Ciocolata facuta in casa este cu mult diferita fata de cea gasita in magazine, este mai moale si are un gust foarte intens. In plus, se poate combina cu oricare alune sau fructe uscate, in functie de gusturile fiecaruia. Acest tip de ciocolata, pregatit in casa, este si ceva mai sanatos, pentru ca nu contine conservantii si stabilizatorii din ciocolata preparata industrial.

Cofetarii si producatorii de ciocolata stiu ca unul dintre ingredientele minune ale ciocolatei este untul de cacao, cantitatea de unt de cacao determina si calitatea ciocolatei. Pe piata nu se gaseste unt de caco, insa aceasta nu inseamna ca nu putem obtine o ciocolata fina si fara el. Alte trucuri mai sunt temperatura si timpul de topire ale ingredinetelor.

Pentru a scoate la iveala ciocolatierul din dvs., va propunem o reteta de ciocolata de casa care speram sa va incante papilele gustative.

Ingrediente:

circa 500 g de zahar
200 ml de apa
50 ml de rom (sau cafea tare)
4 linguri de pudra de cacao de buna calitate
500 g de lapte pudra
400 g de nuci/migdale/arahide/alune de padure (dupa preferinta)
250 g de unt cu 80-82% grasime

Mod de preparare:

Amestecati zaharul cu pudra de cacao, adaugati apa, rom si gatiti pana cand incepe sa fiarba si zaharul se topeste.
Adaugati la compozitie untul, laptele praf si alunele (la alegere). Amestecati bine si turnati in forme in care ati pus folie de plastic, pentru a va fi mai usor sa o indepartati.
Dupa ce se raceste, taiati in bucatele si pastrati in folie de aluminiu.

Ciocolata astfel preparata poate fi turnata direct in tarte si consumata dupa ce se raceste, sau poate fi folosita pentru prepararea a diverse alte prajituri. Iata ce idei ne dau membrele Gustos.ro, gasiti mai multe retete aici. Pentru alte retete de ciocolata de casa, accesati pagina aceasta.


  • 11 comentarii
  • Fara foto
  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 11 octombrie 2010

    Imi place reteta si o voi testa.Multumim.

  • Laura Iacob

    Laura Iacob (Chef de cuisine) , 11 octombrie 2010

    Au modificat din cate vad, scrie "Adaugati la compozitie untul, laptele praf si alunele (la alegere).", deci dupa ce se topeste zaharul se pune laptele praf. Spor!

  • Fara foto

    alexandra_carolina (Bucatar) , 11 octombrie 2010

    daca cititi mai atent la al doilea alineat este specificat si laptele praf alaturi de alune si unt.

  • Fara foto

    Jeaneta (Chef de cuisine) , 09 octombrie 2010

    E o gresala la "modul de preparare". Nu se specifica laptele praf dar se mentioneaza de 2 ori zaharul pudra. Cand se adauga laptele praf/pudra? Poate corectati reteta, sa se inteleaga corect prepararea! Altfel cred ca trebuie sa fie buna!

  • Fara foto

    nicoleta (Bucatar) , 09 octombrie 2010

    zaharul pudra care se adauga la compozitie poate fi laptele praf care nu se regaseste la modul de preparare?

  • Catalina

    Catalina (Chef de cuisine) , 09 octombrie 2010

    E foarte buna ciocolata de casa... numai ca la reteta asta la modul de preparare lipseste laptele praf :)

  • Fara foto

    nicoleta (Bucatar) , 09 octombrie 2010

    cand se pune laptele praf?

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 octombrie 2010

    O bunatate...Mi-aduc aminte de copilarie cand mama ma rasfata cu ciocolatele de casa,iar mai tarziu mi-am rasfatat si eu fetita...Chiar mi s-a facut pofta si o sa incerc cat mai curand aceasta reteta...

  • catalina

    catalina (Chef de cuisine) , 08 octombrie 2010

    nu este prea mult 1kg de zahar?

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 08 octombrie 2010

    Fiului meu ii place mult ciocolata pe care o fac eu in casa. Reteta e asemanatoare!

  • Laura Iacob

    Laura Iacob (Chef de cuisine) , 08 octombrie 2010

    Uuu... Imi place ideea de ciocolata facuta in casa. Chiar am sa incerc reteta. Abia astept sa miroasa in toata bucataria a cofetarie :).