Efectele daunatoare ale consumului de pepene rosu - cand nu e bine sa-l mananci

Cu totii stim ca pepenele rosu este sanatos, gustos si nu are cum sa dauneze sanatatii. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Nutritionistul Dan Merisca spune ca cei care se indoapa cu pepene rosu ar trebui sa fie mai moderati, pentru ca se pot trezi cu complicatii medicale, avand in vedere ca indicele glicemic al pepenelui rosu este mare: 75.  Iata ce declara acesta:  "Pentru a intelege, prin comparatie cu alte alimente consumate zilnic, am ales doua dintre cele mai frecvente: painea neagra are valoarea IG 65, iar pizza are IG 60. Asta pentru a intelege si efectul nedorit asupra sanatatii, mai ales cand vorbim despre bolnavi diagnosticati cu diabet."  

Efectele daunatoare ale consumului de pepene rosu - cand nu e bine sa-l mananci

Ce este indicele glicemic?

In momentul consumarii unui carbohidrat sistemul circulator absoarbe o cantitate de glucoza (numita si energie sau cantitate de zaharuri). Energia astfel furnizata organismului este masurata de catre Indicele Glicemic (IG) si reprezinta cantitatea de zaharuri absorbita de organism raportata la valoarea glicemica a glucozei (care este stabilita la 100).

Cand nu e bine sa consumi pepene rosu?

Sunt unele boli in care pepenele verde creeaza mari probleme. Asadar, nu consumati pepene rosu daca suferiti de:

- diabet zaharat

- boli ale pancreasului

- anomalii ale sistemului urogenital

- adenom de prostata

- pielonefrita (inflamatii ale rinichilor si pelvisului cauzate de infectii bacteriene)

- recuparare post-operatorie

- gastrita cronica

- ulcer gastric

- colita

- diaree

E adevarat ca pepenele poate fi si extrem de benefic, pentru ca are multe substante nutritive si o sumedenie de vitamine (C, B, A), dar si potasiu, fosfor, calciu, magneziu, zinc, cupru si seleniu.

"Poate cel mai important element pe care il contine este licopenul. Acesta previne bolile cardio-vasculare, scade riscul de infarct miocardic, regleaza tensiunea arteriala si este anticancerigen. Este important de mentionat faptul ca pepenele verde nu contine grasimi. Trebuie atentie din partea celor ce tin anumite diete. In anumite situatii creeaza probleme in obtinerea unui abdomen plat daca e consumat in cantitati mari, mai ales in perioada august-septembrie, cand uneori indicele glicemic creste peste valoarea si asa ridicata”, mai spune nutritionistul Dan Merisca.

In aceasta perioada, august-septembrie, pepenele isi schimba proprietatile nutritive, devenind uneori o sursa de intoxicare.

De acee, in aceasta perioada sunt inregistrate multe cazuri in care copii, dar si adulti, ajung urgenta cu astfel de complicatii.

Sursa foto: healthline.com

Sursa articol: adevarul.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise