Feniculul este o planta originara din zona Mediteranei si este raspandita in toate tarile de pe glob, fiind cunoscuta si ca planta medicinala, si ca leguma.Grecii l-au considerat ca pe un medicament, dar si ca produs alimentar, iar romanii l-au apreciat mai mult ca pe un condiment. De asemenea, ei au facut un extract de fenicul pentru a trata boli oculare, in special cataractele. Italienii au introdus feniculul si in Statele Unite, unde acum este cultivat pentru export. Bulbul de fenicul de California este de marimea unui grapefruit, pe cand bulbul feniculului din Italia sau Belgia este cu mult mai mic.
(Un articol de Maria Vekas)

Ca leguma, feniculul se cultiva pentru frunzele sale ce aromatizeaza salate, ca, de exemplu, cea de castraveti, varza si, in general, salatele de cruditati. In bucataria italiana si frantuzeasca este utilizat ca ingredient pentru sosuri. Dar de la fenicul se foloseste si tulpina si bulbul, astfel ca, in afara de salate, poate fi consumat alaturi de branza, se poate frige la gratar sau se poate servi in sos de rosii cu usturoi.

Inainte de preparare, trebuie spalat foarte bine si poate fi pastrat congelat sau in saramura.

Iata cateva retete pe baza de fenicul:

SALATA DE ROSII SI FENICUL

Ingrediente (4 portii):
2 bulbi mijlocii de fenicul, feliati, 1 ceapa taiata felii subtiri, 2 rosii taiate sferturi, 8 frunze de salata verde
Pentru sos: 2 linguri ulei de masline, 2 linguri otet de vin alb, 1 catel de usturoi , tocat fin, 1 lingurita menta proaspat toccata, sare, piper negru proaspat macinat

Mod de preparare:
Intr-un castron de salata se amesteca ingredientele pentru sos. Se adauga feniculul, ceapa, rosiile si se amesteca. Se serveste pe pat de frunze de salata verde.


FENICUL CU PARMEZAN


Ingrediente (6 portii):

2 bulbi mari de fenicul, 2 cani de apa, 3 linguri granule de Secretul gustului, 3 linguri unt sau margarina, ½ ceasca pesmet, 1 lingurita oregano uscat, ½ lingurita piper negru macinat, ½ ceasca de lapte sau smantana, 3 linguri parmesan ras, 3 linguri amidon alimentar (de porumb), ½ lingurita boia de ardei, ¼ ceasca vin alb sec;

Mod de preparare:
Se preincalzeste cuptorul la 200*C. Se curate feniculul. Se taie tulpinile. Fiecare bulb se curata si se taie pe lungime, in sferturi.
Intr-o oala de dimensiuni medii se amesteca apa cu granulele de Secretul gustului.Se lasa sa dea in clocot si se adauga feniculul si se fierbe 10 minute.

Intr-o tigaie, se topeste untul sau margarina, se adauga pesmetul, oregano si piperul si se lasa pana pesmetul capata o nuanta maronie, se adauga parmezanul, se amesteca bine si se lasa deoparte.

Se strecoara feniculul si se ia ½ ceasca de lichid in care a fiert feniculul si se pune intr-o cratita. Se adauga smantana, amidonul alimentar si boiaua. Se amesteca si se fierb 2 minute. Se toarna vinul peste fenicul. Se acopera cu amestecul de pesmet si sosul de smanatana si se coace la cuptor 15 minute. Se garniseste cu frunze de fenicul.


SALATA NICOISE CU FENICUL

Ingrediente (6 portii):

6 bulbi de fenicul, 3 linguri ulei de masline, 2 linguri suc de lamaie, ½ lingurita zahar, ½ lingurita busuioc tocat, 2 linguri ceapa verde tocata, 1 rosie,taiata bucati mai mari, 1/3 ceasca de masline coapte, taiate in doua;

Mod de preparare:
Se taie tulpinile feniculului, iar bulbii de fenicul, dupa ce se curata, se taie in doua, pe lungime, apoi se feliaza. Se pune feniculul intr-o crataita cu atata apa cat sa il acopere si se fierbe 10 minute, se scurge si se pune deoparte.
Intr-un castron, se amesteca bine uleiul de masline cu sucul de lamiae, zaharul si busuiocul .
Se pune feniculul scurs si racorit impreuna cu ceapa verde tocata intr-un bol si se acopera cu sosul de busuioc. Bolul se acopera cu o folie de aluminiu si se tine la frigider 30 de minute.
Chiar inainte de servire, se incorporeaza rosiile si maslinele.
 

