Cornulete de Hateg, spanac de Sighisoara si placinta saseasca

Cele mai banale cornuleţe din lume. Nici nu ştiu de ce le zice „de Haţeg". Sunt formidabile, ronţăi o tavă şi nu observi.

Cornulete de Hateg, spanac de Sighisoara si placinta saseasca

Aluat:

• 300 g făină

• 1 ou

• 200 g osânză (unt)

• 1 gălbenuş

• 100 g zahăr

• Se frământă toate până când una sunt

• Se întinde coca foaie subţire, dar să nu se vadă prin ea

• Se taie triunghiuri umplutura:

• 250 g marmeladă, miere, dulceţuri, rahat Glazură:

• 50 g zahăr pudră

• Se pune umplutura, se rulează cornuleţele, se pun, pe tavă unsă, la cuptor încins, cu foc mic, până se închid uşor la culoare

• Se oferă presărate cu zahăr pudră

SPANAC DE SIGHIŞOARA

Un spanac cu vrejul mai tare, cum le place hârtibăcenilor şi târnăvenilor.

• 1 kg spanac

• 200 g orez

• 1 pahar de smântănă

• sare, piper după gust • 1 lingură de mărar

• 2 linguri de untură

• 1 pahar de lapte

1 lingură de făină

• Se grijeşte spanacul, se opăreşte binişor în apă cu sare, se strecoară

• 1 lingură de untură se încinge, se pune la călit orezul, se stinge cu 2 căni de apă, se lasă să fiarbă

• Spanacul se toacă şi se căleşte în untura care a rămas

• Făina se desface în lapte

• Se toacă mărarul

• Se amestecă toate peste spanac: lapte, sare, piper, mărar şi se mai lasă pe foc un sfert de oră

• Acum se întâlneşte spanacul cu orezul fiert şi smântâna, când intră împreună voiniceşte la cuptor, să-nfrunte arşita încă un sfert de oră.

PLĂCINTĂ SĂSEASCĂ

• 220 g griş - achtung, e cremşnit, e „ordnung şi disziplin", nu ca la mămăligă - dacă aude sasul de „o mână de mălai" sau „un ciur de făină" sau „o poală de ciuperci", îşi ia (înapoi) câmpii (benelucşi, desigur)

• 800 ml lapte • 200 ml zahăr

• 5 ouă • zahăr vanilinat

• 50 g unt • 50 g pesmet

• 50 g făină • sare

• 500 g brânză de vaci • 50 g zahăr pudră

• coaja rasă de la o lămâie

• În laptele clocotit, adaugaţi grişul sub formă de ploaie, amestecând metodic şi continuu, până fierbe şi se-ncheagă, apoi lăsaţi-l să se răcească

• Amestecaţi separat brânza de vaci cu zahăr, făină, coajă de lămâie, zahăr vanilinat, ouă, sare (câtă vă place)

• Într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet, se aşază în strat egal grişul fiert

• Deasupra se întinde compoziţia de brânză de vaci şi se coace la cuptor cu foc iute circa 15-20 minute

• Se ninge cu zahăr pudră

Aceste retete fac parte din cartea „Povestile bucatariei romanesti“ de Radu Anton Roman.

Jurnalul National iti aduce 7 carti, 7 provocari culinare, 7 calatorii prin Romania savuroasa! In fiecare vineri afla istoria bucatelor neamului tau scrisa de Radu Anton Roman, patriarhul gastronomiei nationale, povestitor de geniu, primul mare antropolog culinar al romanilor... „Retete de Colectie“!

Vineri, 30 iulie, ai volumul trei din „Povestile bucatariei romanesti“. O editie completa, reasezata in pagina, innobilata si ilustrata cu fotografii ale preparatelor, poze etnografice si imagini inedite cu Radu Anton Roman.

Saptamana aceasta continua calatoria noastra culinara in „Ardealul slaninii cel gustos“ (cum isi „alinta“ Radu Anton Roman tinutul de bastina). Stia tot despre mancarurile ardelenesti, de la galustele grase in foi de varza (un fel de sarmale enorme, rascroite dupa mintea ardeleanului) la fripturi numite dupa toponimic (de Turda, de pe Somes, de Cluj) ori pana la placintele pe piatra ale locuitorilor din Apuseni si din tinutul Padurenilor. Acestea toate le veti regasi in amplul volum dedicat Transilvaniei, comentate dupa gustul si limba unui ardelean sadea. Luati, dar, brisca si taiati o bucata de slanina, numai buna de alaturat paharelului de palinca. Va asteapta o carte de retete colosale. Spor la gatit!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise