Iata care sunt principalele reguli de scriere ale retetelor:
In primul rand, retetele sunt structurate in 2 parti: lista de ingrediente si modul de preparare.
Regula numarul 1: Fiti atenti!
Asigurati-va ca ati trecut in lista toate ingredientele folosite, incluzand uleiul pentru prajit sau sare. Cu cat reteta va fi scrisa cu mai multa acuratete, cu atat mai apreciata va fi.
Regula numarul 2: Organizati-va!
Ingredientele trebuie trecute in lista in ordinea in care se folosesc, pentru a fi de mai mult ajutor celor care doresc sa o urmeze. Daca se folosesc mai mult ingrediente deodata, listati-le in ordinea descrescatoare cantitatii lor.
Regula numarul 3: Fiti specifici!
Daca reteta include mai multe elemente (de exemplu, o placinta cu mere) impartiti lista ingredientelor in
Ingrediente pentru aluat si
Ingrediente pentru umplutura, pentru a fi mai usor de urmarit. De asemenea, trebuie sa specificati si modalitatea in care se folosesc anumite ingrediente (de exemplu, unt moale pentru diferite retete de crema).
Regula numarul 4: Fiti atenti cu cantitatile!
Masurati fiecare ingredient si treceti in lista cantitatile corecte. Verificati inca o data inainte de a publica sau oferi reteta daca gramajul ingredientelor este corect.
Regula numarul 1: Fiti exacti!
Descrieti reteta inca de la inceput cu toti pasii, indiferent daca sunt elemente minore, caci, dupa cum spuneam, acestia pot fi cauza unui esec culinar. De asemenea, este recomandat, pe cat posibil, sa descrieti si marimile recipientelor folosite (de exemplu, intr-un bol mare se bat albusurile spuma, intr-o cratita medie se fierbe apa etc).
Regula numarul 2: Fiti concisi!
Cel mai indicat este sa spuneti scurt si la obiect care sunt pasii de urmat in pregatirea unui preparat.
Regula numarul 3: Indicati temperatura si timpul de gatire!
Se recomanda, pe cat este posibil, sa se precizeze temperaturile si timpul de gatire. Dat fiind faptul ca exista posibilitatea de timpul de gatire pentru un preparat sa fie diferit de la cuptor la cuptor, puteti oferi si anumite sfaturi despre cum recunoastem un preparat care este gata. De exemplu, in cazul unei prajituri puteti sugera efectuare testului cu scobitoarea.
Regula numarul 4: Faceti reteta usor de citit si de inteles!
Separati fiecare pas al prepararii printr-un paragraf, astfel incat cititorilor sa le fie mai usor sa urmareasca. Si nu in ultimul rand, aveti grija la gramatica, caci si acesta poate fi motivul unor neintelegeri si al unui preparat esuat.
Regula numarul 5: Faceti-va cititori atenti la posibilele "pericole"!
In cazul in care exista o anumita etapa in care trebuie sa sporim atentia sau sa fim cu ochii pe preparat, avertizati-va cititorii in legatura cu aceasta. Un exemplu, atunci cand coacem fursecuri cu untura ce se pot arde foarte usor, trebuie sa stam cu ochii pe cuptor.
Sursa foto: www.flickr.com
Comentarii