Rosia este un aliment foarte bun pentru organismul uman. Rosiile au calitati de dezintoxicare al organismului si in acelasi timp sporesc rezistenta organismului. Rosia este bogata in saruri alcaline, mentine sangele in stare de fluiditate perfecta si reduce concentratia de uree. In afara de actiunea purificatoare a sangelui, combate si aciditatea gastrica in organismul omului. Rosia combate constipatia, deoarece in samburi si coaja contine lycopen, stimuland miscarile intestinale si eliberand intestinul de reziduri.

(Un articol de dicarmencitta1957)

Acest aliment nu contine sare si poate fi consumat si de cardiaci, cat si de cei care au probleme cu tensiunea. Rosia este buna in combaterea cosurilor, al tenului acneeic si al tenului gras. Pur si simplu se taie o rosie in doua si o masezi pe fata pentru cateva minute si apoi te speli cu apa rece.

Rosia contine beta-caroten, un antioxidat foarte puternic care mentine pielea tanara si frumoasa: cu cat mai multe rosii, cu atat ai o piele mai fina.

Rosia a fost adusa de catre spaniolii in Europa in secolul saisprezece. Isi are originea in America, fiind cultivata din Peru pana in sudul Mexicului. La poalele Anzilor aceasta leguma avea dimensiunea unei prune si nu era asa de dulce. In anul 1540 rosia a inceput sa fie cultivata in toata Europa si s-a adaptat foarte bine la climatul mediteraneean. Faptul ca rosia este un bun medicament pentru organismul uman a fost datorat doctorului '''John Cook Bennett''', care spunea ca acest aliment vindeca cele mai diverse boli, de la indigestie pana la holera.

Febra rosiilor a incetat in 1840, cand rosia a devenit un ingredient principal in dieta tuturor popoarelor. Roşiile fac parte din bucătăria universală. În prezent, medicina modernă recomandă roşia ca un aliment benefic inimii, deoarece conţine cel mai puternic antioxidant.

Sucul de roşii este considerat o băutură răcoritoare. Roşiile verzi necoapte sunt utilizate la gătirea sosurilor speciale, cum este salsa. Rosiile, bogate in pigment rosu  adica lycopen, scad cu 40% posibilitatea aparitiei cancerului de prostata. Rosia este considerata de multi oameni fruct si nu leguma - ceea ce conteaza cel mai mult este sa o consumam cat mai des.
 
Contine multi aminoacizi, vitamine: A, B, C, E, minerale (magneziu, sodiu, potasiu). Acest aliment iti revitalizeaza intregul organism, indiferent cum o mananci. Intr-un kg de rosii gasim: 30-40 gr zaharuri, 20-60 gr vitamina A, 40-50mg de calciu, 20-30 mg de fier.

Daca mananci cel putin doua rosii pe zi vei avea o piele sanatoasa, o inima rezistenta si vei beneficia de portia ta zilnica de vitamina C. Cancerul te va ocoli, deoarece rosia cum am mai spus contine lycopen, o singura molecula de lycopen poate distruge 13 radacini de virusi. Rosiile sunt bune si pentru sistemul nervos, de exemplu daca vii de la munca extenuat si obosit si cu nervii la pamant adauga la felul tau de mancare doua rosii si vei fii cel mai castigat. Rosiile reduc starea de nervozitate, daca le mananci in mod regulat.

Rosia, scut impotriva cancerului

Rosia este bogata in lycopen, iar rosia galbena este bogata in caroten, deci atat cele rosii cat si cele galbene sunt bune pentru organismul uman. Lycopenul si carotenul sunt cei care anihileaza radicalii liberi si previn formarea de metaboliti cancerigeni. Atat sucul de rosii cat si pasta de rosii, chiar daca sunt supuse fierberii, tot isi pastreaza o parte din vitamine si din sarurile minerale. Prin urmare, sucul si pasta de rosii blocheaza oxidarile din organism, care predispun corpul la imbolnavire prematura. Prin aceste efecte, pigmentii carotenoizi reduc riscul aparitiei cancerului de prostata si de colon, precum si a altor forme de cancer (de esofag, pulmonar si de limba).

Efectul ''anticancerigen'' creste prin consumul zilnic de rosii in orice forma, dar si salata de rosii cu usturoi este foarte binevenita in combaterea cancerului. Rosiile sunt bune si pentru colesterol, deoarece contin ''niacin'' (B3), ceea ce face sa reduca colesterolul, daca sunt introduse in mesele noastre zilnice.

Sucul si pasta de rosii protejeaza articulatiile, celulele nervoase si caile circulatorii ale sangelui, cu efecte directe asupra presiunii sangvine ridicate si in cazul unor boli vasculare cum ar fi: ateroscleroza coronariana, tromboza, hipervascozitatea sangelui. Prin alcalinizarea sangelui si asta datorita continutului ridicat in saruri minerale, adica: potasiu si magneziu, rosiile sunt indicate in tratamentul bolilor reumatismale, in poliartroze si guta. Deci lycopenul din rosie reduce semnificativ riscul aterosclerozei, iar incidenta infarctului miocardic poate scadea de la 20./. la 50./. doar la persoanele care consuma frecvent rosii.

Lycopenul ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange, ce pot duce la infarct miocardic. Ce trebuie sa retinem este faptul ca daca vom consuma constant rosii vom preveni aparitia problemelor cardiovasculare, iar potasiul din rosii ne va ajuta cu brio pentru scaderea tensiunii arteriale. Trebuie sa constatam ca rosiile sunt bune si in bolile de inima.

