Hreanul, cunoscut popular si sub numele de “plosca ciobanului” sau “patrunjel de camp”, este cultivat de peste 200 de ani, atat gratie virtutilor sale terapeutice, cat si pe post de condiment culinar.
(un articol de Zana B.)

Calitatile terapeutice ale hreanului se datoreaza in principal substantelor cu proprietati antibacteriene, uleiului de mustar si vitaminei C care se gasesc in cantitati mari in radacina sa.

Tocmai de aceea hreanul este din ce in ce mai utilizat la prepararea unor produse farmaceutice cu actiune impotriva bronsitelor, dar si a infectiilor renale.

Medicina populara recomanda hreanul in special ptr. tratarea tusei, reumatismului, artritei, sciaticii si afectiunilor cailor respiratorii.

Hreanul este cel mai iute reprezentant al familiei ridichilor. In bucatarie se folosesc atat radacina cat si frunzele, care se pun in salate sau infasoara sarmalele intocmai ca si foile de vita.

Cine a incercat vreodata sa rada o radacina de hrean stie ca aceasta intreprindere se lasa cu lacrimi, deoarece se elibereaza uleiuri aromate, de tipul uleiurilor de mustar, care ii dau gustul tipic. Hreanul proaspat ras da gust sosurilor, iar crema de hrean cu smantana se serveste la peste afumat, salate si sunca.

In anul 1595, botanistul englez John Gerard scria in "The herbal of general history of plants" ca "pasat si amestecat cu putin otet hreanul este ingredientul cheie al sosurilor ptr. preparatele din peste si carne fiarta". Astazi sosurile din hrean sunt cunoscute in intreaga lume.

Sosurile nu trebuie niciodata fierte, ptr. ca isi pierd din iutime. Hreanul ras, care poate fi amestecat si cu mar ras, poate fi servit la fripturi reci sau la carne fiarta de vita. Este, de asemenea, indicat si ca garnitura ptr. carnatii grasi. Nu consumati hrean in cantitati prea mari, caci poate provoca senzatie de arsura la nivelul stomacului.

Wasabi din Japonia

Radacina hreanului japonez – wasabi - este verzuie sub coaja maronie. Se prepara sub forma de pasta sau pudra si este un companion nelipsit ptr. sushi, rulourile japoneze in frunze de alge.

Preparare si pastrare

Ptr. a ramane alb, hreanul ras se stropeste cu suc de lamaie sau otet. Daca nu se foloseste imediat, hreanul ras se amesteca cu o lingurita zahar si 4 linguri otet sau suc de lamaie. Se poate pastra la frigider cca 3 saptamani. La congelator se poate pastra insa chiar si 5 luni.

Iata mai jos si cateva retete cu hrean:


Sushi cu pasta wasabi


Se spala intr-o strecuratoare 250g orez ptr. sushi, pana ce apa ramane limpede. Se clocoteste orezul in 500 ml apa 2 minute si apoi se lasa sa fiarba la foc moale. Cand se termina fierberea se acopera vasul, se ia de pe foc si se lasa 15 minute. Se adauga 3 linguri de otet de orez incalzit cu o lingura de zahar si 1/2 lingurita sare.
Se taie jumatati 15 foi Nori (foi speciale ptr. sushi, din alge marine) si se acopera cu orez, 100g avocado si 100g surimi (batoane din  carne de crab). Se ruleaza si se servesc cu somon afumat si sos de soia.
   

Gazpacho

Se decojesc 400g castraveti si se curata de seminte. Se inabusa 10 minute cu 40 ml smantana. Se adauga 3 linguri de busuioc tocat si se paseaza cu 3 linguri de hrean si 400 ml lapte batut. Se sareaza, se pipereaza si se da la frigider. Aceasta supa se serveste rece, ornata cu felii de legume si felii de paine prajita.

Snitel cu hrean

Se spala, se sterg, se sareaza si pipereaza 4 felii de muschi de porc: se ung cu cate o lingura de hrean de la borcan. Se tavalesc prin 2 oua batute, apoi prin 80 g pesmet. Se prajesc si se servesc cu sfecla rosie si o crema din 200 ml smantana, 3 lingurite suc de lamaie, sare si piper. Se orneaza cu felii de lamaie si ceapa verde.


Salata de varza rosie cu mere si hrean

Se curata varza, se spala, se indeparteaza nervurile foilor si se taie fideluta. Se freaca varza bine cu sare si se lasa sa stea 10-15 minute. Apoi o stoarceti si o opariti cu otet clocotit. Astfel pregatita poate fi pastrata intr-un borcan. Cand serviti, scurgeti varza de otet, o puneti in salatiera, adaugati 2 mere rase cu coaja cu tot, 1/2 radacina hrean ras si 3-4 linguri ulei. Amestecati totul bine si serviti.

  • 32 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Ionela Constantin, 17 octombrie 2014

    ador mincarurile cu hrean ,sanatate curata

  • Fara foto

    Sida Lidia, 08 iulie 2014

    ador mancarurile cu hrean inclusiv muraturile pt iarna sunt un deliciu

  • Fara foto

    Viorica Prodan, 04 martie 2014

    Imi place hreanul foarte mult, acesta al folosesc aproape zilnic .

  • Fara foto

    Adriana Saavedra Gonzalez, 11 ianuarie 2014

    yam yam

  • Fara foto

    Ovidiu-bita Prisecaru, 16 septembrie 2013

    foarte adevarat tot ce ati scris

  • Ioana capsunica

    Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Mie imi place foarte mult hreanul! Multumesc pentru articol

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 mai 2010

    Ce bun e rasolul de porc sau miel cu hrean !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Eu folosesc foarte mult hreanul.

  • Fara foto

    olga, 27 noiembrie 2009

    Cu hreanul poti nu numai trata organismul de diverse boli, dar cu ajutorul unei retetei poti slabi esential. Am practicat si vedeam efectul din prima saptamina. Reteta: 100g de hrean ras cu 6 lamii rase si 3 linguri de miere. Se consuma de trei ori pe zi in timpul mesei si nici intr-un caz pe stomac gol, se recomanda cite 5 g de consumat in timpul mesei si nu de exagerat.

  • Fara foto

    dicarmencitta1957, 23 noiembrie 2009

    Un articol foarte bun.

  • Fara foto

    valone, 18 octombrie 2009

    Incercaţi hreanul ras la sarmale, o nebunie! Cu mămăligă, că tot au început să se facă acriturile, din foi de varză.

  • Fara foto

    maria negrea, 27 septembrie 2009

    am citit cateva din comentarii si as vrea sa completez;la sfecla rosie este bine sa o coaceti in cuptor si sa nu puneti zahar consumati cat mai natural posibil e mai sanatos,puneti otet de mere si sare naturala(gronjoasa)si hreanul adaugat dupa gustul fiecaruia se poate pune in borcane si tine mai mult timp

  • Fara foto

    burdulea maria elena, 21 septembrie 2009

    Ne place sa consumama hrean, mai ales iarna cu afumaturi, il pregatesc asa cu otet si zahar

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 21 septembrie 2009

    Fac reteta aceasta cu hrean si sfecla iarna.Imi place mult alaturi de friptura.

  • Fara foto

    Dragan Costica, 21 septembrie 2009

    Va propun o metoda de conservare a hreanului. Hreanul se curata, se spala. Se rade marunt pe razatoare sau se da prin masina de tocat (este mai usor). Se sareaza dupa gust, si se freaca bine cu ulei (atentie nu trebuie sa fie ulei in exces). Astfel preparat se pune in borcane cu filet si se pastreaza la frigider. Preparat in felul acesta, hreanul isi pastreaza toate proprietatile si prospetimea chiar si un an si jumatate. Uleiul conserva substantele volatile. Incercati si veti fi foarte multumiti.

  • Fara foto

    kok miori, 19 septembrie 2009

    Intradevar hrean ras cu sfecla rosie nu mult putina sare si zahar este un deliciu dar fiti atenti este foarte iute.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

    Excelent articol,in familia mea hreanul se foloseste destul de des.

  • Fara foto

    vio, 16 septembrie 2009

    Incercati hrean cu sfecla rosie fiarta si rasa! Nu mai pot vb de pofta.....

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2009

    Felicitari pentru articol,este foarte interesant si util,iar retetele sunt delicioase.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2009

    Multumesc tuturor prietenilor(va pot numi asa,imi dati voie?) ptr. aprecieri.Flory ,te poop de asemeni.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 15 septembrie 2009

    Felicitari pt articol, e interesant, ca toate articolele tale.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 15 septembrie 2009

    Foarte frumos articolu,nici la noi in familie nu lipsete hreanul.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 15 septembrie 2009

    Sunt foarte multe retete cu hrean,care sunt foarte bune pentru organism.Felicitari pentru acest articol.

  • flory avram

    flory avram (Chef de cuisine) , 15 septembrie 2009

    Super articol si retete pe masura!Te felicit si astept si alte asemenea lucruri interesante.te pup,flori

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 15 septembrie 2009

    Ca toate articolele,este fantastic,minunat.Din pacate sunt persoane care nu pot consuma hreanul in orice forme se afla.Dar sora,cumnata si cumnatul meu sunt fani devotati hreanului.Multe multumiri pentru sfaturi si retete!

  • Ramona

    Ramona (Chef de cuisine) , 14 septembrie 2009

    Eu folosesc hreanul doar la muraturi, fie simplu, sau cu maioneza, fie adaugat in salata de sfecla rosie alaturi de chimion. N-am stiut in cate alte moduri mai poate fi folosit hreanul. Interesant si foarte util acest articol!

  • Fara foto

    mariana scarlat, 14 septembrie 2009

    Îmi place mult hrean cu rasol de vită fiert şi cu smântână. E delicios! Dar şi în alte combinaţii.

  • Fara foto

    Sidy, 14 septembrie 2009

    Foarte interesant articolul....Bravo Zina !!! Am si eu o reteta de energizant tare buna : Se spala foarte bine 6 oua, apoi se pun intr-un vas, cu coaja cu tot, si se tin timp de 12 ore in suc natural de lamaie (trebuie sa le acopere). Se scot ouale din sucul de lamaie, se sparg si se bat bine, dupa care se pun din nou in vasul cu suc de lamaie, in care se mai adauga 500 g de hrean curatat de coaja si dat pe razatoare, 0,5 l de tuica naturala tare (palinca de prune), 500 g de miere. Amestecul se tine la macerat intr-un borcan, vreme de 9 zile, dupa care se iau zilnic, dupa mesele principale, 1-3 linguri. Pofta buna !!!

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 14 septembrie 2009

    Felicitari pentru articol! Noi folosim sosul de hrean cu smantan la peste si carne rasol.Deasemeni e nelipsit la salata de sfecla pentru sarbatori.La muraturi e nelipsita radacina,iar la castraveti si frunza de hrean

  • mac myra

    mac myra (Chef de cuisine) , 14 septembrie 2009

    Foarte interesant articolul.Sunt multe lucruri care nu le stiam despre hrean.Multumim pentru informatii.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 14 septembrie 2009

    Felicitari pentru acest articol… Intr-adevar hreanul este recunoscut pentru condimentarea mancarurilor,pentru anumite salate sau ca un ingredient nelipsit in prepararea muraturilor,dar si pentru proprietatile lui antiinflamatoare si afrodisiace…Imi place foarte mult sa-l pregatesc sub forma de salata cu miere de albine, otet de mere,ulei de masline si sfecla rosie…este delicios si se pastreaza foarte bine in borcane pentru perioada toamna-iarna…

  • Fara foto

    ionela, 14 septembrie 2009

    Intr-adevar este foarte bun la fripturi insa bunica mea il foloseste impotriva reumatismului. Felicitari pentru articol, este interesant.