Saptamana trecuta, v-am intrebat, prin intermediul TPU.ro, asa: “Daca ati avea un musafir din strainatate, ce mancaruri traditionale romanesti i-ati oferi?”. Am cules raspunsurile voastre si am aflat niste lucruri foarte interesante. Iata care sunt mancarurile traditionale romanesti alese de cele mai multe persoane ca fiind reprezentative si... extraordinar de gustoase!
Pentru felul I, cea mai populara alegere a fost ciorba. Musafirii nostri straini imaginari au fost delectati cu ciorba de vacuta, ciorba de burta, de perisoare sau de peste. De asemenea, au mai fost propuse si ciorba de potroace si supa cu taitei de casa sau de pui cu gaina.

La felul II s-a dat marea batalie. Fiecare a propus cateva feluri de mancare care, credea el, i-ar incanta teribil pe musafirii de pe alte meleaguri si concluzia a fost una: sarmalele trebuie neaparat incercate de toata lumea! In frunza de varza sau de vita, cu smantana sau fara, umplute cu carne sau cu... nuca, sarmalele sunt un fel de mancare care merita incercat. Apoi, lista este lunga. S-a mai sugerat ca ar trebui servite la masa urmatoarele: ardei umpluti, mici, ciolan, tochitura, chiftele marinate, carnati de casa, ciulama de pui, bulz, parjoale moldovenesti, drob... Ca aperitive, cele mai populare au fost salata de vinete, zacusca, lebarul, chisca, ardeii copti sau fasolea batuta.

A venit si momentul desertului. Ce sa asezam mai intai pe masa? Sa fie un cozonac, niste clatite cu gem sau niste poale-n brau? Alte variante ar mai fi: gogosi, scovergi, papanasi, placinta dobrogeana sau prajitura cu mere.

Cat despre bautura, si aici a existat un castigator clar: palinca. Alaturi, mai putem servi un paharel de tuica, o Grasa de Cotnari, o Feteasca alba, o Busuioaca de Moldova, un pahar de bere romaneasca sau o visinata.

Va poftim si pe voi sa adaugati si alte preparate mesei noastre. Daca ati avea un musafir de pe alte meleaguri, cu ce l-ati servi mai degraba la masa?

  • 30 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Liviu, 18 august 2013

    salata de boef, salata de vinete, ardei coptii

  • Fara foto

    Lorerdana Florea, 03 iulie 2013

    bun

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 07 septembrie 2012

    Sunt convinsa ca fiecare mancare pusa pe masa este de cea mai buna calitate ,este traditionala in functie de zona respectiva,ospitalitatea romanilor nu poate fi pusa la indoiala !

  • Fara foto

    cristian (Bucatar) , 02 iulie 2010

    CU mancaruri ca: ciorba de vita ,sarmale ,mamaligutza,cornuletze apropo (face mama niste cornulete ,ca te lingi pe unde iese),mici o tuica mica,un vin bun ...

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Cu mancaruri traditionale moldovenesti.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    Avem multe preparate traditionale de calitate si trebuie sa fim mandri ca suntem romani !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 martie 2010

    Mancarurile traditionale romanesti sunt foarte gustoase,cum ar fi: sarmale,ciorba de potroace,piftie,varza calita cu carnati si slaninuta,friptura de porc la tava sau pe jar,jumari si slaninuta de porc afumata,placinta cu branza si ravase,poale in brau,cozonaci,etc,etc.

  • Fara foto

    scootsie (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    Multe mancaruri deosebite, dar ce ati spune de papanasi, facuti ca la mama acasa?

  • Fara foto

    claublonda (Bucatar) , 03 aprilie 2009

    Da, JUNONA, stiu ca pollenta este din ITALIA, dar pot sa-ti spun ca nu se compara calitativ cu-a noastra... Si nu-ti mai spun cat e de scumpa...in strainatate, deoarece locuiesc intr-o tara unde nu e usor.

  • Fara foto

    Junona (Bucatar) , 02 aprilie 2009

    Apropo de mamaliguta : Stiati ca au si italienii varianta lor ? se numeste pollenta .

