , 25 martie 2009

    imi aduc aminte de ciocolata cu rom , care mai este si acum . De pateurile acelea fragede si calde , de gogosile facute de mama , cornulete si galusti cu prune .si sunt o mare iubitoare a artei culinare .Orice reteta noua vad , daca imi place o si fac .Le fac multe surprize familiei .

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 25 martie 2009

    ..Imi amintesc de o inghetata excelenta de vanilie...nu-i mai tin minte numele ,stiu doar ca era dreptunghiulara si impachetata cum e acum untul..si mai era o prajitura buna buna cu mere care se vindea la magazinul de paine :)))

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 23 martie 2009

    Mi am adus aminte de Cip si de mentosane.Ce bune erau. offfff ce vremuri

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 23 martie 2009

    Imi aduc aminte de napolitanele cu visine, erau delicioase si de un fel de napolitana ce avea in interior un continut roz, nu stiu cum se numeste.Sa nu uitam de bomboanele cubaneze si de caramelele facute de firma Kent.Ce bine ar fi daca s ar mai gasi.

  • Fara foto

    Cely, 20 martie 2009

    Erau niste ciocolatele mici care se numeau Puisor.Bune mai erau si ieftine. 50 de bani bucata (2 la leu)

  • Fara foto

    Dorina (Chef de cuisine) , 18 martie 2009

    Profiterol. Era in anii '80 o cofetarie mica pe Calea Victoriei (noi ii spuneam cofetaria teatrului). Stateam la rand sa prindem o "masuta" libera . Da, erau doar cateva mese micute dar profiterolul era super.

  • Fara foto

    frida75 (Bucatar) , 18 martie 2009

    Imi amintesc cu placere de gogosile cu gaura si strudelele cu mere care se vindeau la centru'de paine, numai zic de prajitura "violeta" care era senzationala, dar si arahidele glazurate aduse din China in pragul sarbatorilor de pasti si iarna cu un gust mirific si lista poate sa continue, dar... deja salivez!

  • Fara foto

    kok miori, 14 martie 2009

    Daca vorbim de dulciuri din copilarie mi-a aduc aminte de cofetaria Amandina din Iasi unde mincam o prajitura "crantz" care era foarte gustoasa si bezelele care mama le facea si le punea bucati de nuca inauntru. Sau gogosii prajiti in ulei fierbinte care-i mincam iesind de la liceu cu prietenele. Sint inca multe de povestit.

  • Fara foto

    Mariana, 14 martie 2009

    Bunica mea, Dumnezeu sa o ierte, facea o placinta excelenta, "placinta intinsa", intindea aluatul subtire, subtire..., facut din faina de foarte buna calitate, cat o fata de masa, si o umplea cu branza de vaci cu stafide, cu mere, cu nuca, etc. O cocea in cuptorul din curte, era nemaipomenit de buna, o mancam calda, abia scoasa din cuptor, rupeam din ea, nici nu se putea taia de calda ce era. Era cea mai buna placinta.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 13 martie 2009

    Imi amintesc de bomboanele de lapte sub forma de papusa. Sau amandine, bomboane pudrate cu cacao

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 12 martie 2009

    Sa nu uitam de ,,alvita'' nemaipomenita sau ,,nuga'' Mare amatoare de dulciuri am fost si am ramas!Dar dulciurile din copilarie nu se compara cu nimic din ce gasim acum pe piata. Gustul acela nu il regasesti

  • Fara foto

    mariana bartha (Bucatar) , 11 martie 2009

    Si ca bautura, braga, pe care o gaseam la unul din putinii particulari din Ploiesti, era excelenta rece, vara.

  • Fara foto

    mariana bartha (Bucatar) , 11 martie 2009

    Unul din deserturile care se dadeau cand faceai o vizita era serbetul cu apa rece sau dulceata de trandafiri sau nuci verzi, prune decojite umplute cu miez de nuca si dulceata de cirese amare.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 11 martie 2009

    Verrrde acele felii de paine trecute prin ou, prajite, erau FRIGANELE - waw ce bune mai erau mai ales daca le facea bunica

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 11 martie 2009

    Prajitura Amandina a fost desertul de cofetarie ce il savuram cu placere.Gustul ramane doar o amintire.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 11 martie 2009

    Ciocolata de casa in doua culori a fost deliciul copilariei mele,cremsnitul si eclerul cu crema de vanilie si zeamil(care se gasea foarte greu) au fost bucuriie sfarsitului de saptamana cand mama ne rasfta si ne facea placerile.

