1. Inghetata nu este cremoasa
Uneori, se intampla ca inghetata pregatita acasa sa devina mai degraba crocanta si plina de cristale de gheata decat sa fie moale si cremoasa. De vina este cristalizarea ghetii, probabil cea mai comuna greseala pe care o facem cand pregatim inghetata. Solutia este sa lucram foarte repede cu inghetata, la temperaturi scazute. Asigura-te ca bolul in care pui inghetata la congelat este congelat si el (pune-l cu cel putin 24 de ore inainte in congelator). De asemenea, ai grija ca amestecul de inghetata sa fie cat mai rece inainte de a-l pune in aparatul de facut inghetata. Dupa ce amestecul de inghetata este gata, baga-l in congelator cat mai repede cu putinta (acest lucru va face ca cristalele de gheata sa ramana mici).
2. Inghetata contine globule de grasime
Acest fenomen se aseamana cu procesul de pregatire pentru frisca: rezultatul poate fi o frisca pufoasa si densa, daca batem frisca doar atat cat trebuie, sau unt, daca batem frisca prea mult. Un proces similar se intampla si in cazul inghetatei, in special in cazul celor care contin uleiuri, precum unt de arahide sau ulei de masline. Pentru a evita astfel de situatii, este indicat sa amestecam foarte bine compozitia (de preferat, cat este calda inca). Este indicat, de asemenea, sa o verificam des din momentul in care o punem in aparatul de inghetata, pentru a vedea cand ajunge la consistenta dorita.
3. Inghetata nu isi mentine forma
Se intampla sa pregatesti o inghetata perfecta - cremoasa, bogata, fina si delicioasa- insa dupa cateva zile sa nu isi mai mentina deloc forma. Din pacate, inghetata pregatita acasa nu este la fel de stabila ca cea din comert. Este indicat sa puneti inghetata in mai multe caserole mici, pentru a evita ca aceasta sa ia contact cu aerul de prea multe ori. In acest scop, puteti pune peste inghetata si hartie de copt. Inghetata de casa este insa facuta sa fie mancata proaspata, asa ca savurati-o cat mai repede de la pregatire!
4. Ingredientele extra isi pierd gustul sau aspectul
Oricat de mult ti-ar placea inghetata cu unt de arahide, unele ingrediente nu sunt facute sa reziste temperaturilor de sub zero grade fara consecinte asupra gustului si/sau aspectului lor. Solutia pentru aceasta problema este sa va pregatiti chiar voi ingredientele pe care vreti sa le adaugati in inghetata: faceti-va propriii fulgi de ciocolata, in care sa adaugati putin ulei de cocos sau canola, pentru rezista mai bine la temperaturile reduse.
5. Inlocuirea ingredientelor
Desi inlocuirea unui ingredient dintr-o reteta nu poate parea de-o importanta fundamentala in cazul altor preparate, atunci cand pregatim inghetata trebuie sa respectam in intregime reteta pentru ca rezultatul sa fie cel dorit. Formula pentru inghetata consta in ecuatii matematice si cantitati echilibrate pentru anumite rezultate, iar o simpla inlocuire a capsunilor cu afinele poate avea un impact urias asupra rezultatului final.
Comentarii