  • Elena

    Elena (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Un meniu potrivit din punctul meu de vedere ar fi ciorba de fasole boabe cu costita si ceapa rosie, iar la felul doi sarmalute cu smantana si mamaliguta. Asta s-ar servi la mine acasa.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Incep cu un bufet suedez (depinde si de statutul social al musafirilor), insotit de sucuri naturale. Dupa o plimbare sau rezolvarea afacerilor (care mai are), urmeaza peste, pastrav, gatit in aluat cu cartofi natur. Servim vin alb sau alte bauturi, la alegere. Urmeaza o tura de cumparaturi mai lunga. Cina: friptura de vita insotita de cubuletul de unt cu verdeata, incercam o salata altfel, mai discutam si servim copanele d-nei teo cu inca o salata (ceva din orientul indepartat). Avem de rezerva friptura de porc cu portocale si putin vin alb. Telefonul de la catering la indemana! Cu atatea diete salatele cu diverse dressinguri, sa fie aproape gata. Vom servi si fructe de mare cu sos de soia, lamaie. Painea va fi facuta in casa. Desert: crema de zahar ars, inghetata. Bauturile: Campari orange, gin lemon, apa plata. Dupa o mica pauza urmeaza cafeaua (fiecare cu ce vrea) si bolurile cu armagnac incalzite in palme. Cina incepe la ora sapte. A! O gura de fernet nu strica.

  • Iuliana

    Iuliana Matei (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

    Mamaliguta este ceva inedit si necuoscut multor straini. Un neamt aprecia ca "Desi nu tine de foame, este gustoasa"

  • Fara foto

    ela (Bucatar) , 31 martie 2009

    Am multi prieteni straini si de fiecare data cand vin la noi in casa se minuneaza de toate mancarurile:) ...fie ca vin si avem doar o simpla budinca romaneasca...fie ca e o masa asa cum ne place noua...aperitive ,supa,carne cu sos,sarmale friptura si dessert....sant mandra ca sant roman

  • Fara foto

    cely, 30 martie 2009

    Eu i-as servi cu supa de gaina cu taitei de casa, ardei umpluti, pastrav cu sos de smantana, mamaligade cartofi cu branza de oi si tochitura, tort de ciocolata. Ca aperitiv as servi mezeluri de casa: toba, chisca, carnati, muschi,salata beof. Ca bautura, afinata si vin

  • Fara foto

    ciulei gabriela greta (Bucatar) , 30 martie 2009

    Lucrez la un restaurant si in general strainii comanda: ciorba radauteana, tochitura moldovoveneasca si papanasi, dar aceasta nu poate fi o regula.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    In general strainilor le plac mancarurile noastre traditionale cat si unele bauturi,de exemplu palinca este foarte cunoscuta. Meniul meu ar contine atat preparate din peste cat si din carne si nu ar lipsi mamaliga,muraturile, placinta dobrogeana.

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    Pentru primul fel asi prefera icre de peste,saramura de crap cu usturoi si maliguta calda,sau salata de Beouf, pate de ficat sau oua umplute cu pate de ficat. Pentru al doilea fel friptura de vita sau miel la cuptor sau Stufat de miel , combinatie de umplaturi,ardei umpluti cu carne sarmale de vita si de varza si rosii umplute cu carne si o mamaliguta calda alaturi. Pentru desert-crema de ciocolata la pahar sau un pai cu fructe, geleuri sau salata de fructe. De baut un vin de Cotnari sau o Busuioaca de Moldova.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 29 martie 2009

    Avem niste prieteni in Germania, cand revin in tara doresc fasole frecata (in Ardeal) cu carnati afumati si varza murata. Intotdeauna zic ca la ei nimic nu e asa gustos ca in RO.