  • Fara foto

    eli (Bucatar) , 11 martie 2009

    Imi amintesc de prajitura caramel, mere coapte umplute cu orez fiert in lapte cu stafide si scortisoara, gris pane pudrat cu scortisoara si minciunelele.

  • Fara foto

    popa george (Bucatar) , 11 martie 2009

    Imi amintesc cu nostalgie acele parfe (parfait in franceza),o inghetata facuta in straturi,ambalata ca un pachet de unt de 250g si arome de fitic, cacao cu alune. Cele mai bune parfeuri le-am mancat in Brasov la cofetaria Cassata.

  • Fara foto

    ADRIANA, 11 martie 2009

    Imi amintesc cu placere de budinca de macaroane cu branza pe care o facea mama. Imi placea sa o mananc fierbinte, eh, sunt amintiri foarte placute, acum incercam sa dam aceste amintiri copiilor nostri, care sper ca peste ani sa-si aminteasca si ei la fel de placut.

  • Fara foto

    nicol, 10 martie 2009

    Silvia, si eu imi amintesc cu nostalgie de trigoanele cu crema de vanilie, gustul acela nu l-am mai regasit de-atunci niciodata, uneori ma intreb daca au existat cu adevarat...

  • Fara foto

    Silvia (Bucatar) , 10 martie 2009

    Eu imi amintesc cu placere de trigoanele cu crema de vanilie. Nu m-am mai intalnit cu gustul acela, probabil din cauza anilor care au trecut.

  • Fara foto

    Costache Aurica (Bucatar) , 10 martie 2009

    Multe au fost dulciurile preferate,dar cel mai mult mi-a placut spuma din strugurei si prajitura cu mere.Dintre dulciurile din comert,preferam ciocolata cu rom si eugeniile.Prea multe dulciuri nu consumam pentru ca aveam pomi fructiferi,arbusti cu agrise si strugurei,precum si zmeura.Copilaria mi-am petrecut-o la bunici,in Moldova si Harghita.Mai frumoase si placute sunt amintirile.Dulciurile se rezuma la aluaturi dospite,umplute cu gem,branzeturi si fructe,mai ales mere.

  • Fara foto

    andronescu valentina (Chef de cuisine) , 10 martie 2009

    Imi aduc aminte din copilarie de zaharul candel, de dropsuri cu fructe, si de cozonacul cu branza dulce facut de bunica mea. Era o delicatesa. Si imi placea mult dulceata de gutui si pelteaua.

  • Fara foto

    kristina (Bucatar) , 10 martie 2009

    De sarlota cu vanilie imi aduc aminte cu placere, de culoarea fisticului, ambalata in niste pahare din plastic. Am cautat reteta, dar nu am gasit-o.

  • Fara foto

    Gabriela Brandiburu, 10 martie 2009

    Cand eram eu mica, cel mai mult imi placea sa manac ciocolata Pitic si briose de la magazinul de paine. Mai existau niste cutiute cu bomboane si ciocolate de la Kandia. Aspectul cutiei era foarte frumos. Imi aduc aminte ca era o cutie galbena legata cu un snur auriu. Continutul cutiei era delicios! De baut existau: sirop de zmeura, Cico si mai tarziu Bem-Bem cu lecitina.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 10 martie 2009

    Multe la care multi prieteni nu aveau acces.... pacat!

  • Fara foto

    andre, 09 martie 2009

    Prajitura arici, care erau mai mult ca niste fursecuri cat nuca acoperite cu nuca maruntzita.

  • Fara foto

    Cristina Popescu (Chef de cuisine) , 08 martie 2009

    Ce spuneti despre napolitanele "DANUTZ"? iar la sucuri ..isi mai aminteste cineva bautura "BEM-BEM"? ..un nectar de nota 10

  • Fara foto

    arianna73 (Bucatar) , 08 martie 2009

    Cand eram eu mica era zahar de gheata, avea forma unui bucati de gheata, dar era dulce, sau bombonelele in iepurasi de plastic, dar sa nu uitam inaintea sarbatorilor de iarna nu stiam cum sa fac sa mai gasesc o noua reteta de prajitura, frica sa nu stric cremele, ne luam la intrecere cite tipuri de prajituri facem, off ce vremuri, acuma sa duce lume la magazin, cumpara citeva cutii de prajituri si gata.

