Totul despre untul clarificat

  In multe retete se vorbeste despre unt clarificat si auzim adesea in jurul nostru despre beneficiile pe care ni le poate aduce si despre aroma irezistibila pe care o da preparatelor noastre. Si pentru ca stim ca multi dintre voi nu stiu exact cum sta treaba cu untul clarificat, astazi o sa va vorbim despre cum se obtine untul acesta cum se depoziteaza si ce beneficii are.  

Totul despre untul clarificat

Pe scurt, untul clarificat se obtine prin separarea partilor lichide si solide ale untului prin fierbere si eliminarea masei proteice a laptelui. Acest fapt face untul clarificat foarte util pentru persoanele care au intoleranta la lactoza. Este bine de stiut ca untul clarificat are un punct de ardere mult mai ridicat, ceea ce il face potrivit pentru prajit.

Pe langa utilitatea de necontestat pe care o are in bucatarie, acest tip de unt este folosit din cele mai vechi timpuri in ayurveda (medicina traditionala indiana), avand numeroase efecte pozitive asupra sanatatii. Untul clarificat ajuta la protejarea vederii, a sistemului nervos, a digestiei, imbunatatind memoria si continand numeroase vitamine, dar si antioxidanti.

Iar acum ca am aflat cat de multe beneficii aduce sanatatii, sa vedem si cum se prepara:

Ingrediente necesare:

200 gr unt fara sare cu minimum 80% grasime

*Puteti folosi orice cantitate de unt doriti. Tot ce trebuie sa aveti in vedere este ca in urma acestui procedeu se va pierde aproximativ 25% din cantitatea de unt. Asadar, daca initial aveati 115 gr de unt, la final veti obtine 85 gr unt clarificat.

Metoda de preparare:

1. Punem untul taiat cubulete intr-o cratita cu fundul gros si lasam sa se topeasca la foc mic.

2. Inlaturam spuma formata la suprafata cu ajutorul unei linguri, fara a amesteca.

3. Dupa aproximativ 15 minute, se va aduna toata grasimea untului la suprafata, la fundul recipientului ramanand reziduurile.

4. Cu ajutorul unui polonic, luati cu grija grasimea (fara a amesteca) si treceti-o printr-o strecuratoare deasa captusita cu tifon, pentru a elimina posibilele reziduuri.

5. Se poate pastra intre 3 si 6 luni in frigider.

Pentru exemplificare, v-am atasat un video:

Voi ati incercat untul clarificat? :-) Si daca nu, am reusit sa va convingem sa o faceti?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise