Hreanul - condiment si medicament

Hreanul, cunoscut popular si sub numele de “plosca ciobanului” sau “patrunjel de camp”, este cultivat de peste 200 de ani, atat gratie virtutilor sale terapeutice, cat si pe post de condiment culinar.

Hreanul - condiment si medicament

(un articol de Zana B.)

Calitatile terapeutice ale hreanului se datoreaza in principal substantelor cu proprietati antibacteriene, uleiului de mustar si vitaminei C care se gasesc in cantitati mari in radacina sa.

Tocmai de aceea hreanul este din ce in ce mai utilizat la prepararea unor produse farmaceutice cu actiune impotriva bronsitelor, dar si a infectiilor renale.

Medicina populara recomanda hreanul in special ptr. tratarea tusei, reumatismului, artritei, sciaticii si afectiunilor cailor respiratorii.

Hreanul este cel mai iute reprezentant al familiei ridichilor. In bucatarie se folosesc atat radacina cat si frunzele, care se pun in salate sau infasoara sarmalele intocmai ca si foile de vita.

Cine a incercat vreodata sa rada o radacina de hrean stie ca aceasta intreprindere se lasa cu lacrimi, deoarece se elibereaza uleiuri aromate, de tipul uleiurilor de mustar, care ii dau gustul tipic. Hreanul proaspat ras da gust sosurilor, iar crema de hrean cu smantana se serveste la peste afumat, salate si sunca.

In anul 1595, botanistul englez John Gerard scria in "The herbal of general history of plants" ca "pasat si amestecat cu putin otet hreanul este ingredientul cheie al sosurilor ptr. preparatele din peste si carne fiarta". Astazi sosurile din hrean sunt cunoscute in intreaga lume.

Sosurile nu trebuie niciodata fierte, ptr. ca isi pierd din iutime. Hreanul ras, care poate fi amestecat si cu mar ras, poate fi servit la fripturi reci sau la carne fiarta de vita. Este, de asemenea, indicat si ca garnitura ptr. carnatii grasi. Nu consumati hrean in cantitati prea mari, caci poate provoca senzatie de arsura la nivelul stomacului.

Wasabi din Japonia

Radacina hreanului japonez – wasabi - este verzuie sub coaja maronie. Se prepara sub forma de pasta sau pudra si este un companion nelipsit ptr. sushi, rulourile japoneze in frunze de alge.

Preparare si pastrare

Ptr. a ramane alb, hreanul ras se stropeste cu suc de lamaie sau otet. Daca nu se foloseste imediat, hreanul ras se amesteca cu o lingurita zahar si 4 linguri otet sau suc de lamaie. Se poate pastra la frigider cca 3 saptamani. La congelator se poate pastra insa chiar si 5 luni.

Iata mai jos si cateva retete cu hrean:

Sushi cu pasta wasabi

Se spala intr-o strecuratoare 250g orez ptr. sushi, pana ce apa ramane limpede. Se clocoteste orezul in 500 ml apa 2 minute si apoi se lasa sa fiarba la foc moale. Cand se termina fierberea se acopera vasul, se ia de pe foc si se lasa 15 minute. Se adauga 3 linguri de otet de orez incalzit cu o lingura de zahar si 1/2 lingurita sare.

Se taie jumatati 15 foi Nori (foi speciale ptr. sushi, din alge marine) si se acopera cu orez, 100g avocado si 100g surimi (batoane din  carne de crab). Se ruleaza si se servesc cu somon afumat si sos de soia.

   

Gazpacho

Se decojesc 400g castraveti si se curata de seminte. Se inabusa 10 minute cu 40 ml smantana. Se adauga 3 linguri de busuioc tocat si se paseaza cu 3 linguri de hrean si 400 ml lapte batut. Se sareaza, se pipereaza si se da la frigider. Aceasta supa se serveste rece, ornata cu felii de legume si felii de paine prajita.

Snitel cu hrean

Se spala, se sterg, se sareaza si pipereaza 4 felii de muschi de porc: se ung cu cate o lingura de hrean de la borcan. Se tavalesc prin 2 oua batute, apoi prin 80 g pesmet. Se prajesc si se servesc cu sfecla rosie si o crema din 200 ml smantana, 3 lingurite suc de lamaie, sare si piper. Se orneaza cu felii de lamaie si ceapa verde.

Salata de varza rosie cu mere si hrean

Se curata varza, se spala, se indeparteaza nervurile foilor si se taie fideluta. Se freaca varza bine cu sare si se lasa sa stea 10-15 minute. Apoi o stoarceti si o opariti cu otet clocotit. Astfel pregatita poate fi pastrata intr-un borcan. Cand serviti, scurgeti varza de otet, o puneti in salatiera, adaugati 2 mere rase cu coaja cu tot, 1/2 radacina hrean ras si 3-4 linguri ulei. Amestecati totul bine si serviti.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei
Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise