Alte legume excelente in timpul Postului sunt vinetele. Pot fi gatite in multe moduri si combinatii si dau o aroma speciala fiecarui tip de mancare. Si sa nu uitam ca vinetele sunt si foarte bune pentru sanatate.
Pe langa 93% apa, vinetele mai contin si alte substante foarte hranitoare, precum ar fi potasiu, magneziu, calciu, vitamina A si C. Astfel, din ce in ce mai multi specialisti in medicina naturista recomanda vinetele ca un adevarat “aliment-minune”. De asemenea, vinetele sunt folosite si in curele de slabire, intrucat contin multa apa si fibre, dar au un numar redus de calorii (aproximativ 20 de calorii per 100 grame).

Iata si cateva retete cu vinete:

Musaca de post cu vinete

Ingrediente:
3 vinete potrivite, 1 pachet soia granulata, 5-6 rosii sau o pasta de tomate, 3-4 cepe potrivite, 1 cutie ciuperci, 1 ardei, ulei de masline, 1 condiment pentru "carne tocata", cimbru, sare

Mod de preparare:
Vinetele se curata de coaja partial, lasand si cateva linii de coaja. Se indeparteaza codita. Se taie rondele de aproximativ 1-2cm. Se pun intr un vas si se sareaza. Se lasa astfel 1/2 de ora, pentru ca sa se inmoaie.
Intre timp pregatim umplutura: soia granulata se pune la fiert conform indicatiilor, in apa cu sare. Apoi cand s-a fiert se pune la scurs, presand cu spatula.
Ceapa se taie cubulete si se pune la calit intr un vas cu ulei incins (cantitatea de ulei trebuie apreciata in asa fel incat umplutura sa nu aiba exces de ulei). Cand ceapa e aproape patrunsa se adauga peste in vas soia bine stoarsa si condimentul pentru "carne tocata" (sau "chiftele"). Se mai lasa maximum 5 minute si umplutura este gata.
In acest timp, vinetele s-au inmuiat si pot fi stoarse. Dupa ce le am stors le vom pune la fiert intr un vas, pentru cateva minute pana devin partial patrunse (nu trebuie lasate sa se inmoaie).
Urmeaza asamblarea musacalei: intr-un vas termorezistent uns foarte putin cu ulei de masline se aseaza urmatoarele straturi: vinete, apoi umplutura, rosii (taiate felii subtiri) sau pasta de tomate, vinete, iarasi umplutura, ciupercile, si ciclul se poate relua in functie de cantitatea avuta la dispozitie. Deasupra trebuie sa ramana vinetele peste care se va adauga cateva rondele de ardei si pasta de tomate (sau rosii feliate) peste care presaram putin cimbru.
Preparatul se da la cuptorul incalzit in prealabil timp de aproximativ 30 min.



Salata de vinete de post

Ingrediente:
cateva vinete potrivit de mari, 200 ml ulei, o ceapa, sare

Mod de preparare:
Vinetele se spala si se usuca bine. Apoi, se aseaza pe plita incinsa si se coc bine pe toate partile, aproximativ jumatate de ora. Cand s-a innegrit coaja, se iau de pe foc si se lasa la racit. Apoi, se indeparteaza coaja, se taie pe lung si se rad cu un cutit, usor. Se preseaza bine continutul, pentru a se elimina sucurile acide. Apoi, se toaca bine cu un tocator sau un cutit, pana cand se fac ca o pasta. Apoi, se pun intr-un vas, se adauga sare si se freaca cu ulei, incet. La sfarsit, se adauga ceapa taiata marunt sau data pe razatoare si se pune la rece.




Paste cu vinete si ciuperci

Ingrediente:
paste, o ciuperca mare sau 4-5 mai mici, jumatate de vanata, o rosie, cateva masline, sare, o lingura de ulei de masline.

Mod de preparare
Se taie vanata felii si se pune pe gratar, alaturi de ciuperci. Dupa ce se inmoaie, se taie fasii. Pastele se fierb, se pune peste ele uleiul si sarea si se amesteca. Se adauga feliutele de masline, bucatelele de vinete si ciuperci si pasta de rosii (rosia se taie cubulete si se paseaza bine).

  • 10 comentarii
  • Fara foto
  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 10 decembrie 2012

    Bune retetele de vinete dar am si eu o reteta usoara: 1vanata potrivita taiata felii subtiri se sareaza si se lasa putin sa se scurga amareala. 4-5 rosii cojite de coaja si taiate cuburi.- 2-3 catei de usturoi 1/4 pahar de ulei de masline vanata taiata felii se prajeste putin in tigaie dupa care se pune sa se scurga de ulei pe o farfurie. Se incalzeste uleiul intr-o craticioara se pun rosiile taiate si se presoara putina sare de bucatarie si se lasa putin acoperit ca sa scoata apa din ele se face focul mic se adauga vinetele prajite si se fierb inca 5-6 minute se adauga putina sare,putin zahar,si piper la gust.Este un fel de salata in gen marocan.Cui ii place poate adauga putin camun ii da un gust aparte.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Toate retetele sunt super 1

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    Familia mea iubeste foarte mult vinetele si in fiecare toamna am grija sa pun cat mai multe in lada frigorifica,deasemeni gogosari taiati,rosii decojite taiate ,dovlecei,ciuperci...Iarna este o placere sa fac zacusca,vinete salata sau cu maioneza,ghiveci,tocana de legume etc...

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    Cate bunatati se pot face din vinete !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 martie 2010

    Aceste retete de post sunt foarte bune,mai ales ca suntem in postul pastelui.Felicitari.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 04 mai 2009

    Inca din copilarie imi plac vinetele, dar de o vreme imi fac rau, oare si cele facute pe gratar?

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Oau,ce bunatati!!!! Vinetele sunt bune in salata simple sau cu maioneza,musaca de vinete,vinete la cuptor cu branza si cascaval,cu ciuperci,intr-un cuvant sunt delicioase.Atentie totusi,sunt grele pentru cei care sufera de afectiuni ale stomacului,colecistului.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 23 martie 2009

    Pe langa faptul ca putem face un ghiveci in care adaugam pe langa celelalte legume si vinete, vinetele sunt foarte gustoase cu macaroane.Reteta este urmatoarea: aproximativ un kilogram de vinete, pe care le taiem cubulete, dar mai mari, intrucat ulterior le dam prin faina si le prajim.Apoi calim o ceapa de marime medie, adaugam 3 linguri de bulion, 2 cani de apa, sare, piper, o foaie de dafin, o lingura de ulei si le lasam sa fiarba.In acest timp punem macaroanele la fiert, si dupa ce au fiert punem peste ele sosul de rosii si vinetele.Le amestecam si le bagam la cuptor.Pentru cei care nu tin post se poate rade cascaval pe deasupra.Sunt delicioase.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 13 martie 2009

    Musacaua de vinete cu ciuperci, este deasemeni un deliciu pentru post

  • Fara foto

    florinot (Chef de cuisine) , 12 martie 2009

    Vinetele sunt foarte bune. Le putem folosi de la congelator, in aceasta perioada, dar si proaspete, deoarece gasim in supermarket si pe timp de iarna vinete proaspete care sunt foarte bune. Sunt binevenite aceste retete, pentru a incerca sa le preparam si in alte moduri decat cele cu care ne-am obisnuit.