  • Fara foto

    Marian Dragoescu (Bucatar) , 08 martie 2009

    Eeeeeeeee,cine-si mai aminteste de zaharul kandel pus pe ata si care semana cu un cub de gheata(chiar,s-o mai face asa ceva pe undeva),sau de alvita aceea tare,care atunci cand muscai din ea aveai impresia ca-ti scotea dintii din fata,iar dupa ce sa inmuia in gura era o adevarata placere.Sau mai tineti minte casata?Inghetata in trei arome(fistic,vanilie si cacao)si invelita in staniol,sau tortul"Ambasador"de la cofetaria "Ambasador".Cumva mai tineti minte bautura racoritoare din morcovi "Karola",care era la cutie de tabla si eticheta albastra la prtul de 4 lei,dar Qick Cola?Ciocolata chinezeasca mai tine minte cineva?

  • Fara foto

    mariana, 07 martie 2009

    Cum sa nu-ti aduci aminte de halvita? Oare se mai produce asa ceva? (se cumpara la kg, aparea in magazine inainte de a incepe postul Pastelui)Prajiturile schnit, violeta, ora 12, cico (era mult mai bun decat Fanta. am mai cumparat si dupa revolutie). Copilaria am petrecut-o cu Spirale, bomboane cubaneze super bune si aromate, iar cand primeam cate o guma de mestecat ION eram tare fericiti. Nici macar placinta Dobrogeana autentica nu am mai gasit de cumparat la acceasi calitate ca pe vremuri. In casa preparam ciocolata de casa, halva turceasca parfumata cu multa scortisoara, socata. La orice colt de strada gaseai sirop praparat ad-hoc cu sifon si siop natural din diverse fructe (era o adevarat placere sa stam si sa privim cum era praparat), servit intr-un pahar de sticla ce era spalat inainte de a fi umplut - nici vorba de pahare de unica folosinta. Acum punem mare accent pe "alimentatia sanatoasa". Atunci toate produsele aveau alt gust desi erau preparate cu lapte adevarat, cu unt, patiseriile se faceau cu untura, si am crescut mari si sanatosi. Cineva a amintit inghetata Polar. Ce buna ar fi acum o inghetata Polar cu menta si cu ciocolata!

  • Fara foto

    irina-demetra piukovici, 07 martie 2009

    Pe vremea copilariei mele,(aproximativ in anii 60)in Clujul de alta data ,mancam cand ieseam da la scoala ,piure de castane cu glazura de ciocolata iar cand nu era sezonul castanelor ma multumeam cu o mica trufa de ciocolata;i-mi amintesc si eu de bomboanele Vinga,erau foarte bune si mai ales toate produsele de la fosta Kandia-Timisoara.Si mai grozava era inghetata Polar pe bat(nu ma refer la Kandia ci la dulciurile copilariei mela)Dar cele mai grozave dulciuri le facea bunica mea.Incepand de saptamana viitoare incet ,incet ,va voi da retetele ,asa cum le am si eu ,din caietul mostenit.

  • Fara foto

    MaryAne, 07 martie 2009

    Am 2 dulciuri preferate: Glucoza/Rahat de fructe Rahatul de acum nu mai este asa bun ca cel din 198....

  • Fara foto

    viky (Bucatar) , 07 martie 2009

    Se vede ca sunt generatia ciudata! Am 67 de ani si nu stiam in copilarie cum arata ciocolata,portocalele... era dupa razboi si DULCELE de duminica {singurul} era ceva minunat: porumb fiert in zahar nerafinat cam negricios! Se aduna toata familia si bunica punea o oala mare pe foc si incepea sa miroasa in casa a PARADIS! Simt si acum in nari aroma! Nu mai spun ca se manca fierbinte... ca daca nu te grabeai ramineai fara! Banuiesc ca era si BIO si ECO !

  • Fara foto

    Mariana, 07 martie 2009

    Bomboanele Vinga se faceau in comuna Vinga, jud. Timis, de catre un bulgar, dupa o reteta care s-a pierdut o data cu moartea lui. Erau foarte bune. Imi amintesc de copilarie.