Exista mai multe tipuri de rosii: rosia de culoare rosie, adica ''patlageaua'', rosia galbena, cea care contine caroten si se mai numeste si ''gogonea'', si rosia neagra, care este un soi de  patlagea foarte bine adaptata la frig si umbra, de unde si numele de rosia neagra. In Florida intalnim si pomul care face rosii. Este vorba despre cel mai inalt si bogat rasad de rosie, intrat acum cativa ani in Cartea Recordurilor, cu o productie de 32.000 de bucatii de rosii!

In consumul de Lycopen se pun mari sperante pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative si a maladiei Alzheimer. Patlageaua rosie se mai numeste si Marul de aur - sau Pomodorro sau Pomme d'amour- sau Marul dragostei.

Suc pentru antiinsolatie: dupa expunerea indelungata la soare, pentru prevenire putem sa bem suc de rosii, care rehidrateaza organismul, dar si pentru prevenirea cancerului de piele. Daca se beau trei pahare de suc de rosii, pe durata unei saptamani, se poate reduce riscul imbolnavirii, cu pana la 76./. in special in boala Alzheimer. Frunzele de tomate strivite sunt foarte bune in prevenirea, zonelor afectate (intepaturi de insecte sau urzicaturi).

  • 25 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Maria Mihaila, 08 iulie 2014

    interesant,eu mananc foarte multe rosii pe zi

  • Fara foto

    Oana Oanna, 22 mai 2014

    super interesant multumim

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 17 mai 2010

    Un articol foarte instructiv !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2010

    Imi plac foarte nult rosiile,in fiecare an cumpar 50 -60 de kg , din unele fac suc de rosii pe care il pun in pungi,in lada frigorifica.pe restul le oparesc,indepartez pielita,le tai cubulete si le pun in pungi in lada frigorifica.tot in lada imi pun ,pastari,mazare,conopida,brocolli,ardei pentru umplut,ceapa verde taiata ,stevie,loboda,leustean marar,patrunjel si poate o sa radeti spanac ,urzici,leurda. Deasemeni gogosari taiati, vinete coapte ,ardei kapia copti,ciuperci,bureti.In felul acesta imi pot face iarna mancare ca si in timpul verii.

  • Fara foto

    Varadi Silvia, 06 august 2009

    Felicitari pentru articol,rosiile sunt bune si sanatoase indiferent cum le consumam,crude sau preparate.

  • Fara foto

    Dana Macovei (Chef de cuisine) , 30 iulie 2009

    Frumos articol. O salata de rosii in zilele toride este si racoritoare si revitalizanta.

  • Fara foto

    stemol (Chef de cuisine) , 28 iulie 2009

    Si eu mananc zilnic rosii (pe perioada cat sunt din gradina), nu stiam ca sunt atat de benefice organismului.

  • Fara foto

    Carmen Neagoie (Bucatar) , 22 iulie 2009

    Sanatos si ... la indemana oricui... feicitari pt articol!

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 22 iulie 2009

    Pentru o bautura delicioasa se amesteca suc de rosii - obtinut cu ajutorul storcatorului de legume - cu suc de lamaie, sare si zahar. Se raceste si se serveste imediat.

  • Fara foto

    ameicu (Bucatar) , 20 iulie 2009

    Bun de stiut ca rosiile trebuiesc mancate ca atare cat si ca suc de rosii sau paste (bulion) zilnic

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Multumim pentru informatii. Sunt foarte utile.

  • Fara foto

    andreea (Bucatar) , 18 iulie 2009

    Foarte interesant acest articol!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Imi place sa beau suc de rosii rece,e o bautura racoritoare minunata.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 17 iulie 2009

    Cu ceva timp in urma am facut o cura cu rosii,deoarece aveam o alergie de care nu mai scapam si nimeni ,nici un medic nu-i dadea de capat.Asa ca ma saturasem de cati bani am dat pe medicamente si m-am gandit sa incerc cu fructe si legume,si am reusit.Mancati aceste legume minunate in combinatie cu castraveti,ardei grasi,ridichi...

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 17 iulie 2009

    Rosiile sunt legume pline de sanatate.Eu mananc in fiecare dimineata cate o salata de rosii .Vara cam asta e micul dejun al meu,salata de rosii cu cascaval,branza feta sau chiar asa simpla.Imi place mult de tot.

  • veronica

    veronica (Chef de cuisine) , 17 iulie 2009

    Felicitari pentru articol, si eu mananc zilnic rosii,e sezonul, dar dupa ce am citit articolul voi manca si mai des.

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 17 iulie 2009

    Super articolul,sunt o multime de lucruri pe care nu le stiam despre rosii.Imi plac foarte mult rosiile,dar dupa ce am citit azi o sa mananc mai des.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 17 iulie 2009

    Un articol interesant si bine structurat.Felicitari.

  • crystyn@

    Crystyna (Chef de cuisine) , 17 iulie 2009

    Foarte utile, mulţumim...

  • mac myra

    mac myra (Chef de cuisine) , 16 iulie 2009

    Uneori rosiile fac minuni.Au multe efecte benefice.Imi plac mult rosiile verzi necoapte.Sunt delicioase.

  • Fara foto

    mariana_bondoc, 16 iulie 2009

    Felicitari Carmen pentru articol esti tare.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 iulie 2009

    Interesant si bine structurat acest articol...

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 16 iulie 2009

    Felicitari pentru articol,stiam de unele efecte benefice ale rosiilor,dar tu ai venit cu noutati. MULTUMESC.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 16 iulie 2009

    Foarte articol, interesant si util in acelasi timp, am aflat lucruri noi, de care nu aveam idee! Multumesc dicarmencitta!

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 16 iulie 2009

    Articolul contine informatii utile si, de ce nu(!?) noutati.Felicitari pentru articol.