Istoria ciocolatei incepe in America Centrala, chiar inainte de asa-numitele descoperiri facute de catre Columb.
(Un articol realizat de Vera)

Civilizatiile pre-columbiene aveau deja din cele mai vechi timpuri un raport deosebit cu planta de cacao. Unele descoperiri arheologice sugereaza ca  din aceasta planta  “chocolatàl’’ deriva o bautura pe baza de praf de cacao si condimente, utilizate pe scara larga inca din anul 600 î.Hr.

O legenda povesteste ca imparatul Montezuma bea in ficare zi cam 40 de cescute de chocolatàl. Pastaile de cacao veneau utilizate de precolumbieni, in piete, in orase ca  moneda de schimb.

O alta legenda spune ca Aztechi au dat foarte mare importanta plantei de cacao, incat ei sustineau  ca ar fi nascuta din sangele unei printese, moarta pentru ca nu a divulgat nimanui secretul unei comori legendare. Semintele plantei de cacao reprezinta in acest caz amaraciunea si suferinta, forta si determinare.

Dupa descoperirea plantei de cacao de catre Columb, “conquistadores” incep sa vada importanta pe care indigenii o dadeau plantei de cacao, fara a vorbi despre frumusetea plantei, florile foarte colorate, care acopereau paduri intregi si care constitituiau un spectacol senzational pt europeni.

Deci pentru vechiul continent ciocolata a fost unul din multele produse importate dupa 1492. Cu timpul, ciocolata a avut nevoie de multe modificari pentru a deveni mitul care este astazi.

In 1828, chimistul olandez C.J. VAN HOUTEN, a descoperit un mod pentru a macina semintele de cacao pentru a ajunge asa cum noi o gasim astazi: pudra. Inainte de aceasta inventie, semintele de cacao veneau macinate in mod asemanator, daca nu identic, de civilizatiile de precolumbieni, cu adaugarea unor ingrediente diverse: unt de cacao, zahar, condimente, cateodata venea adaugata faina pt a-i da o consistenta  mai omogena.

In ceea ce priveste productia de cacao, in doar 2 secole am asistat la o schimbare enorma: din 1800 si pana astazi se estimeaza ca productia de cacao a fost marita de 1.000 ori mai mult.

PRODUCTIA DE CACAO

Incepe in plantatii, paduri umede, deoarece sunt necesare conditii climatice particulare pentru cresterea plantei de cacao: clima trebuie sa prezinte temperaturi de 20-25°C, foarte multa umiditate. Planta de cacao creste de obicei la umbra unei plante mai inalte, numita planta-mama, care protejeaza planta, mai ales cand aceasta e tanara, cand se dezvolta, de razele directe a violentului soare tropical. Cand fructul numit “cabossè” e matur, se desprinde si vin folosite semintele separate de teaca, se macina, se obtine untul de cacao si pasta de cacao.

TIPURI DE CIOCOLATA

Sunt foarte multe tipuri de cicolata, iar clasificarea depinde de procentul de cacao continut.

Ciocolata amara contine cel putin 43% de cacao. Astazi se gasesc multe feluri de ciocolata amara, de la cele mai moderate la cele mai extreme - 60-70% pana la 99%.

Ciocolata cu lapte - cel mai consumat in lume, cel mai iubit de copii, cu adaosul altor ingrediente: frisca, unt, grasimi vegetale.

Ciocolata gianduia - un mix de ciocolata si alune macinate, nuci.

Ciocolata alba - contine zaharoza maximum 55%, unt de cacao, lapte sau derivate din lapte, de aceea se prezinta in comert alba, nu are adaos de cacao.

Ciocolata in alimentatia noastra

Din punct de vedere nutritional ciocolata reprezinta un aliment foarte complet. Depinde de calitate si de tipul de ciocolata.

In ceea ce priveste legatura dintre sanatate si ciocolata: nu exista inca concepte in gradul dizolvarii dezbaterilor  ce dureaza de secole, cum ca.ciocolata are efecte pozitive sau negative pentru sanatatea noastra. Nu trebuie sa uitam ca ciocolata contine 530 calorii pt 100 grame, nu sunt putine, desigur, dar nici prea multe.

In ceea ce priveste legatura dintre acnee si ciocolata, pare a fi un “mit”, care usor, usor dispare. Numerosi cercetatori, in baza unor studii efectuate, au evidentiat ca nu exista nicio legatura intre ciocolata si acnee si, mai mult, nicio legatura intre acnee si alimentatie.

In bucatarie ciocolata este ft utilizata. Iata si o reteta:


PANNA COTTA CU CIOCOLATA SI CAFEA

Ingrediente:
200 ml lapte                                            

200 ml frisca lichida

3 linguri de zahar

200g ciocolata amara

1 cescuta de cafea espresso indolcita

2 foi de gelatina

Mod de preparare:

1) Fierbeti laptele cu frisca si zaharul, varsati cafeaua si gelatina muiata in apa si stoarsa bine;

2) Intre timp topiti ciocolata taiata marunt si uniti-o la compozitia de lapte, racita, amestecand cu o lingura de lemn.

3) Umpleti 8 forme, pahare etc, tapetati cu plastic si puneti dulcele in frigider timp de 3 ore.

O idee in plus: puteti innocui laptele cu aceeasi cantitate de frisca, va iesi mult mai cremoasa.

  • 18 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 17 mai 2010

    Foarte interesant !

  • Fara foto

    Dana Macovei (Chef de cuisine) , 30 iulie 2009

    Trebuie sa fie buna... ca orice desert care contine ciocolata.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 22 iulie 2009

    Ciocolata albă este rezultatul folosirii untului de cacao, ce nu conţine şi bucăţi de cacao. Printre ingredientele acestei delicatese se mai numără laptele praf, zahărul, lecitina, dar şi diverse arome, dintre care cel mai des folosită este vanilia.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 19 iulie 2009

    Apetisanta cioolata

  • mac myra

    mac myra (Chef de cuisine) , 16 iulie 2009

    Ciocolata asta....buna tare,dar din pacate nu o pot manca,din cauza unor probleme de sanatate.E...asta e.Mancati o voi cei care puteti,mancati si pentru mine.E delicioasa......

  • serban aurora daniela

    serban aurora daniela (Chef de cuisine) , 16 iulie 2009

    Ciocolata mea preferata este ciocolata cu menta.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 15 iulie 2009

    Cine nu adora ciocolata, ati mai testat pasta cu cacao sau orezul sarat cu gust de ciocolata, va asigur, sunt o bunatate!

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 14 iulie 2009

    Din cate se pare GIACOMO CASANOVA vedea prin ciocolata unul din modurile convingatoare de a seduce o femeie,deoarece ciocolata,provoaca diverse reactii in organizmul nostru;afrodisiac si nu numai!!!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 14 iulie 2009

    Imi place ciocolata sub orice forma.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 14 iulie 2009

    Felicitari pentru articol,eu mananc ciocolata amara 70./. cacao,care este cea mai buna,ptr inima si ptr scaderea tensiunii,atunci cand este oscilanta.Super articol.

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 14 iulie 2009

    Bravo, Vera!

  • irina

    irina (Chef de cuisine) , 14 iulie 2009

    Ciocolata neagră numită şi ciocolată amăruie este un amestec de cacao şi unt de cacao cu zahăr. Ea conţine minimum 35% cacao, proporţia depinzând de fabricant. Necesarul de zahăr depinde de amăreala varietăţii de cacao utilizată. Ciocolata amaruie e recomandata celor care tin dieta. Multa lume spune ca ciocolata accentuaeaza acnea si provoaca herpesul. Este un pic de adevar in aceasta afirmatie. Ciocolata contine un complex activ care are un efect activator asupra virusului herpetic, insa ar trebui sa consumati cantitati uriase pentru ca ciocolata sa provoace acesta afectiune, Ciocolata este un aliment care provoaca o stare de bine. Simtim nevoia sa mancam ciocolata pentru ca ea contine un precursor al serotoninei, o substanta care contribuie la starea noastra de fericire. Are efect antidepresiv si linisteste organismul in perioadele solicitante.

  • irina

    irina (Chef de cuisine) , 14 iulie 2009

    Indata ce o sa cumpar foi de gelatina o sa incerc reteta!e numai buna de servit musafirii pe caldurile astea!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 14 iulie 2009

    Ciocolata neagra are unele beneficii asupra sanatatii care nu se regasesc si in alte sortimente. Daca aveti probleme cu tensiunea sau daca vreti sa preveniti bolile de inima, incercati sa mancati ciocolata neagra. Nu uitati sa contrulati consumul de calorii. Doar 100 de grame deciocolata neagra poate contine 531 de calorii. Daca mancati aceeasi cantitate de mere, veti avea doar 52 de calorii, dar nu veti mai beneficiade scaderea tensiunii...

  • crystyn@

    Crystyna (Chef de cuisine) , 14 iulie 2009

    O reţetă super! Îmi plac toate felurile de ciocolată, dar cel mai mult, cea cu alune de pădure!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 14 iulie 2009

    Ciocolata amaruie este preferata mea,o sa incerc reteta cu siguranta.

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 14 iulie 2009

    Super articolul! Nu stiam atatea despre ciocolata.iar reteta pare delicioasa.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 14 iulie 2009

    Ciocolata mea preferata este ciocolata amara....pe care o mananc ori de cate ori am ocazia....dar am incercat si PANNA COTTA CU CIOCOLATA SI CAFEA si intr-adevar...este o delicatete ..