  • Fara foto

    Mara, 07 martie 2009

    Napolitane Danut, napolitane Carmen, pestisori si ciubuce din zahar, ciocolata Mocca (ambalaj portocaliu cu un cap de negresa si boabe de cafea), ciocolata Bucuresti cu lapte si alune, prajitura Ora 12, joffre, tort Maresal, mascote, amandine si prajituri de casa: Greta Garbo,cremsnit, mille feuilles, cozonac, checuri, orez cu lapte, prajitura Sireni... Ce vremuri...copilaria, cel mai frumos anotimp.

  • Fara foto

    Olimpia adriana Simonia (Maestru bucatar) , 07 martie 2009

    O ce lume minunata,cea a copilariei,cand bunica imi aducea cele mai bune dulciuri ,care erau grozave si aveau crema intr-adevar; eugenii, napolitane spiralate cu creme diverse , ce se vindeau la kg.,marmelada la kg.,ciocolata Bucegi, bomboane fondante si multe altele. Erau tare bune!!!!!!!!!!!! Mi-ati facut o bucurie abordand acest subiect!

  • mariana

    mariana (Maestru bucatar) , 07 martie 2009

    Tanjesc dupa prajitura facuta de mama mea din foi cu amoniac, crema de vanilie si serbet, era cea mai buna prajitura de casa.

  • mariana

    mariana (Maestru bucatar) , 07 martie 2009

    Mai erau bomboanele umplute cu miere si ciocolata Puisor.

  • Fara foto

    tedy, 07 martie 2009

    Prajituri: diplomat, amandine, mascote, savarina, oana-cu frisca, choux-a la creme, caffe frappe,profiterolul, tort glasse- la ambasador :), cico, lamaita, brifcor, vinifruct- un vin spumant din fructe foarte slab alcoolizat... inghetata doina cu glazura de ciocolata,vafe, fistic la pahar de plastic cu lingurita care se tot rupea...bomboane cubaneze cu diferite arome, ciocolata chinezeasca mica in dimensiuni, guma la fel de chinezeasca imbracata intr-o foita care se dizolva...iar acasa: clatite, placinta cu mere, branza, dovleac...crema de zahar ars, gogosi, scovergi, orez cu lapte si gris cu lapte:P...

  • Fara foto

    JOELIS (Bucatar) , 07 martie 2009

    Dar cine isi mai aduce aminte de bomboanele de ciocolata cu lapte umplute cu lichior, in forma de sticlute si care aveau interiorul din zahar?...Nu mai stiu nici cum se numeau si nici unde se produceau, dar sigur nu le voi uita!...Si de alvita aceea tare, de ti se lipea pe dinti, umpluta cu stafide, alune sau sfecla confiata?!?Eu in Bucuresti am maincat asa ceva.Ce sa mai zic? Poate Zahar candel sau Glucoza din aceea moale din care aveam cate 20 in camara si mancam pana ma ustura pe gat,(am cumparat de curand si e tare de iti poti rupe dintii, dar nu spun cine o face) Bem-Bem care de curand am aflat ca era facut din catina si s-ar mai produce si in prezent pe undeva dar numai pentru burtile strainilor, ca asa suntem noi, darnici...Va doresc tuturor sa va delectati cu "dulci amintiri"!!

  • Fara foto

    elena, 06 martie 2009

    Mama cumpara intotdeauna ,cand lua salariul,1kg de biscuiti spritati in care punea o punguta cu 50 gr. de cafea pentru ea si o napolitana "Danut";biscuitii si napolitana erau pentru mine si Doamne ce aroma aveau acei biscuiti...aroma copilariei,aroma anilor lipsiti de griji care s-au dus...

  • Fara foto

    Daniela, 06 martie 2009

    Cine isi mai aduce aminte de prajitura cu frisca de cacao "ora 12"; sau ciocolata mica cu rom? Apoi veneau randul minunatelor savarine, eclerele si multe altele!

  • Fara foto

    mikimik (Bucatar) , 06 martie 2009

    Mi-au placut foarte mult in copilarie : racoritoarele Aurora(cu diferite arome). cip-ul, biscuitii Raducu, inghetata Polar, amandinele, bomboanele fondante... :) Yamyyyy!!!

