Chiar daca, de obicei, adaugam ingrediente pe pizza dupa regula “ce avem in frigider”, nu trebuie sa uitam ca, in functie de tipul de pizza pe care il dorim, ingredientele pot diferi, iar anumite ingrediente le ofera o aroma mai placuta altora, in vreme ce unele combinatii pur si simplu nu functioneaza.
Italienii sunt totusi experti in pregatirea pizzei, asa ca daca doresti sa-ti uimesti familia oferindu-le o pizza italieneasca, foloseste retetele traditionale. Pentru a face o pizza Diavola pune carnati de casa usor afumati, chilli, busuioc, oregano si acopera cu un strat subtire de mozzarella rasa.
 
Cea mai simpla pizza pe care o poti prepara este in mod sigur Margherita. Originala din sudul extrem al Italiei, pe aceasta pizza se pune doar busuioc, oregano si multa mozzarella. Pentru a face o pizza Paesana veritabila pune carnati de casa, ceapa, bacon si mozzarella.
 
Pizza Prosciutto Crudo este poate cea mai des mancata pizza in Italia si are un gust savuros. Toppingurile care vin pe aceasta pizza sunt mozzarella, gorgonzola, carnati de casa afumati si, dupa ce a fost scoasa din cuptor se adauga felii de prosciutto. Daca doresti sa prepari o pizza Prosciutto e funghi trebuie doar sa adaugi ciuperci.
 
Alte doua sortimente de pizza foarte cunoscute in Italia sunt pizza Quattro Formaggi si pizza Quattro Stagioni. Pizza Quattro Formaggi se face adaugand mozzarella, gorgonzola, brie si schweitzer ras. Incearca sa pui branzeturile separat astfel incat gusturile sa nu se amestece. Toppingurile pentru pizza Quattto Stagioni sunt mozzarella, sunca, ciuperci, carciofi si masline negre.
 
In ceea ce priveste pizza cu peste sau fructe de mare, optiunile sunt variata dar, foarte populara este Pizza tonno. Aceasta se face punand mozzarella ceapa si ton. Este bine ca tonul sa fie pus mai tarziu pe pizza decat mozzarella si oregano, pentru a nu se usca prea tare. 

Daca, totusi, te-ai hotarat in ultimul moment sa pregatesti o pizza, poti folosi ce ai la indemana – sunca, bacon sau carnati ramasi de la micul-dejun, mozzarella de la cina de seara... Totusi, daca operezi cu ingrediente deja preparate (carnati deja prajiti, de exemplu), nu uita ca pizza va trebui sa stea mai putin timp in cuptor sau tu va trebui sa adaugi aceste ingrediente cu cateva minute de a opri focul, pentru a nu se arde.

Intotdeauna, e de preferat sa folosesti ingrediente proaspete, de la mozzarella la ciuperci (mai bune proaspete decat in conserva), ardei gras sau usturoi (preferabil sa prepari tu o pasta din usturoi decat sa folosesti usturoi granule sau praf).

Daca hotarasti sa adaugi si niste condimente pe pizza, respectiv ierburi proaspete (precum busuioc sau oregano), e bine sa le strivesti intre degete inainte de a le presara pe pizza, pentru a elibera toate aromele.

Un ultim sfat: daca adaugi ingrediente care contin mult lichid (branza mai moale, ciuperci din conserva, fructe sau legume fierte), scurge-le foarte bine inainte de a le presara pe pizza. Altfel, lichidul in exces se va scurge in aluat si ii va afecta gustul.

Voi ce fel de pizza preferati?

  • 13 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    constanta proca, 13 noiembrie 2013

    Se face intotdeauna cu ce ai in frigider ,in functie de inventivitatea fiecaruia

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 28 iunie 2009

    Am scris si nu apare, oare de ce ?

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 27 iunie 2009

    Deci italienii mananca cel mai des pizza Prosciutto Crudo,este si normal la ce ingrediente folosesc,cred ca este foarte gustoasa si pentru ca nu am facut niciodata asa, voi face saptamana care vine si am sa o postez pe acest site.Super articol si super pizza.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    De obicei fac pizza cu ce gasesc prin frigider,bucati de friptura ,salam,cascaval...

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 11 iunie 2009

    Foarte bun documentarul,fiecare face cum doreste,eu personal cand fac pizza pun de toate:carnati,sunca,cascaval,ciuperci,ceapa calita un pic si multa mozzarella,care ii da un gust special.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Sar putea sa sune ciudat , dar este o pizza delicioasa pentru un mic dejun sau desert. Pizza cu struguri verzi si negri, rozmarin, seminte de pin si ricotta.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Probabil pizza este unul din cele mai celebre feluri de mincare din lume.Pe linga garnituri , blatul este foarte important.Eu fac pizza cu fisii de porc prajite la foc mic, cimbru, rucolai lamaie.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 05 aprilie 2009

    Si eu pregatesc pizza si ca toppinguri imi plac foarte mult porumbul, ciupercile si de obicei pui carnati subtiri si piept de pui.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

    Eu pregatesc mereu pizza sau mini pizza.Fac pizza de post cu legume,iese foarte buna si sanatoasa. Cand faceti pizza normala adaugati si bucati de ananas.Ii da un gust extraordinar.

  • Fara foto

    LOPATIUC LAURA (Bucatar) , 28 martie 2009

    Eu de obicei fac pizza de casa cu ce gasesc prin frigider, fac si cu aluat dar si un fel de mini pizza adika pe paine, e foarte buna atunci cand vrei o pizza rapida. Printre preferintele mele se afla Pizza Quattro Stagioni.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 12 martie 2009

    Eu fac pizza cu ce am in casa.De regula cand nu am prea multe ingrediente,imi iese mai buna decat atunci cand o incarc prea mult. Dar branza nu lipseste cu siguranta

  • Fara foto

    paula_negrea, 11 februarie 2009

    Nu stiam ca trebuie sa pun tonul mai tarziu dar pare destul de logic. Asa nu se mai usuca pentru ca si asa este foarte uscat. Stiam de asemenea ca este bine ca atunci cand mananci pizza cu ton este bine sa pui ulei de masline. Ii da o savoare mult mai buna.

  • Fara foto

    simona_popescu, 11 februarie 2009

    Mie-mi place mult pizza Hawaii, cu sunca, mozarela si ananas. Este mai dulce dar are un gust delicios.