  • Fara foto

    marcela bozga (Maestru bucatar) , 28 martie 2009

    Daca tot sant din bihor, hai sa ma laud cu mancarea de la bunica; aperitiv, slanina afumata, carnat de porc afumat, cas proaspat facut de mama de la vacuta ei, ardei iuti si ceapa rosie sau poate avem deja verde sau ridichi, paine de casa facuta tot de mama coapta pe vatra. Palinca de prune, arsa sau asa cum e, sau vin de casa. Apoi as alege sa fac o ciorba de burta cum m-a invatat tatal meu, ca ar manca invitatii mei de nu le-ar mai trebui altceva. Cu ardei iuti si smantana de casa. Oricum eu as fi pregatita cu friptura de porc, varza acra calita si cartofi piure. Daca tot mai pot dinstinsii musafiri si desert as avea sa le ofer clatite sau scoverzi cum le zicem noi cu gem, crema de zahar ars sau pajitura cu mere. As putea totusi sa mai fac si placinta cu cartofi, branza si marar, poate ar avea trecere mai mare ca si dulciurile. Si apoi sa vina palinca si vinul ca butoaiele sunt pline! Dupa o asemenea masa sigur musafirii mei vor intra la cura de slabire.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 27 martie 2009

    Persoanele plecate definitiv in strainatate, cand se intorc in tara mananca cu placere mancarurile noastre traditionale.

  • Fara foto

    elena hojda, 27 martie 2009

    Mai intai la aperitiv alaturi icrele de fasole, fasole batuta cu ceapa si costita prajita, sorici,casul de oaie, carnati de casa uscati usor afumati, branza de burduf, slaninuta de ardeal, toba si rosii umplute cu salata de vinete, etc alaturi de otuica veche de pruna sau dupa preferinta tuica fiarta (traditional), la felul doi as servi o ciorba de fasile cu ciolan in paine copate vatra, cu salata de ceapa rosie , la felul trei as servi o friptura la tava mixt (pui ceafa porc, cotlet vitel, carnati de casa)pe un pat de legume si ciuperci, servita cu mixul de legume cu usturoi si/sau asezonat cu cartofi taranesti, la care as putea servi un phar de vin alb demisec.La prajituri, cozonac cu multa nuca si/sau pasca cu branza vaci si stafide,sau o partie de clatite flambate umplute cu branza de vaci, sau gem de prune sau orice alt gem asociat cu un pahar de lichior de portocale sau orice alt fruct exotic pregatit in casa, si la ora cinci as utiliza sistemul bunicii cand invita doamnele la ceai:serbet servit in pahar cu apa rece(un cub de gheata)alaturi de o dulceata de visine , parfumata si plina de racoarea diminetelor de mai, alaturi de o ceasca de ceai rece sau cald cu un biscuit de casa. Inchei o zi grandioasa in care traditia familiei mele este cunoscuta si celor de peste granita.

  • Fara foto

    Fernanda, 26 martie 2009

    In deschidere: Crap marinat si Racitura de picioare de porc; Zacusca, Salata verde Felul principal: Friptura de vaca cu Cartofi sau o Tocanita de vitel; Mamaliga cu Branza de burduf la cuptor; Pilaf de pui cu orez Si in incheiere: Salata de fructe de sezon, Parfait facut in casa, Pepene Verde (cand este) Bautura: Tuica de Zalau, Visinata, Caisata la inceput. Apoi vin, preferabil Cabernet sau alb sec (de Husi sau Odobesti).

  • Fara foto

    miha818 (Maestru bucatar) , 26 martie 2009

    La aperitive as pune pe un platou tot felul de preparate afumate din carne de porc ( toba, lebar, sangerete, muschi file, sunculita ardeleneasca), un alt platou cu branzeturi ( cas, telemea de oaie, cascaval afumat, branza de burduf) si ceapa rosie sparta, apoi as face fasole batuta, salata de vinete, barcute din ardei gras (rosu) umplut cu branza si marar, chiftelute de dovlecei, dupa care as aduce o mamaliguta cu branza de burduf sau cu branza de vaci si smantana. Sarmalele in foi de varza murata nu ar trebui sa lipseasca. De ciorba de fasole cu ciolan afumat nici nu mai deschid discutia...Nici saramura de peste nu cred ca este o idee rea. Daca langa o friptura de porc ( ceafa) la gratar se trantesc si niste mici, musafirul nostru o sa-si aminteasca mult timp mancarea romaneasca. Salata taraneasca din rosii si castraveti cu branza rasa deasupra sau cea de bureti murati sunt sigura ca pica bine langa friptura. Sigur ca nu toate astea la o singura masa! Desert (daca cineva mai poate manca ceva!): papanasi cu smantana si fructe de padure, salam de biscuiti sau mere coapte.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 26 martie 2009

    Am un prieten bucurestean care de cite ori vine la noi la Oradea, nu vrea altceva decit slanina afumata cu branza de oaie si ceapa rosie... Si...bineinteles o palinca de prune inainte... Nu vad de ce nu ar fi incintati de acest aperitiv si musafirii nostrii din strainatate... Celelalte feluri de mancare vi-le-am spus prin intermediul TPU .

  • Nicoleta Mariana Sandulache

    Nicoleta Mariana Sandulache (Chef de cuisine) , 26 martie 2009

    Eu de doi ani de zile am pe cea mai buna prietena a mea Siang Prat Gomez din Costa Rica care ma viziteaza de aceea, a trebuit sa am de fiecare data un alt meniu pentru a gusta cat mai mult din adevaratele bunatati ale gastronomiei romanesti. Ea intotdeauna vine in preajma Pastelui si a asistat de fiecare data la pregatirea preparatelor specifice acestei zile, fiind foarte incantata de vopsitul oualelor si prepararea drobului. Preparatele care nu ar trebui sa lipseasca de pe masa ar fi: Aperitivele: piftie, salata de vinete, salata de ciuperci, zacusca, carnati de casa, sorici, fasole batuta, branza afumata, lebar, chiftelute, rulada de curcan/ pui, slaninuta felul I: Ciorba:de burta/radauteana, ciorba de fasole in paine, supa de gaina cu teitei NEAPARAT sarmale traditionale sau sarmale umplute cu costita si carnati invelite in foi de varza Felul II: tochitura, fasole cu ciolan, varza cu carnati, ardei umpluti, ciulama de pui Desert: papanasi, clatite, placinta cu branza, galusti cu prune, crema de zahar ars. Bauturi: Tuica de Zalau, Visinata, Vin de Cotnari sau Busuioaca de Bohotin. Prietena mea, va veni si anul acesta deoarece este incantata de oamenii ospitalieri, de obiceiurile si gastronomia noastra, totodata sper sa imi spuna si cateva retete traditionale din Costa Rica pe care vi le voi transmite si voua, prietenii mei dragi de pe Gustos.

  • Garfield

    Garfield (Chef de cuisine) , 26 martie 2009

    Ma gandesc la o salata dobrogeana sau sheva ALIVENCI moldovineshti, o ciorba radauteana, un bulz ciobanesc / tochitura bukovineana, felii divers umplute de placinta dobrogeana sau tort diplomat. Nu ar lipsi o tuica batrana de prune, o palinca adevarat-traditionala, o afinata fina si vinuri cu traditie. Desigur, nu as putea servi toate acestea dintr-un foc ci strecurate intr-un meniu light, pe parcursul intregului sejur. Nu cred ca oaspetii nostri ar putea face fata unui meniu heavy. In special daca sunt ceva mai vestici, ca noi esticii stim sa mancam si sa petrecem bine, de aici ne hranim si creativitatea si optimismul oricat de rau ne-ar fi!

  • zambet

    zambet (Maestru bucatar) , 26 martie 2009

    Ca aperitive as servi racitura de curcan, rulada de pui facuta in casa sau chiftele de peste date prin marar. La felul I:rasol de gaina cu usturoi si mamaliguta; felul II: fasole cu ciolan afumat si muraturi sau pastrama de oaie pe gratar cu mamaliga, iar ca desert probabil o placinta de bostan.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 26 martie 2009

    Meniul pe care l as alege eu ar fi compus din aperitiv care sa contina: sorici, chiftelute, branza, ceapa verde si rosie, slaninutza, carnati de casa.Felul 1 ciorba de vacutza sau ciorba de porc, felul 2 pastrama de oaie cu mamaligutza si mujdei si la desert consider ca un tort de bezea cu ciocolata ar fi grozav.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 26 martie 2009

    Aperitiv... salata de ciuperci cu maioneza sau un platou rece cu diferite feluri de cas si telemea, carnati de casa, slaninuta, jumari, lebar, sangerete, muraturi,ceapa rosie. Felul I: supa de usturoi., felul II: varza a la Cluj. Iar ca desert Cremsnit sau tort dobos.