Vinul poate fi un acompaniament excelent pentru o masa delicioasa, asa ca e bine sa experimentezi, pana gasesti gustul potrivit. Si, ca sa te ajutam, ti-am pregatit un articol cu sfaturi despre alegerea vinului.
De ce e vinul atat de important?
Vinul a devenit o parte foarte importanta a mesei (in mod special a cinei), nu doar pentru ca e bun la gust si, in cantitati moderate, si foarte sanatos, dar si pentru ca un vin potrivit poate chiar imbunatati aroma alimentelor. Vinul curata palatul si aduce anumite gusturi in prim-plan, in vreme ce contracareaza gusturile puternic sarate sau amare. De fapt, vinul poate fi folosit ca orice alt condiment.

De ce e important sa alegem vinul potrivit?

Chiar daca am spus ca vinul poate imbunatati gustul unor mancaruri, el poate la fel de bine sa il altereze, transformand gustul unor alimente intr-unul metalic, amar sau prea dulce. Unii oameni isi dedica intreaga cariera acestei arte, de a potrivi soiul de vin tipului de mancare servit la o masa, luand in considerare tipul de struguri din care provine vinul, locul in care au fost stocati strugurii, vechimea vinului etc.

Cu toate acestea, nu trebuie sa fii un fanatic al vinurilor pentru a face alegeri bune in ceea ce priveste vinul pe care il servesti la cina.
Care sunt cei mai importanti factori in alegerea vinului?

Un bun cunoscator de vinuri poate detecta rapid toate aromele dintr-un pahar de vin si sa foloseasca aceste arome pentru a face potriviri perfecte cu mancarea. Cu toate acestea, pentru acei novici ai vinurilor, iata niste sfaturi mai simple:

Consistenta.
Un vin cu un gust puternic ar trebui asociat cu mancaruri cu arome bogate si puternice. In caz contrar, risti ca gustul vinului sa il “acopere” pe cel al mancarii. Spre exemplu, un merlot puternic ar trebui servit cu friptura de miel condimentata puternic si in niciun caz nu ar trebui potrivit cu un peste slab la gratar cu lamaie.

Aroma. Vinurile dulci merg foarte bine cu deserturi si feluri principale cu aroma dulce, in vreme ce vinurile mai acide, seci, merg mai bine cu sosuri condimentate, dressing-uri de salata si mancaruri sarate. Vinurile mai amare contracareaza gustul amarui al mancarurilor mai acre. De asemenea, e o idee buna sa te asiguri ca aroma vinului e cu putin mai puternica decat cea a mancarii. Altfel, vinul va parea un pic acru. Spre exemplu, nu servi un desert foarte dulce cu un vin demi-dulce.

Alcool.
De obicei, cu cat un vin are o mai mica concentratie de alcool, cu atat sunt mai potrivite pentru a acompania o masa.
In general, e mai bine sa asociezi vinuri cu mancaruri cu aceleasi caracteristici (vinuri dulci cu mancaruri dulci, vinuri amare cu mancaruri sarate etc.). Acest lucru e valabil si pentru culoarea mancarurilor si a vinurilor: combina vinurile albe cu carnuri albe si vinurile rosii cu carnea rosie. Cele mai multe vinuri rosii contin un element amarui, numit tanina, care se potriveste mai bine cu caruri mai grase, rosii (de porc, de vita).

Ultimele doua sfaturi

Acum ca te-ai familiarizat cu regulile de baza ale mancarurilor, iti mai dam o ultima regula: e ok sa mai experimentezi, din cand in cand, chiar cu gusturi care, teoretic, nu s-ar potrivi. Nu exista o regula batuta in cuie a vinurilor, asa ca nu trebuie sa-ti fie frica de experimente. De asemenea, iata ultimele doua sfaturi pe care ti le dam:

Potriveste vinul cu invitatii tai. Poate esti de parere ca un Riesling bun merge cu meniul tau compus din fructe de mare, dar, daca invitatii tai beau doar vin rosu, nu se vor bucura de alegerea ta. Asa ca fii atent la oamenii care vor bea vinul inainte sa-l alegi.

Combinatiile suprinzatoare pot fi bune.
Asa cum unii bucatari combina un sos iute cu un desert dulce, uneori, daca incalci regulile, e posibil sa obtii rezultate delicioase. Nu trebuie sa-ti fie frica de experimente, mai ales atunci cand incepi sa devii un cunoscator al vinurilor.

