Risotto e o reteta foarte populara in Italia. Desi legenda risotto-ului a inceput mai mult in gluma, s-a transformat intr-un fel de mancare exotic si foarte cautat. Se spune ca, in 1574, un ucenic care lucra la pictatul sticlei pentru Domul din Milano era tinta batjocurii celorlalti pictori, care radeau de faptul ca ucenicul folosea sofran pentru a colora sticla. Pentru a opri batjocura, baiatul a hotarat sa-i joace o festa mentorului sau si, la nunta acestuia, a adaugat sofran in orez. Invitatilor le-a placut la nebunie si asa s-a nascut reteta de Risotto.
Iata si cum poti sa o pregatesti:

Timp de preparare:

1 h (complexitate redusa)

Ingrediente:

1 ceapa, unt pentru prajit, o ceasca orez, 2 1/2 cesti zeama de carne, 1 lingura bulion, sare, piper, sofran


Mod de preparare:

Se toaca o ceapa marunta si se trage cu o lingura de unt. Cand ceapa s-a topit si incepe sa se ingalbeneasca, se adauga o ceasca de orez ales si spalat. Se lasa cateva minute sa se infierbante si orezul, se toarna 2 cesti si jumatate de zeama de carne, in care s-a amestecat o lingura de bulion. Se adauga sare, piper, si un praf de sofran. Se da la cuptor 20 minute pana e absorbita toata zeama, si orezul e potrivit de fiert.
Se rastoarna si se serveste cu parmezan ras.

  • 30 comentarii
  • Fara foto
  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 24 octombrie 2011

    Interesanta reteta dar eu stiu ca risotto trebuie sa fiarba si lichidul se adauga treptar si nu dintr-o singura data.Iar sofran este minunat dar si foarte scump.

  • Fara foto

    elenatoma57 (Bucatar) , 24 octombrie 2011

    In afara de introducerea interesanta... daca asta este reteta de risotto eu sunt popa catolic! Aici nu e vorba de diversitate de idei. Acest articol ar fi trebuit sa dea 2-3 idei si reguli de pregatire corecte. Felicitari Denisei Stefanescu, dumneaei ar fi trebuit sa scrie acest articol!

  • Fara foto

    VALENTINA (Bucatar) , 21 octombrie 2011

    salve tuturor, imi pare rau dar reteta este gresita!!! ABSOLUT in Italia bulionul nu se foloseste la risotto!!!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    O reteta super !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    O bunatate!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 martie 2010

    La fel fac si eu rissoto si este foarte bun(am sofran adus din Grecia).Intr-adevar orezul cu putin sofran are alt gust,mai ales ca acum la noi in Bucuresti, sunt o multitudine de magazine cu condimente din cele mai sofisticate,am gasit si in supermarket.Condimentele se gasesc in supermarket-uri cum ar fi:Carrefour,Metro,Sellgros,Real,Cora,Mega-Image,etc,etc

  • Fara foto

    carmenela, 06 august 2009

    Cum sa pregatim un bun risotto: - pentru a fi considerat bun trebuie sa aibe o consistenta cremoasa si aceasta depinde de tipul de orez si de ingredientele finale. - se pregateste o baza formata din ulei, ceapa. usturoi, dafin si elemente care caracterizeaza risotto si anume ciuperci, fructe de mare, etc. - dupa ce s-au fript ingredientele de mai sus se adauga orezul, amestecind continuu ca sa nu se arda. - se adauga vinul alb si lasati sa se evapore amestecind continuu. - adaugati un polonic de supa fierbinte si asteptati sa fie absorbit apoi adaugati inca unul pina cind orezul este bine fiert; cantitatea de supa este de 300 ml pentru 100 gr orez. - luati cratita de pe foc, condimentati cu sare si piper, adaugati untul, citeva picaturi de ulei si brinza rasa, amestecati bine si lasati sa se odihneasca timp de doua minute. Pentru a fi perfect trebuie sa fie moale si cremos. Risotto cu sofran se numeste risotto alla milanese.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Am pregatit si eu risotto,e foarte bun.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 11 iunie 2009

    Din orez se obtine o bautura alcoolica numita sake si care este vin din orez. O terapie neconventionala este "sake-buro" sau "baia cu sake" recomandata de terapeuttii orientali pentru imbunatatirea circulatiei singelui.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 11 iunie 2009

    Orezul este hrana de baza la mai mult de jumatate din populatia planetei

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2009

    Sofranul fiind cel mai scump condiment din lume, dupa cate stiu chiar ca se pune doar un,,praffffffff,,.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 27 aprilie 2009

    Sunt de acord cu denisa, in reteta originala nu exista bulion, suc de rosii, iar risotto nu este un pilaf .....

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Alegeti orezul brun deoarece are mai multe vitamine si minerale decit orezul alb simplu, curatat de multe dintre substantele sale nutritive si este si mai bogat in orizanol si fibre insolubile.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Ingredient principal in bucatariile din toata lumea, orezul este o sursa importanta de carbohidranti complecsi, fibre si substante nutritive esentiale.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Adaugati rez fiert la aluatul de malai pentru a obtine o textura intersanta.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Adaugati orez fiert la aluatul de clatite impreuna cu niste verdeturi, pentru a face o clatita de orez savuroasa, care se serveste impreuna cu felurile principale.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2009

    Faceti o placinta de orez cu crusta: combinati orezul fiert, un albus de ou si putina brinza rasa si coaceti-o ca pe o placinta savuroasa.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 aprilie 2009

    Orezul imi place foarte mult si pot iesi niste combinatii gustoase.Cand vine verisoara mea din Italia pregateste si este foarte bun.Am invatat si eu reteta ,dar o pregatesc mai rar.

  • Fara foto

    Daniella (Bucatar) , 01 aprilie 2009

    Va spun cu mana pe inima ca nu am mancat risotto sau pilaf mai bun in viata mea ca cel cu sofran. Este senzational. Este un orez de care nu te mai ''saturi''. Eu una l-as manca la nesfarsit.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    Intr-adevar seamana foarte mult aceasta reteta cu cea de pilaf taranesc, insa noi nu adaugam sofran, insa cred ca este o reteta buna, doar ca nu are nimic deosebit.

  • Fara foto

    marcela bozga (Maestru bucatar) , 28 martie 2009

    Nu mi se pare o reteta la care sa zic 'trebuie sa incerc!' Parca tot mai bun e pilaful nostru. Poate italienii nu au mancat pilaf facut de o romanca de la sat pana acum, sigur le-ar place!

  • Fara foto

    simona moraru (Chef de cuisine) , 28 martie 2009

    Salutare! Orezul este foarte hranitor, iar pregatit dupa diferite retete este delicios! Voi incerca si eu sa-l prepar dupa reteta din articol sa vad daca intr-adevar este "reala".

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 25 martie 2009

    Seamana cu pilaful pregatit pe la noi,un fel de mincare din orez.Exista multiple modalitati de a pregati orezul ca un anumit fel de mincare dar si ca desert.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 24 martie 2009

    Dna Maria Vekas are perrrrfecta dreptate. Si cine a fost bucatar/easa cu state vechi stie ca se facea si la noi in tara.

  • Fara foto

    simonapopescu, 24 martie 2009

    Risotto-ul nu-mi prea place, trebuie sa recunoastem, e un fel de pilaf. Am mancat si in Italia cand am fost si tot nu m-a uimit.

  • Maria Vekas

    Vekas (Chef de cuisine) , 23 martie 2009

    Da, Denisa are dreptate,dar sunt diferite retete de risotto cu ingrediente diferite ,fiind toate bazate pe orez.In Italia, se foloseste orez bogat in amidon ca de exemplu Arborio,Vialone Nano,Carnaroli si orezul se pune intai in ulei de masline sau unt sa se caleasca, ,procedeu ce se numeste tostatura,apoi se adauga vinul alb si se lasa, pe foc mic, sa fie absorbit de boabele de orez.Cand vinul s-a evaporat, se da focul la mediu,se pune supa de carne sau de zarzavaturi ,se fierbe amestecand mereu,cca.17 minute, se ia de pe foc, se adauga unt cat o nuca si parmezan ras,procedeu ce se numeste mantecare,se acopera cu capacul si se lasa 2 minute.Trebuie sa aiba o consistenta cremoasa datorata amidonului din orez.Se omite parmezanul daca este risotto cu fructe de mare sau peste.

  • Fara foto

    rayssa, 23 martie 2009

    Am locuit in Italia timp de 4 ani...reteta de mai sus este perfect valabila....iar inainte de a declara "nu mi se pare reala" mai bine ati testa acest lucru.... Mie personal imi place, iar rissoto are n* moduri de a fi preparat...

  • Fara foto

    georgi, 22 martie 2009

    Nici mie nu mi se pare o reteta reala si gustoasa... sau cel putin interesanta, imi pare rau!

  • Fara foto

    denisa stefanescu (Bucatar) , 20 martie 2009

    Imi pare rau dar reteta de risotti de mai sus nu are imic de-a face cu cea originala. Italienii folosesc un anumit orez pentru risotto (cu bobul mediu rotund, mai fainos decat soiurile lunguiete, deoarece risotto are drept caracteristica faptul ca este cremos). Reteta originala spune ca dupa ce se caleste/topeste ceapa se adauga orezul peste care dupa ce devine sticlos se toarna vin alb (de regula un pahar la 400 de grame de orez)dupa care amestecam pana vinul este absorbit de boabele de orez si se evapora.Apoi incepem sa turnam cate un pic (un polonic) de supa de legume sau carne amestecand continuu pana se evapora fiecare polonic de supa in parte. Procesul dureaza in jur de 15-17 minute si este esential pentru obtinerea consistentei cremoase a risotto-ului. Nu se baga la cuptor in nici un caz, si nici nu se pune bulion (in reteta originala!!). Se adauga in schimb cand e gata (se gusta consistenta bobului) parmezan ras si se acopera cu un capac cratita pentru cateva minute. Se serveste cald. Aceasta este baza de risotto. Deci esential este: 1. tipul de orez; 2.vinul alb: 3; amestecatul continuu pana orezul este facut (sa elibereze boabele faina).

  • Fara foto

    stemol (Chef de cuisine) , 20 martie 2009

    Foarte multe lucruri(retete,etc)au fost descoperite in felul acesta,adica in joaca sau uneori din neatentie. Nu am stiut aceasta legenda dar,i-mi place