FENICUL GRATINAT

Ingrediente (pentru 3 portii):

3 bulbi de fenicul, 3-4 linguri suc de lamaie, sare, 70g unt, 20g faina, 200 ml supa de legume, 200 ml smantana, 1 legatura de patrunjel, 100-150g. cascaval dulceag (schweitzer, emmentaler), 300g.sunca de Praga;

Mod de preparare:
Feniculul se spala, i se taie tijele şi un pic din cotor, partea verde se pune deoparte. Se taie pe lung fiecare bulb, apoi se feliaza. Intr-o oala se topeste o lingura de unt, se adauga feliile de fenicul, se sareaza si se stropesc cu zeama de lamaie. Se fierb 20 de minute in cratita acoperita.

Se prepara un sos Bechamel: se topeste ½ din cantitaea de unt ramasa intr-o alta craticioara. Se adauga faina, amestecand si lasand-o cat sa se umezeasca, apoi se toarna supa si smanana. Cu un tel se amesteca bine sa se omogenizeze, se da in clocot si se lasa pe foc mic, timp de 15 minute, amestecand mereu.

Se incalzeste cuptorul la 200° C .

Patrunjelul si verdeata de fenicul se toaca si se adauga la sos, se potriveste de sare, daca este nevoie.

Cascavalul (schweizer-ul) se da pe razatoarea mare. Sunca se taie in fasii.

Vasul de Jena) se unge cu restul de unt. Se captuseste fundul vasului cu fasiile de sunca. Peste ele se asează feniculul, se toarna sosul si se presara cascavalul. Se pune in cuptorul preincalzit si se coace aproximativ 20-25 de minute.

  • 29 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Catalin Radu, 29 noiembrie 2014

    trebuie incercat ce sä mai vorbim .LA TREABA:

  • Fara foto

    Petre Marcel Vlad, 05 iunie 2014

    eu gatesc cu fenicul

  • Fara foto

    Lidia Pahl, 05 aprilie 2014

    interesante retete.

  • Fara foto

    Marieta Lefter, 04 ianuarie 2014

    trebuie incercat ce sä mai vorbim .LA TREABA:

  • Fara foto

    Mariella Catalano, 04 ianuarie 2014

    trebuie incercat ce sä mai vorbim .LA TREABA:

  • Fara foto

    Marieta Lefter, 04 ianuarie 2014

    Doresc sa incerc!Cred intr-un gust deosebit!!!!!!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 27 mai 2010

    Multumesc frumos pentru retete Maria. De multe ori am precut pe linga fenicul, in hypermatketuri dar nu stiam cum se foloseste....Acum stiu. Inca o data multumesc !

  • Ioana capsunica

    Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 24 mai 2010

    Intotdeauna am vrut sa incerc macar sa gatesc cu aceasta leguma, am gasit-o in general pe la supermarket-uri, dar nu stiam exact cu ce sa incep. Multumesc pentru sugestii, acum mai ramane sa le incerc!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Pacat ,nu am gasit asa ceva...

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    Imi pare rau ca nu am gasit,am cautat la Interex,Penny,Plus...

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 martie 2010

    Foarte buna aceasta leguma numita fenicul,se gaseste la Kaufland,Carrefour,Cora,Real,Metro,Sellgros.Am luat si eu,este foarte aromat,merge si la salate,dar sa stiti ca eu l-am pus si in mancare de mazare cu pui si a fost foarte gustoasa mancarea si mai ales parfumata.Un articol, foarte interesant.Felicitari.

  • Fara foto

    Lore, 04 martie 2010

    Stimuleaza si lactatia :)

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    De obicei,semintele de fenicul se adauga in mancaruri dupa prajire,procedeu care nu le sporeste doar aroma,dar le schimba si caracterul,facandu-le mai putin dulci,dar mai iuti.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    Polenul de fenicul este intens folosit in Italia,ca un condiment scump si extravagant.I se spune"condimentul ingerilor".

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    Feniculul face parte din celebrul amestec de condimente "ierburi de Provence".El este cunoscut ca " doctorul bucatar" inca din Evul Mediu cand se cultiva in manastiri. Merge perfect la mancarurile de tip mediteraneean,din carne , peste si fructe de mare.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 27 iunie 2009

    Se gaseste in supermarketuri,este foarte aromat,eu il folosesc la supe in general,si cateodat la salate.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Nu am folosit fenicul niciodata, nu am gasit asa ceva.

  • Fara foto

    Candrea (Bucatar) , 20 iunie 2009

    Adaug si eu doua retete cu fenicul : Supa de rosii, telina fenicul 1Kg de rosii, de preferinta jupuite de pieliti 1/3 dintr'o capatâna de telina si un fenicul mare (sau 2 mai mici), apa doar cât sa acopere, fiert pâna se moaie telina, apoi dat prin mixer pâna devine cremos. Apoi se da gust cu sare, piper, etc. Alta supa : Supa de dovlecei + fenicul + brânza de capra 1 Kg de dovlecei, taiati bucati dar nu e indispensabil sa fie cojiti. 1 fenicul mare ori 2 mai mici, totul taiat bucati, apa cât sa acopere, fiert pâna e fenicul moale (destul de repede)Când a fiert se adauga o brânzoaica proaspata, cam 200g. Cel mai bun e cu brânza alba de capra, dar se poate pune si urda sau brânza de vaci. Potrivit de sare, piper si servit fierbinte cu crutoane.Se poate presura marar proaspat la amândoua supele

  • Fara foto

    burdulea maria elena, 26 aprilie 2009

    Roda, draga sunt interesante retetele cu fenicul, usor de aplicat, dar in oraselul meu nu am gasit fenicul.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2009

    Si aici repet ce am scris si la rubarba am auzit, am citit in carti, dar pe piata nu l-am zarit. De unde se poate procura? Cine poate sa-mi raspunda sa o faca, va rog. Multumesc!!!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 aprilie 2009

    Foarte interesante retetele postate de dvs.O sa le incerc cu siguranta.Acasa am folosit rar,dar la restaurant i-am simtit gustul si l-am apreciat intotdeauna.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Am cumparat fenicul si am folost la salata. Are gust bun

  • serban aurora daniela

    serban aurora daniela (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

    Se cultiva si la noi in tara? Se gaseste pe piata la tarani, sau doar la supermarchet? Eu nu-mi amintesc sa vad asa ceva prin magazine sau la tarabe...

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

    O sa incerc si eu din retetele prezentate. Nu am folosit niciodata

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    Ceaiul de fenicul este foarte indicat pentru stimularea poftei de mancare,balonari,dureri de stomac si pentru calculi biliari

  • Fara foto

    IleanaDochitoiu (Bucatar) , 29 martie 2009

    Unde se gaseste la noi in tara. ??? Are vreo legatura cu mararul???

  • Fara foto

    bea, 27 martie 2009

    Buna ziua! In tarile arabe, feniculul se mananca pur si simplu asa, se curata si se taie in 4 bucati, ii poti presura un pic de sare de lamaie cu camun un condiment specific.

  • Fara foto

    Laurentiu Meleca (Bucatar) , 27 martie 2009

    Am folosit deseori fenicul si la carne cu legume la cuptor.Da un gust exceptional. Dar articolul despre fenicul ne spune ca puten folosi atat bulbul cit si tulpina.Autorul face o mica eroare.Tulpina este bulbul.

  • Fara foto

    Monique (Maestru bucatar) , 25 martie 2009

    La reteta de fenicul gratinat se poate inlocui cu succes sunca cu ton din conserva. Combinatia de fenicul cu peste e minunata!