  • 24 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    alex , 07 noiembrie 2013

    foarte bun articolul. de obicei prefer vinul rosu

  • Fara foto

    dragos (Bucatar) , 16 iulie 2010

    am intalnit deseori situatii in care vinuri albe au fost asociate carnurilor rosii (nu ca ar fi cea mai buna alegere) dar cred ca importanta este corpolenta si robustetea vinurilor asociate cu felul de baza ales.un chardonnay sau sauvignon blanc corpolent si maturat, poate face fata in anumite situatii si produselor din carne rosie e adevarat, nu foarte inecate in arome puternice si sosuri complicate.nu sunt de acord ca vinul cu o mai mica concentratie de alcool acompaniaza mai bine o masa.trebuie stiut faptul ca vinul cu cat este mai slab alcoolizat, cu atat isi pierde din complexitate, arome si culori mai putin impresionante, final scurt si nespectaculos atata timp cat vinul este produs in mod corect.subiectul ales e mult prea amplu pentru un articol asa de scurt.in tot cazul, vinul nu este un condiment, vinul are locul sau de sine statator asta e cert, nu este un auxiliar al mesei ci o cerinta imperativa pentru reusita unei mese.

  • Fara foto

    dan, 17 iunie 2010

    vin cu cola se bea intradevar in regie cred..strici vinul daca l amesteci cu cola(cel rosu) cel alb cu apa minerala si un cub de gheata intra perfect(spritz). vinul rosu are multi antioxidanti si este chiar recomandat sa bei de 3 ori pe saptamana vin rosu nu mai mult de un pahar pt ca vinul ca orice alcool ,prea mult strica.cel mai recomandat in materie de antioxidanti este cabernet savignon

  • constanta  proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 mai 2010

    Felicitari pentru articol !

  • Ioana capsunica

    Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 24 mai 2010

    Un aricol extrem de interesant si folositor! Imi place vinul dar intotdeauna sunt nedumerita in a-l alege> Multumim!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 mai 2010

    Un articol foarte interesant !

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 08 septembrie 2009

    Vinul rosu de altfel se zice ca este f. bun, deoarece compusii care se gasesc in vinul rosu si in strugurii negri ajuta la scaderea riscului atacurilor cerebrale si de inima.

  • Fara foto

    Vasilica (Bucatar) , 07 septembrie 2009

    Subscriu articolului. Personal am inlocuit de mult vinul cu vinul ecologic. In loc de sulf am folosit un tratament ecologic elevetian, PROTOS. Este intr-adevar surprinzatoare aceasta tehnologie Geolife

  • Fara foto

    Mircea Dan Irimescu, 19 iulie 2009

    Articolul este bine venit deoarece mi-am dat seama, citind toate comentariile,ca multa lume habar nu are ce este si cum se bea vinul.Cum s-ar zice il beau "dupa ureche".Deoarece unele persoane au avut curajul sa-si recunoasca necunostinta in fata altora mai pricepute care au scris aici,acestora le-as recomanda sa mai citeasca,sa mai traga cu ochiul sau sa mai "experimenteze".Arta,ca sa zic asa, a bautului vinului este ceva care se invata ori la noi acesti invatatori sunt foarte putini.Cate restaurante au angajat somelieri(responsabilul specialist care recomanda vinurile atat patronului cat si clientului)? Chelnerul te intreba ce vin doresti nu iti spune ce vin s-ar potrivi la mancarea servita.Nu in ultimul rand alegerea si bautul vinului tine de cultura si de bunul simt. Vinul ca si alte licori se cer respectate si nu e frumos sa-ti bati joc de ele.Aduceti-va aminte de ceremonia ceaiului la japonezi,la felul in care se bea el in Anglia,la cafeaua care se bea in Turcia sau la vinul care se bea in Franta.E pacat sa strici vinul indoindu-l cu apa sau sifon,sa-l amesteci cu siropuri artificiale sau alte combinatii.Vinul ca si alte bauturi de marca au felul lor de a fi baute,care trebuie respectate.Nu-ti place,nu bea!Dar nu-ti bate joc!

  • Fara foto

    Danut (Bucatar) , 15 iulie 2009

    Foarte bun si instructiv articolul, nu cred ca ar trebui in general sa facem comentarii privind tipurile de vin pe care "le consumam". Este cunoscut faptul ca acelora carora "drumul gatului" este foarte batatorit le plac vinurile seci fiind contra celor dulci. Din cate am auzit dulceata unui vin depinde de zona unde au fost produs sau soiul acestuia, nicidecum de "naturaletea" lui. Cat de bun este un vin dulce si natural de pe plaiurile albaneze sau evreesti (nu de alta dar vinul dulce din Murfatlar a fost stricat si badjocorit de noii "viticultori" de dupa '89).

