Carnea de miel este una dintre vedete pentru masa de Pasti. Daca va ganditi ce retete sa alegeti pentru prepararea mielului. Iata cateva idei, de la delicioasa Pulpa de miel cu rozmarin,  pana la Tocana de miel si Coaste de miel la cuptor.

Pulpa de miel cu rozmarin

Ingrediente:
60 ml de miere , 2 linguri de mustar Dijon, 2 linguri de rozmarin proaspat tocat , 1 lingurita de piper negru proapsat macinat, 1 lingurita de coaja de lamaie, 3 catei de usturoi pisat, o pulpa de miel de aprox. 2 kg  de miel, 1 lingurita de sare.

Mod de preparare:
Intr-un bol mic, combinati mierea, mustarul, rozmarinul, piperul negru, coaja de lamaie si usturoiul. Amestecati bine si aplicati pe pulpa de miel. Acoperiti si lasati la marinat in frigider peste noapte.
Preincalziti cuptorul la 230 de grade C. Plasati pulpa de miel pe gratarul unei tavi de si presarati cu sare dupa gust.
Lasati la cuptor pentru 20 de minute, la temperatura de 230 de grade C, apoi reduceti temperatura la 200 de grade C si lasati in cuptor pentru alte 55-60 de minute. Temperatura interna a pulpei ar trebui sa fie de cel putin 63 de grade C, atunci cand este luata cu un termometru pentru friptura. Lasati friptura 10 minute sa se “linisteasca” inainte de feliere.

Tocana de miel

Ingrediente:
450 g de carne de miel taiata bucati, 1 ceapa mare, taiata felii, 450 de grame de cartofi (curatati si taiati felii), 1 morcov (curatat si taiat felii), 1 tulpina mare de telina (taiata felii), 2 linguri de patrunjel verde tocat, sare si piper dupa gust, 500 ml de supa de vita, 1 lingurita de patrunjel tocat (pentru ornat)

Mod de preparare:
Preincalziti cuptorul la 165 de grade C. Puneti in straturi carnea de miel, ceapa, cartofii,si telina intr-o oala termorezistenta. Asezonati fiecare strat cu patrunjel, sare si piper. Turnati supa de vita si acoperiti bine oala.
Coaceti pentru 1, 5 ore sau 2 ore in cuptorul preincalzit, pana ce legumele si carnea sunt gata si foarte fragede, bine facute. Serviti in boluri si asezonati cu patrunjel.

Coaste de miel la cuptor

Ingrediente:
110 g de firimituri de paine proaspata, 1 linguri de usturoi pisat, 1 linguri de rozmarin proaspat taiat, 1 lingurita de sare, un sfert de lingurita de piper, 2 linguri de ulei de masline. l
7 costite (unite) de miel, curatate, 1 lingurita de sare, 1 lingurita de piper negru macinat, 2 linguri de ulei de masline, 1 lingura de mustar Dijon.

Mod de preparare:
Preincalziti cuptorul la 230 de grade C. Mutati gratarul cuptorului in pozitia de mijloc.
Intr-un bol mare, combinati firimiturile de paine, usturoiul, rozmarinul, 1 lingurita de sare si un sfert de lingurita de piper. Adaugati 2 lingurite de ulei de masline pentru a lega amestecul. Puneti deoparte.

Asezonati costitele de miel cu sare si piper. Incalziti 2 linguri de ulei de masline intr-o cratita pentru cuptor la temperatura mare. Prajiti costitele de miel pentru 1 minut sau doua pe toate partile. Puneti deoparte pentru cateva minute. Ungeti coastele cu mustar, dati prin amestecul de firimituri de paine pana ce sunt acoperite uniform. Acoperiti capetele oaselor cu folie, ca sa nu se carbonizeze.

Aranjati costitele “cu fata in jos” in tigaie. Coaceti pentru 12-18 minute in cuptorul preincalzit, in functie de gradul de coacere pe care il doriti. Cu un termometru de carne, luati temperatura din centrul carnii dupa 10-12 minute si scoateti carnea, sau lasati sa se mai gateasca, dupa gust. Lasati sa se “odihneasca” 5-7 minute, usor acoperita, inainte de a separa prin taiere coastele.

Pofta buna!








  • 11 comentarii
  • Fara foto
  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2012

    t bune retetele si interesante!!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 mai 2010

    Retetele sunt super !

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 07 mai 2010

    Apetisant. Felicitari pentru articol!

  • Fara foto

    LIVIU CIUBOTARU (Bucatar) , 01 mai 2010

    ATI INCERCAT CU CARNE DE IED ? INCERCATI SI SPUNETI CUM ESTE CU VIN ROSU ALATURI ?

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2010

    Toate retetele sunt tentante,felicitari pentru articol.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2010

    Foarte bune retete si idei.

  • Fara foto

    Mihaela76 (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

    Cred ca mielul, chiar daca e proaspat trebuie bine macerat, sa nu provoace indigestie. Foarte interesante retetele voastre.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 03 aprilie 2010

    Arata excelent !

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2010

    Tare gustoase trebuie sa fie...

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2010

    M-ati facut sa salivez.... Cu siguranta ca voi incerca si retetele voastre ... Tocanita de miel eu o faceam cu spanac....voi incerca si varianta voastra !

  • costy1969

    costy1969 (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2010

    bune retetele,merita incercate.