Cutitul, cel mai bun prieten al bucatarului

Cutitul este cel mai important instrument din bucatarie, fara de care nu am avea cum sa ne descurcam. Am putea spune, deci, ca este cel mai bun prieten al bucatarului.    Este bine sa stim ca in fiecare bucatarie avem nevoie de minimum 3 cutite: un cutit de bucatar,un cutit de cojit si un cutit cu lama zimtata.  

Cutitul, cel mai bun prieten al bucatarului

Cutitul de bucatar

Este cel mai versatil cutit si cel mai des folosit; il putem folosi pentru a taia si felia diverse alimente, de la ceapa la carne. Marii bucatari prefera, de obicei, cutitele cu lama de 30 cm, in timp ce pentru gospodine sunt recomandate cele mai mici, de 20 cm. Lungimea lamei depinde si de modalitatea in care putem manui cat mai lejer cutitul. De aceea, se recomanda ca inainte de a cumpara un cutit, sa il tinem in mana si sa facem cateva miscari cu el pentru a vedea daca ne simtim confortabil.

Cutitul de cojit

Este folosit pentru a curata coaja legumelor si fructelor, fiind de un real ajutor in bucatarie. Lungimea lamei trebuie sa fie intre 6 si 10 cm, pentru a-l putea folosi cu lejeritate.

Cutitul zimtat

Se foloseste indeosebi pentru a taia alimentele cu invelis mai tare decat interiorul ( de exemplu, painea sau prajiturile cu glazura tare). Acest cutit patrunde fara probleme prin invelisul tare, lasand intact interiorul moale.

Pentru a evita incidentele nedorite din bucatarie, trebuie sa respectam doar cateva mici reguli, ce vor face folosirea cutitului floare la ureche.

1. Pastrati mereu cutitele ascutite. Bineinteles ca acestea trebuie sa stea departe de raza de actiune a copiilor, insa, un cutit ascutit va functiona mult mai sigur decat unul neascutit. Cand cutitul este neascutit are tendinta de a aluneca atunci cand taiem cu el.

2. Atunci cand tai ceva, ai grija sa ca mana opusa cutitului sa fie cat mai departe de lama acestuia. In ceea ce priveste tinutul cutitului, acesta trebuie tinut lejer, dar ferm, cu degetele mare si aratator lipite de lama. Cele doua degete trebuie sa fie paralele, de o parte si de cealalta a lamei.

3. Folositi intotdeauna cutitul pe o suprafata neteda. Daca tocatorul aluneca in timp ce taiati alimentele, exista posiblitatea de a va rani. Cel mai indicat este sa folositi un tocator greu, de lemn, sub care sa asezati un prosop umed.

4. Nu taiati niciodata in palma alimentele. Chiar daca uneori pare mai comod in acest fel, riscati sa va raniti. Asadar, totul se taie pe tocator!

5. Legumele trebuie tinute cu varfurile degetelor orientate catre interior, pentru a evita un posibil incident neplacut.

6. Cutitele se depoziteaza in sertare sau alte spatii amenajate, departe de copii si niciodata nu se depoziteaza cu lama in sus.
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise