Cum vopsim ouale de Pasti natural, fara sa folosim vopseau din comert

Ouale de Pasti nu trebuie vopsite neaparat cu colorantii artificiali din comert, care de multe ori pot fi nu doar scumpi, dar si toxici. Exista destul de multe alternative naturale, sanatoase si ieftine.    Daca pana acum nu v-ati gandit sa renuntati la vopseaua artificiala din comert, poate ar trebui sa aflati ca studii recente au descoperit ca exista o legatura intre aceasta si hiperaciditatea la copii.  Alteori s-a intamplat ca sub eticheta de vopsea de oua sa fie, de fapt, coloranti pentru textile, plini de E-uri nocive (E 122 sau azorubina, care declanseaza astmul si hiperactivitate la copii).  

Cum vopsim ouale de Pasti natural, fara sa folosim vopseau din comert

Asadar, daca tineti la sanatatea voastra, poate ar fi bine sa renuntati la colorantii artificiali si, anul acesta, sa vopsiti natural ouale.
Iata cum puteti obtine cateva culori naturale:

Rosu deschis - sfecla:

Pregatiti un suc de sfecla si, inainte de a scufunda ouala in el, aveti grija sa le fierbeti.

Este posibil ca sucul de sfecla sa penetreze coaja si sa coloreze si albusul, dar nu va speriati, de aceasta data totul e natural.

Verde - spanac:

Se fierbe spanacul pentru prepararea unei mancari de spanac, dar nu se arunca apa. Aceasta se pastreaza si in ea se fierb ouale de Pasti. In cel mai rau caz, culoarea obtinuta va fi un gri spalacit. Puteti incerca sa faceti si o fiertura concentrata de iarba in care sa fierbeti ouale de Pasti. Astfel, puteti obtine un verde crud deosebit.

Galben - ceapa/ nuca/ musetel/ turmeric:

Se iau cojile de la 6-8 cepe galbene, se pun intr-o oala cu 4 cani de apa si se fierb timp de 30 de minute. Apoi, in acest amestec de fierb si ouale.

Albastru - varza rosie

Este un proces mai indelungat, dar merita. Se fierbe o jumatate de varza rosie (se pot folosi frunzele mai vestejite de la suprafata) cu 4 cani de apa, timp de 30 de minute. Apoi se pun si ouale la fiert in apa colorata, se iau de pe foc dupa aproximativ 10 minute, dar se lasa in ouala peste noapte.

Violet inchis - vin rosu:

Aveti acasa un vin rosu care nu este prea bun sau care s-a otetit? Il puteti folosi pentru a colora ouale de Pasti. Tot ce trebuie sa faceti este sa fierbeti ouale in vin si sa le lasati in oala, la racit, peste noapte.

Bonus:

Daca vreti ca oricare dintre culorile de mai sus sa se prinda mai bine de oua, inainte de fierbere puneti-le intr-o apa cu otet, unde le lasati in jur de 20 de minute. De asemenea, dupa ce le-ati vopsit, se recomanda sa dati ouale cu un pic de grasime, pentru a proteja culoarea.

Sursa foto: globus-tours.net
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise