Proba “de foc” atunci cand incercam sa gatim o pizza in casa e, desigur, aluatul. Ne spunem ca niciodata nu ne va iesi la fel de pufos si delicios ca in pizzerii si ne descurajam chiar inainte de a-l pregati. Totusi, exista cateva trucuri care iti pot garanta ca aluatul tau de pizza va iesi atat de bun, incat prietenii si familia vor banui ca nu ai gatit tu insuti, ci... ai comandat de undeva!
In primul rand, un ingredient esential al aluatului de pizza este... faina. De obicei, se foloseste faina de grau, insa unii prefera faina integrala. Pentru un blat de pizza mai tare, elastic, poti folosi faina cu un continut mai ridicat de gluten. Glutenul se formeaza atunci cand adaugi apa peste faina si e o parte cruciala a structurii aluatului. Asadar, e bine sa folosesti faina speciala pentru paine sau faina cu un grad ridicat de gluten atunci cand prepari aluatul de pizza.

Alt ingredient foarte important este drojdia. Aceasta ajuta aluatul sa creasca si sa capete elasticitate (ca sa il poti intinde dupa plac, fara sa-l rupi). Drojdia si fermentatia sa ofera aluatului de pizza aroma sa speciala. Daca nu folosesti drojdie instant, uscata, e bine s-o amesteci cu putina apa calda si sa o tii acolo timp de 10 minute inainte sa o adaugi in mixtura pentru aluat. Mai mult, cea mai buna aroma a blatului de pizza se obtine atunci cand lasi aluatul sa creasca chiar cateva ore dupa ce-l framanti.

Alte ingrediente uscate ale aluatului sunt sarea, zaharul, praful de copt (daca este nevoie) si laptele praf. Sarea e necesara pentru a-i da gust aluatului si pentru a crea un contrast cu gustul sosului de pizza. Zaharul, pe de alta parte, are menirea de a-i da aluatului un gust mai dulceag si, de asemenea, faciliteaza activitatea drojdiei. Laptele praf, in schimb, adauga aroma aluatului si il face mai consistent.

Ingredientele lichide sunt apa si uleiul. Apa e necesara pentru generarea glutenului si pentru activarea drojdiei. Poti folosi apa minerala, pentru rezultate mai bune. Uleiul, pe de alta parte, serveste la lubrifierea alatului, pentru a fi mai usor manevrabil. Foloseste ulei de masline extra virgin, ca sa-i dai aluatului si o aroma mai buna.

Daca vrei, poti folosi si ou in aluatul de pizza. Albusul de ou face aluatul mai consistent, in vreme ce galbenusul il face mai moale. Astfel, poti folosi fie albus, fie galbenus, in functie de tipul de aluat pe care il doresti (mai pufos, mai subtire). Totusi, daca folosesti oua, nu uita sa reduci cantitatea de apa din reteta!

De asemenea, poti sa adaugi condimente aluatului tau, cum ar fi pudra de usturoi sau alt fel de ierburi.

In curand, vom continua aceasta serie cu “Sa pregatim pizza in casa – pasul 2: sosul”.

Voi cum pregatiti aluatul de pizza? Ce secrete aveti?

  • 26 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Özcan Osman, 30 iunie 2014

    am sa incerc,pare delicios!

  • Fara foto

    Zaman Marius Marin, 01 februarie 2014

    deja am apa in gura

  • Fara foto

    Claudia Elena, 31 august 2013

    anteresant

  • Fara foto

    lori n, 31 august 2013

    Ce trebuie pentru a face pizza acasa ce ingrendiente trebuie pentru aluat ?intii se face aluatul apoi se pun deasupra ceea ce dorim ca s afie mai gustos sau cum ?pe urma le mai puneti lka ferbinte sau nu ?datimi va rog mult reteta cum faceti nu ma facut niciodata tot timpul cumpar ....mersi mult

  • Fara foto

    Nicoleta Andrei, 28 august 2013

    ca sa faci o pizza see you detoate ce trebuie salam si mai ce? ma puteti ajuta si pe mn va rog.

  • Fara foto

    beatris, 14 august 2013

    imi place pizza facuta in casa

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Si acest articol contine informatii utile ptr. gospodine.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    In aluatul de pizza pe langa drojdie,sare mai adaug un iaurt sau lapte batut incalzit si un ou,si in final putin ulei cald.Las aluatul sa creasca 15 minute apoi mai framant iar cu putin ulei. si las sa creasca

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Citind articolul, m-am ales cu informatii utile.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Aluatul meu este ft simplu: apa, sare, faina, drojdie, ulei, fara alte adaosuri, dar fiecare face dupa indemanarea si priceperea lui, dar mai ales dupa gusturi, dar la pizza facuta in casa, nu ar trebui sa se axagereze cu drojdia:))

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Cand nu am timp sa pregatesa aluat ,folosesc felii de paine inmuiate in lapte putin.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 15 iunie 2009

    Chiar azi am facut pizza in casa si a iesit tare buna.O sa postez si reteta mea.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 11 iunie 2009

    Arata superb si documentarul dumneavoastra este foarte bun.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Aluat de baza pentru pizza: 800 g faina alba de paine,20 g gris ,o lingura rasa de sare marina fina,2 pachetele a cite7 g drojdie uscata o lingura zahar tos,650 ml apa. Se framinta aluatul cu mina circa 10 min, pina cind se obtine un aluat moale si neted.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 aprilie 2009

    Eu pregatesc un aluat de pizza foarte rapid, ieftin si care merge la orice fel de umplutura,de post sau nu.Am postat si retetele. Un pahar de apa,un pahar de ulei si 20 de linguri faina.Se framanta si se intinde aluatul cu mana direct in tava.Este extraordinar de bun.

  • cristina i.

    cristina i. (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

    Am incercat reteta de blat din acest arcticol si a iesit super,dealtfel am si postat reteta asa cum am facut-o eu si poze.A fost super!

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 26 martie 2009

    Eu cred ca fiecare reteta are secretele ei.Interesante modalitatile de a face pizza .Am pregatit si eu de multe oriLa blatul pe care adug ingredientele eu obisnuiesc sa pun un pic de otet si cimbru.

  • nicoleta

    nicoleta (Bucatar) , 12 martie 2009

    Cine v-a invatat pe voi ca in aluat se pune ou si zahar???!!!! Aluatul de pizza se face ca si painea, cu ulei, drojdie... Daca ar citi un italian articolul v-ar face cu "ou si cu otet". Aluatul de intinde foarte subtire, nu neaparat cu sucitorul, si se pun rosii decojite si pasate si restul, depinde ce pizza se doreste... Nu mai complicati lucrurile...

  • Fara foto

    florinot (Chef de cuisine) , 12 martie 2009

    Am observat ca aluatul pentru pizza iese mai pufos daca il lasi pana a doua zi in frigider.

  • Fara foto

    ramona cerasela (Chef de cuisine) , 12 martie 2009

    Ingredientele esentiale ramin fireste neschimbate: faina, sare, drojdie, zahar, ulei de masline. Imi place sa cred doar ca aluatul meu de pizza este mai aparte pt ca folosesc un ceai de cimbru caldut in loc de apa.

  • Fara foto

    Victoria Maria Paduret (Chef de cuisine) , 14 februarie 2009

    "Aluatul" cel mai simplu si mai rapid se poate face din cateva feliute de paine, alba sau integrala, muiate in putin lapte, apoi amestecate cu 1-2 oua. Compozitia obtinuta se intinde in tava unsa, iar deasupra puneti ce doriti. Un alt "aluat" se obtine din cca 100 g paste fierte, scurse si amestecate cu 1 ou, intinse in tava unsa. Ambele sunt rapide si foarte gustoase.

  • Toncean Doina - Sidonia

    Sidy (Chef de cuisine) , 10 februarie 2009

    Cata...fiecare serveste pizza , cum ii place...cu aluatul mai gros sau mai subtire...fiecare dupa gust... Pentru o tava mare de aragaz, eu folosesc 400g faina( mai nou gasiti in comert faina pt pizza), 4 linguri ulei, 250 ml lapte caldut, drojdie uscata( pusa la inmuiat cu putin zahar si lapte)sare. Aluatul il las la dospit intr0un loc cald si apoi se poate intinde cu mana cum va place voua. Cine nu stie sa-l intinda cu mana , poate folosi facaletul...

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 09 februarie 2009

    Asa e, pizza trebuie sa aiba blatul subtire, dat fiind ca nu suntem in italia, fiecare mananca cum doreste. Noi, spre rusinea noastra, cumparam blatul.(familia) Mi se pare inca o munca in plus sa te apuci sa mai framanti... etc si pe urma sa tai mezeluri, cascaval sau branza. Si nu prea ne place blatul subtire.

  • Fara foto

    cata, 09 februarie 2009

    Nu inteleg de ce face lumea pizza cu aluat gros, pizza adevarata are aluatul foarte subtire. Daca vreti aluat gros, mancati paine pe langa :)). Totusi, aluatul este intr-adevar greu de facut la o pizza asa ca articolul vostru este bine-venit. Sper ca cel sau cea cu poza nu o sa spuna ca nici asta nu este o pizza.

  • Fara foto

    adelacornea, 09 februarie 2009

    Eu prefer sa cumpar aluatul de pizza din magazin, sunt chiar bune si nu sunt deloc scumpe. In plus au acea forma rotunda pe care nu o poti face singura intr-o tava. Abia astept episodul doi, am citit mai multe despre ce trebuie sa pui pe pizza.

  • Fara foto

    paula_negrea, 09 februarie 2009

    Atunci cand faci un aluat de pizza conteaza nu doar compozitia ci si cum il intinzi. Exista mai multe filmulete pe youtube despre cum se intinde corect un aluat, chiar va recomand sa le vedeti. Eu mi-am facut timp intr-o zi si am invatat iar acum sunt experta in domeniu, stiu sa invart aluatul in pumn ca la restaurant.