Originar din Afganistan, morcovul este cultivat astazi in intreaga lume, nu numai pentru calitatile sale culinare si nutritive, ci si pentru valorea lui terapeutica. Morcovul este o leguma complexa, pe care o putem folosi integral, de la radacina pana la florile mici, albe. Din aceeasi familie cu morcovul, a umbeliferelor, mai fac parte patrunjelul, telina sau mararul. Culorea rosiatica a morcovilor cultivati este rezultatul carotenului, un pigment care se gaseste in unele vegetale.
(Un articol de Maria Vekas)

Pana in epoca Renasterii, morcovii au fost albi, la fel ca unele varietati salbatice care se mai gasesc si astazi. Nu erau nici rosii, nici fragezi, iar tulpina era foarte tare si nu se putea manca. Exista o legenda in legatura cu frumoasa culoare rosiatica a morcovului ce dateaza din timpul prigoanei crestinilor, in primele secole ale erei noastre. Maria, o tanara servitoare crestina, curata legume in bucatarie cand  romanii au navalit peste ea si au injunghiat-o. Printre radacinoasele albe de pe masa se aflau si niste morcovi, care, in contact cu sangele tinerei, s-au inrosit.

Consumul de morcovi dateaza din antichitate, dar in Europa nu a trezit mari pasiuni gastronomice, asa cum a facut-o mazarea verde, care era in mare voga la Curtea Frantei. Pana si medicina a desconsiderat mult timp fructele si legumele iar apetitul nobilimii a fost hranit cu cantitati uriase de vanat. In schimb, pe masa saracacioasa a taranilor se gaseau  multe radacinoasele dintre care si morcovii, guliile sau napii.

Grecii, romanii si arabii foloseau morcovul ca aliment nutritiv. Romanii il elogiau pentru valoarea lui digestiva. Pentru a face fata numeroaselor si satioaselor banchete, patricienii Romei antice urmau, regulat, un regim de dezintoxicare prin cure balneare si diete exclusiv pe baza de morcovi si castane fierte in apa.

Bucatarii chinezi dispretuiau gustul morcovilor, considerandu-l fad, dar ii apreciau culoarea si il foloseau in scop estetic, decupand din ei diverse figurine cu care ornau platourile.

In primul secol al erei noastre, morcovii erau folositi pentru a impiedica retentia de apa. Sucul de morcovi este o bautura excelenta deoarece dezintoxica organismul si regleaza functiile intestinale. Radacina rasa de morcov, aplicata sub forma de cataplasma, actioneaza rapid impotriva arsurilor, plagilor si abceselor. Masca cu morcov ras si amestecat cu ulei de migdale, zeama de lamaie si iaurt regenereaza pielea si ii da un aspect proaspat.

Amatorii de morcovi stiu sa-l foloseasca in fel de fel de preparate culinare, de la antreuri pana la desert, in prajituri cu nuci sau stafide. Unii il prefera crud, dat prin razatoare si amestecat cu diferite sosuri, cum ar fi sos de nuci. Pentru a face sos de nuci taiati marunt un pumn de nuca, amestecati-l cu smantana, ulei de masline, sare, piper si suc de lamaie.

Un excelent mic dejun pentru copii este musli cu morcovi: inmuiati de seara fulgii de ovaz in lapte, iar a doua zi adaugati un morcov si un mar ras, stafide, alune si migdale taiate marunt. Amestecati totul cu iaurt.

Nu aruncati frunzele de morcovi. Ele contin mai multe minerale decat radacina. Le puteti folosi in ciorbe, supe sau sub forma de infuzie.

  • 33 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Un articol extra !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    Folosesc sucuri naturale preparate in casa zilnic din morcov portocale,morcov grepfruit,sfecla rosie morcov lamaie,etc.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    Folosesc morcov la salata de cruditati pe care o consum aproape zilnic.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    Folosesc morcov la salata de cruditati pe care o consum aproare zilnic.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 martie 2010

    Morcovul este un aliment foarte sanatos,atat in ciorbe,supe,dar merge si in mancare.Eu cand fac mazare cu pui pun si un morcov taiat rondele.Felicitari pentru articol.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 11 iunie 2009

    La fiecare 100 grame de morcov consumat, primim 7, 6 grame de carbohidraţi, 0,6 grame de proteine, 0,3 grame de grăsime, 30 miligrame de calciu şi 0,6 miligrame de fier. Morcovii sunt şi o sursă importantă de fibre, vitamina B1, B2, B6, vitamina C, vitamina K, biotină, potasiu şi tiamină.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 11 iunie 2009

    Datorita continutului de fibre, consumul de morcovi reduce cresterea colesterolului si, implicit, tine in frau problemele cardiace si accidentele vasculare.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 11 iunie 2009

    Consumul de suc si nectar de morcov este una dintre cele mai simple modalitati de a oferi organismului cantitatile optime de vitamine si minerale

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 11 iunie 2009

    Morcovul fiert contine mai mult betacaroten decat cel crud.Acelasi lucru se poate spune si despre rosiile gatite care contin mai mult licopen decat cele proaspete.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 01 mai 2009

    Morcovul are o valoare energetica mica 40 cal/100g.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 01 mai 2009

    Eu mancam si mai mananc si acum impreuna cu copii mei mar si morcov crud, date pe razatoare. Ar fi de preferat sa nu curatam morcovul de coaja, ci doar sa-l spalam bine sub jet de apa ptr. ca aceasta are un continut bogat de minerale.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Adevarate mine de substante nutritive, aceste legume sanatoase asigura cantitati impresionante de beta-caroten, precum si mari cantitati de fibre.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Inlocuiti bulionul cu suc de morcovi cind faceti supe, tocanite si sosuri pentru paste.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Folositi morcovii in loc de cocos la fursecuri sau alte prajituri.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Amestecati morcov ras in budinca de orez dupa ce s-a facut.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Amestecati morcov ras in budinca de orez dupa ce s-a facut.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Faceti suc de morcovi in loc de apa cind faceti paine de casa sau aluatul de pizza.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2009

    Pentru a face un sos pe care il servi cu pui la gratar, caliti morcovi cu usturoi in ulei de masline pina devin fragezi. Faceti piure cu suc de morcovi si niste suc de lamaie dupa gust.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2009

    Eu folosesc morcofi alaturi de cartofi pentru piure. Uneori mai inlocuiesc bulionul cu sucul de morcovi cind fac supe, sosuri sau tocanita.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Sucul de morcov in combinatie cu piersici sau caiese este un deliciu

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Pentru iarna pastrez morcovul intr-un borcan si cu o farfurie cu apa deasupra.Cand se evapora din apa se completeaza si aveti toata iarna morcov proaspat. Sucul de morcovii este plin de vitamine si este o sursa de energie si sanatate si nici o mancare nu are gust fara morcov. Eu fac si o prajitura de post din morcovi-o sa va dau reteta.Nici n-o sa credeti ca mancati prajitura din morcovi,asa de buna este.

  • Fara foto

    marcela bozga (Maestru bucatar) , 29 martie 2009

    Oare cum se pot pastra morcovii aia dulci si mititei (cand se raresc pe strat) si peste iarna? Eu am incercat in lada asa cruzi dar nu sant buni au un gust ciudat si dupa fierbere nu se pot manca, nu sant buni. Oare daca i-as opari putin? Ar fi super sa se poata pastra aroma la ei mai ales ca sant din gradina mea (desi iarna se gasesc destui prin magazine).

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 26 martie 2009

    Da, e interesant ceea ce scrie doamna Vekas. Asi dori sa adaug ca pentru o mai bunã mineralizare a organismului copiilor, se va prepara un terci de cereale cu supã de frunze uscate de morcovi. Impotriva gazelor intestinale, ca stimulent, aperitiv, diuretic - se folosesc semintele. O infuzie dintr-o lingurã de seminte la o ceascã de apã datã în clocot.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 25 martie 2009

    Va dau si eu o reteta: morcovi + telina + mere rase si maioneza. O nebunie de salata!!

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 25 martie 2009

    Morcovul e bun in special crud la diverse salate dar si la mincaruri,supe,ciorbe si de ce nu desreturi.

  • Fara foto

    Monika K (Chef de cuisine) , 25 martie 2009

    Nu stiam ca frunzele de morcov se pot folosi la gatit !

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 23 martie 2009

    Mi am adus aminte ca pe langa salata de morcovi cu sfecla rosie, o garnitura delicioasa pentru friptura este cea cu morcovi in folie de aluminiu, pentru care avem nevoie de cativa morcovi, in functie de numarul de persoane, de unt, sare si diverse condimente.Eu am adaugat nucsoara, cimbru si piper.Reteta este urmatoarea ungem tava cu unt, adaugam morcovii curatatati, presaram sare, nucsoara,piper si cimbru.Apoi ii acoperim cu o folie de aluminiu si ii lasam circa un sfert de ora la cuptor.Sunt deliciosi si foarte sanatosi

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 23 martie 2009

    O reteta pentru salata foarte gustoasa si sanatoasa este cea cu morcov si sfecla rosie, la care adaugam putin ulei de masline si putina lamaie.Este delicioasa.

  • Fara foto

    Crasovan Ruja (Chef de cuisine) , 21 martie 2009

    Morcovii sunt foarte buni de mancat cruzi, mai ales primavara cand sunt fragezi si ii raresti de pe straturi; trebuie doar spalati bine si pot fi dati copiilor sa-i manance. Nepotica noastra ii manancu cu mare placere inca de cand i-au iesit primii dintisori.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 21 martie 2009

    O salata foarte gustoasa si sanatoasa ce poate fi servita ca aperitiv 2 morcovi, o legatura de ceapa verde, 10 masline negre, 10 msline verzi, 3 linguri ulei de masline si zeama de la jumatate de lamaie.

  • Fara foto

    L (Chef de cuisine) , 20 martie 2009

    In majoritatea mancarilor, in loc de vegeta eu folosesc morcovul ras marunt.

  • Fara foto

    marita28 (Chef de cuisine) , 20 martie 2009

    Nu am folosit niciodata frunzele de morcovi(de fiecare data le dau la iepurasi sau le toc marunt la gaini); voi incerca sa le folosesc in primavara aceasta de indata ce incep sa creasca in gradina.

  • Fara foto

    florinot (Chef de cuisine) , 19 martie 2009

    Folosesc morcovul la ciorbe , supe, tocane.Insa am observat ca este mult mai bun morcovul crud si am inceput sa-l folosesc taiat rondele in diferite salate.Da un gust mai deosebit salatelor si sunt si foarte sanatoase .