  • Fara foto

    cristina, 13 iulie 2009

    Prefer vinurile seci si nu combinate cu apa sau cola. Nu sunt o bautoare, daca beau un pahar pe luna, dar cand o fac prefer un vin bun. Vara,cateodata, mai fac cate o cana de sangria cu mere si portocale si o tin la frigider. Oricum felicitari pentru articol.

  • Fara foto

    Cristina Oprica, 12 iulie 2009

    Vinul indoit cu coca cola poate fi o optiune pentru un vin "la kil", de alimentara. Un vin cu adevarat de calitate, e mai bine sa fie baut in cantitate extrem de mica, dar in stare pura decat sa fie stricat facandu-l carcalete sau spritz. Personal beau foarte putin alcool, un pahar de vin pe saptamana e mult spus. Dar prefer sa simt gustul vinului. Altfel, mai bine beau apa. In plus, un vin deja dulce, combinat cu cola (sau alt produs al industriei chimice de super-market) e o adevarata bomba cu ceas pentru sanatate... cum ziceam: mai bine bem apa.

  • Fara foto

    wes, 11 iulie 2009

    Un bun bautor de vin va aprecia intotdeauna vinurile seci si demiseci. Cat despre inmultirea vinului cu apa sau mai grav cu cola etc, mi se pare o grava gresala.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 11 iulie 2009

    Prefer sa beau vinul cu cola.

  • Fara foto

    Constantin, 10 iulie 2009

    @Mira, Daca vinul este acru atunci nu-l mai folosi. E pacat de siropul natural...

  • Fara foto

    Constantin, 10 iulie 2009

    Regret ca va voi supara dar continutul articolului nu este potrivit titlului. Conform continutului, titlul ar fi trebuit sa fie : " Cum sa utilizam un vin bun" Alegerea unui vin (bun!) este, cu adevarat, un lucru greu. Foarte greu. Cei mai multi ( in special bucurestenii!!!) prefera, in primul rand, vinurile dulci si aromate. Adica cele mai multe vinuri contrafacute. Vinurile naturale sunt mai degraba aspre, cu gust de tanin. NUMAI vinurile naturale au tanin.

  • Fara foto

    Ioanid Bogdan Constantin (Bucatar) , 10 iulie 2009

    Este bine de stiut ca vinurile cele mai apreciate in lume sunt cele seci si nu se servesc cu sifon sau cola!As fi snob sa spun ca nu imi place un spritz rece dar nu merita sa dai 30 lei pe un vin pt asta! Cred ca majoritatea celor care au lasat un coment sunt femei si astfel se explica de ce prefera sa indulceasca toate vinurile!

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 10 iulie 2009

    Daca vi se pare vinul acru, adaugati mai bine un pic de sirop natural de fructe. Veti obtine vestitul carcalete... Noroc!

  • serban aurora daniela

    serban aurora daniela (Chef de cuisine) , 10 iulie 2009

    dicarmencitta, parca esti pe aceeasi unda cu mine! Aceleasi lucruri le pot spune si eu : imi place vinul dulce, chiar il inmultesc cu cola. Din articol am aflat lucruri pe care nu le stiam! Tot inainte!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 09 iulie 2009

    Interesant articolul.Asa avem idee cum sa-l combinam la felurile de mancare pe care le servim.Mie una ,imi place vinul rosu.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 07 iulie 2009

    Din vin alb indoit cu apa,foi de dafin,piper si sare se prepara o zeama gustoasa,in care puteti fierbe pestele rasol.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 07 iulie 2009

    Imi place vinul putin acrisor,de casa.Pentru tocanite si fripturi folosesc vinul alb din comert,dulceag.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 07 iulie 2009

    Un articol foarte interesant si sfaturile sunt pe masura.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 07 iulie 2009

    Felicitari pentru articol, este super bun. Eu nu sunt o cunoscatoare a vinurilor si de ce sa nu recunosc ca acesta este adevarul, dar imi place vinul foarte dulce si peste el mai pun si Coca-Cola, altfel nu pot sa-l beau. Toata lumea spune ca stric vinul si chiar asa si este, dar daca nu este dulce si-l simt acru nu il pot bea. Inca odata felicitari pentru acest minunat articol.