Sosul carbonara (folosit pentru paste, in special spaghete, dar si fettuccine, rigatoni sau bucatini) este un tip de sos specific italian, bazat pe oua, parmezan, bacon si piper. Sosul a fost creat undeva la mijlocul secolului al XX-lea.
Precum majoritatea retetelor, originea sosului carbonara e destul de incerta si exista multe legende. Cum numele e derivat din denumirea italiana pentru “carbune”, unii cred ca a fost pregatit pentru prima oara ca o masa sanatoasa si consistenta pentru minerii italieni. Altii spun ca denumirea se refera la faptul ca bucatelele de bacon si piperul seamana cu bucatele de carbune. S-a sugerat chiar ca denumirea ar fi un tribut pentru Carbonari, o societate secreta care a avut un rol important in unificarea Italiei.

Reteta de carbonara variaza chiar si in Italia, dar cu totii cad de acord asupra faptului ca un tip de branza (parmezan, cascaval sau chiar o combinatie), oua, bacon sau carne de porc mai grasa si piper sunt ingredientele de baza. Carnea de porc e prajita in grasime (ulei de masline sau untura) si o combinatie de oua, branza si unt sau ulei de masline e combinata cu pastele fierbinti, astfel preparand termic ouale. Apoi este adaugata carnea de porc. In retetele italiene nu se foloseste smantana, ci doar in Statele Unite, Franta si Marea Britanie. Alte variatii anglo-franceze ale carbonarei mai includ mazare, broccoli sau chiar ciuperci.

Iata o reteta de carbonara:

Ingrediente:
250 gr. paste (spagetti de preferinta), 200 gr. kaizer, 2 oua, 1/2 cana de parmezan ras, 3 linguri unt, piper negru

Mod de preparare:
Se pune apa la fiert cu putina sa re si ulei. Cind apa clocoteste se pun spaghetele (de preferat sa nu se rupa, caci se inmoaie imediat si "intra" in cratita). Concomitent intr-o tigaie cu putin ulei se prajesc cubulete de 1/2 cm de kaizer. Cind sint rumene (dar nu tari sau arse) se scot pe un servet de hirtie sa se scurga de grasime. Se bat ouale si se amesteca cu parmezanul ca sa fie o pasta ceva mai moale decit smintina, se adauga piperul. Cind pastele sunt gata, se strecoara, dar nu se clatesc!. Cratita in care a fost pasta se lasa pe aragaz, eventual la foc foarte mic si se pune 1 lingura de unt ca sa o tapeteze. Pastele calde se pun in cratita si se amesteca cu restul de unt in as fel incat spaghetele sa fie "acoperite". Se adauga ouale si kaizerul si se mai amesteca putin. Se servesc cu parmezan ras si pot fi decorate pe marginea farfuriei cu frunzulite de patrunjel.

  • 20 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Nicoleta Mizu, 03 ianuarie 2014

    super dune

  • Fara foto

    Anita Szekely, 04 noiembrie 2013

    super buna

  • Fara foto

    Elena Oanta, 22 august 2013

    super bun si adevarat... :)

  • Fara foto

    Geta (Bucatar) , 20 iulie 2011

    Ola ! Va recomand sa incercati reteta pe care o fac cei de la Quasi Pronti din Liberty Center, e un lant de restaurante original italian din cate am inteles. Ce sa va spun, nu am mancat ceva mai bun in viata mea. Sunt fan paste si pot sa va spun ca m-am indragostit instantaneu. Ceea ce este cu totul interesant este modalitatea prin care baietii de acolo iti gatesc in fata. Nu prea inteleg eu cum fac totul in doua minute insa e cu adevarat diferit fata de ce am incercat eu de sute de ori acasa. Este singul motiv pentru care merita sa ajungi la Liberty Center. Geta

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 17 mai 2010

    Interesant!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 ianuarie 2010

    O bunatate,foarte buna reteta.Felicitari.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 04 august 2009

    Fooarte bune pastele preparate cu acest sos,pacat ca sunt adevarate bombe calorice

  • carmenela

    carmenela (Chef de cuisine) , 03 august 2009

    La carbonara NU SE PUNE smantana... In Italia exista legi care impiedica pe proprietarii de restaurante sa denumeasca carbonara acel fel de mincare ce contine smantana... Orice reteta care nu respecta ingredientele originale nu poate sa se denumeasca in acel fel...

  • Fara foto

    veronica, 01 august 2009

    O reteta interesanta si gustoasa dar si cateva calorii bune are. O data pe saptamana merita facuta.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 01 august 2009

    Si eu fac acest sos, dar nu stiam ca se cheama carbonara. Abia astept sa prezint la masa sosul sub denumire noua.Multumim pentru articol

  • Fara foto

    valentina, 31 iulie 2009

    Si eu fac f des aceste paste pentru copilul meu care e student anul 3 si e f mofturos la mancare. Am aflat (si folosesc cu succes) la prepararea acestor paste-busuiocul. Da un gust aparte, inconfundabil. Se pun cateva frunzulite (eu am avut uscat) faramitate. Si de asemenea folosesc smantana (mai multa).

  • Fara foto

    miki, 30 iulie 2009

    La carbonara se pune 1 ou si 1 galbenus sau 2 si 1 si se mai pune si smantana lichida. Sosul se condimenteaza cu sare,piper si nucsoara.

  • carmenela

    carmenela (Chef de cuisine) , 30 iulie 2009

    Reteta de Carbonara originala prevede un anume tip de branza - pecorino - adica brinza de oaie si nu parmezan... in plus ouale nu se pun intregi ci doar galbenusurile... Spaghetele imediat ce sunt gata se scurg si se pun in sosul obtinut di oua, brinza, piper si kaizer si nu se amesteca pe foc, pentru ca astfel se obtine o omleta...

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 28 iulie 2009

    Daca nu ar avea atatea calorii,as manca aproape in fiecare zi.Foarte bune.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 28 iulie 2009

    Foarte buna reteta cu smantana.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 28 iulie 2009

    O reteta super gustoasa!!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 28 iulie 2009

    Un articol interesant ,iar reteta cred ca este delicioasa...

  • mac myra

    mac myra (Chef de cuisine) , 28 iulie 2009

    Bune tare......mie imi plac la nebunie.

  • crystyn@

    Crystyna (Chef de cuisine) , 28 iulie 2009

    Îmi place reţeta de paste! Super!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 28 iulie 2009

    Bunnn!