  • Fara foto

    roxana, 06 martie 2009

    Daca nu ma insel in privinta denumirii, de baut adoram apa tonica gen limonada "Aurora", braga si nectarul cu adevarat natural la sticle de jumatate de litru. Iar dulce... preambalatele, gogosile "inelus" mici si pufoase, tavalite prin zahar pudra care se vindeau la punga sau cornet de hartie, eclerele cu crema de vanilie si glazura de zahar, pe care ultima data intr-un singur loc din Constanta le-am mai regasit, placinta cu branza sarata dobrogeana, la fel si "cartofii" pe care si acum ii mai gasesti, destul de rar insa si cu un gust total diferit! Apoi dropsurile acelea de lapte tavalite prin cacao, caramelele in care iti rupeai dintii dar bune tare, guma de mestecat tigarete (ambalajul arata exact ca o tigareta cu filtru), marmelada ce se vindea la kilogram sau ciocolatele acelea mici, patrate, cu rom. Mmmmm, ce bunatati! Si mai era ceva considerat "dulce" pe care-l mancam cu multa multa pofta multi dintre noi, cumparat din... farmaciI: tabletele de glucoza, care acum se gasesc si-n supermarketuri dar nu mai au nici o legatura cu gluCoza de alta data! :-)

  • Fara foto

    isalia (Bucatar) , 06 martie 2009

    Un articol cu suave arome din copilarie...E atat de tentant subiectul incat mi-am creat si eu cont... O sa va enumar cateva din bunataurile a caror amintire imi aduce apa in gura si acum:zaharul candel(sau de gheata),glucoza(tare ca piatra)pufarinele multicolore,bombonelele CIP(in cutiute cu o fanta mica pe unde cadeau direct in gurita,napolitanele Danut si Lucia,puisorii de ciocolatasi nu in ultimul rand rarissimile bomboane cu lichior(in cutii imbracate in panza de costum national). Cum ati uitat sa enumerati sticla de Pepsi (sau Pepsic cum ii spunea matusa mea ,care le procura numai ea stia cum si de unde ) pt care stateam ore in sir la Costinesti la rand in fata la Forum(inainte de 90).Si daca tot suntem la capitolul Litoral nu pot lasa deoparte colacii sasesti si gogosile. In ceea ce priveste dulciurile de casa sa ridice mana cei care niciodata in viata lor nu au scobit cu degetutele in cozonac pt a extrage stafidele,rahatul si crema de nuci macinate. Va multumesc ca existati ,familia mea va este super indatorata pt ca altefel ar manca zilnic doar ochiuri si cartofi prajiti(ca toate celellalte le-am invatat de la voi)Exagerez un pic ,dar zau ca sunteti extraordinari!

  • Fara foto

    Cristina, 06 martie 2009

    Se chemau friganele feliile de paine date prin ou si prajite...excelente!

  • Fara foto

    LUCI, 06 martie 2009

    Glucoza (cea care acum zic ca avea gust de sapun), pentru care parintii nostri stateau la cunoscutele cozi din anii 80, spiralele cu crema de alune, guma Turbo si balonca, pufarinii si pufuletii trasi in ciocolata. Parca le duc dorul...

  • Fara foto

    Dana, 06 martie 2009

    Cele mai bune erau Bomboanele Vinga, daca isi mai aduce aminte cineva.Cred ca erau facute de Kandia Timisoara. Si bineinteles faimoasa Eugenia.

  • Fara foto

    luminet, 06 martie 2009

    Ciocolata Kiss {cu spuma de banane sau capsuni}, inghetata Polar, guma Turbo....

  • Fara foto

    marian, 06 martie 2009

    Mai erau naplitanele acelea cu ambalaj roz "CODRUT"!

  • Fara foto

    Donescu Adrian, 06 martie 2009

    Dar cine isi mai aminteste de batoanele de ciocolata dupa care tanajesc si acum..... acele betoane in forma dreptunghiulara...delicioase, de mancam 2-3 si eram cu ochii dupa alte 2 -3 :))))...ce vremuri......si de acel cico de pe litoralul romanesc....

  • Fara foto

    verrrde (Bucatar) , 06 martie 2009

    Mai era brifcorul, sucul la tec :))). Ciocolata Scufita, prajiturile Carpati facute in casa, CIOCOLATA DE CASA - dupa care si acum ma topesc :). Placinta cu branza, placinta cu mere, cu dovleac. Feliile de paine prajite in ulei (dupa ce fusesera date prin ou batut ... nu mai stiu cum se numeau .... ).

  • CLAUDIA VASILE

    Claudia (Bucatar) , 06 martie 2009

    Ciocolatelele de la KANDIA Jucariile mele, Scufita rosie, sucul Cico si Lamanita