Usturoiul (Allium sativum), originar probabil din Asia centrala, a fost considerat inca din Antichitate o planta medicinala. Foarte pretuit de anticii greci, egipteni si romani, usturoiul a fost folosit si ca modalitate de plata a sclavilor care au construit piramida din Giza. A fost descoperit si in mormantul lui Tutankamon. Explicatia se poate regasi in inscriptiile dezgropate in Egipt - datand de peste 4000 de ani – si care pomenesc de calitatile usturoiului. In primul rand, usturoiul este un antibiotic natural, care ajuta la combaterea racelii si a gripei si imbunatateste sistemul digestiv. Elementele chimice pe care le poseda usturoiul intaresc sistemul imunitar, subtiaza sangele favorizand circulatia si impiedicand formarea cheagurilor de sange, intarzie imbatranirea organismului, este un agent anticancerigen si un medicament impotriva colesterolului.
(Un articol de Maria Vekas)

Usturoiul contine aliin, o substanta fara miros, care prin presare  si macinare se transforma in aliicin, care produce mirosul specific de usturoi. Contine  minerale  ca magneziu, calciu, fosfor, iod, selenium, zinc, acid silicic, precum si vitaminele A, B1 si B2.

Usturoiul crud se foloseste cu discretie; usturoiul prajit este usor iute; folosirea lui la tocanite si preparate rumenite la cuptor ii inmoaie aroma. Zdrobirea usturoiului degaja cel mai puternic miros, de aceea daca se doreste un miros mai subtil, se oparesc cateii de usturoi in apa clocotita, inainte de a-i gati.

Cateva sugestii de folosire a usturoiului:

- Se adauga 2 catei pisati in maioneza, pentru o nota mai picanta;

- Se freaca interiorul vaselor de gatit cu un catel de usturoi, pentru  a da preparatelor un plus de aroma;

- Se pun 1-2 catei de usturoi intr-un borcan cu ulei de floarea soarelui sau ulei de masline, se tin 2 saptamani  si uleiul va fi usor aromatizat;

- Se ung capatani de usturoi cu ulei de masline, se invelesc in folie si se coc in cuptor; se servesc alaturi de friptura de miel sau de  pui;

- Se inconjoara pulpa de miel la cuptor cu catei de usturoi intregi, necuratati, cu 30 de minute inainte de a o scoate din cuptor; pulpa va avea o aroma deosebita;

- Se taie usturoiul verde in bucatele subtiri, se prajesc usor in ulei si se adauga  la  salate sau tocanite;

- Se presara cartofii copti in cuptor cu usturoi pisat, cu 10 minute inainte ca acestia sa fie gata;

 Va propun  doua  retete delicioase  cu usturoi:

 

CRAP CU USTUROI

Ingrediente:
1 crap de 1,200g., 100ml. ulei, 20-25 bucati arpagic, 5-6 catei de usturoi, 1 lingura faina, 1 pahar vin alb, 1 frunza dafin, sare, piper, patrunjel verde tocat;

 
Mod de preparare:
1. Se curata crapul, se spala, se taie felii potrivite, se sareaza si se lasa deoparte.

2. Se pune arpagicul spalat si taiat marunt la calit in ulei. Cand se ingalbeneste, se adauga faina, se rumeneste putin, se stinge cu vin, se pune foaia de dafin si usturoiul intrg pentru a nu capata gust prea persistent de usturoi. Se lasa sa fiarba cca.10 minute, apoi se aduga pestele, se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba inca 10 minute. Se scot cateii de usturoi, se presara patrunjel verde tocat  si  preparatul se serveste cu mamaliguta.

 

SALATA DE PRIMAVARA

Ingrediente:
½  castravete, 150g.salata verde, frunze de papadie, 250g. rosii cherry, 300g.cascaval, 3 catei de usturoi, 1 lingura mustar, ½ lingurita zahar, sare, piper, 2 linguri otet, 4 linguri ulei de masline,  flori de nasturei sau de condurasi

Mod de preparare:
1. Castravetele se curate si se taie cuburi.

2. Se curate salata si frunzele de papadie, se spala bine si se rup bucati.

3. Se taie rosiile si cascavalul in cuburi.

4. Se amesteca toate ingredientele.

5. Separat, se amesteca mustarul cu sare, piper, otet si ulei. Se adauga usturoiul pisat. Se amesteca acest sos cu salata de legume si cascaval si se orneaza cu flori de  nasturei sau de condurasi.

  • 40 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Veronica Marin, 24 ianuarie 2016

    foarte sanatos ca un atibiotic

  • Fara foto

    Liviu Gherman, 12 ianuarie 2015

    Imi place usturoiul inghit dimineata 2 .3 catei pe stomacul gol si asvrea sa stiu daca e vreo problema

  • Fara foto

    Paris Dany, 21 octombrie 2014

    e foarte bun

  • Fara foto

    Nicoleta Musat, 10 august 2014

    daca ar fi dupa mine as manca usturoi non stop

  • Fara foto

    Damian Radu (Bucatar) , 28 septembrie 2010

    "Usturoiul contine aliin, o substanta fara miros" mda....nu stiu cine a scris articolul....dar sa imi dea 2-3 catei de usturoi....si apoi sa ma lase sa`i ragai una`n nas....sa vedem daca mai zice ca nu are miros :)) =))

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    In familia mea se cosma foarte mult usturoi.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Voi face si eu crap cu usturoi astazi.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Salata de primavara e super..

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Un articol foarte interesant. Si eu folosesc in mancaruri usturoi pentru ca are un gust foarte bun si sa nu mai vorbim de mujdei cu peste prajit ;))

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 24 iunie 2009

    Bun si sanatos.Eu pun si vara usturoi in salata de rosii.Aproape orice mancare merge condimentata cu el.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 22 iunie 2009

    Aveti mai sus o sugestie pe care am incercat-o si care este super-gustoasa,catei de usturoi unsi cu ulei de masline si infasurati in folie si bagati la cuptor,yammmmmmmi o bunaciune, langa o friturica fie ea si de pasare.Felicitari.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Usturoiul este un aliment medicament.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Felicitari D-nei Maria Vekas pentru articol si retete !

  • Fara foto

    scootsie (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    Paine prajita unsa cu usturoi, frecat cu ulei de masline si marar constituie un delicios mic dejun.....pofta buna!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 08 iunie 2009

    Puneti intr-un borcan cu ulei de floarea soarelui sau masline 2-3 catei de usturoi curatati,si numai dupa o saptamana uleiul va fi usor aromatizat.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 06 iunie 2009

    Eu adaug usturoiul in mancare spre sfarsitul prepararii.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 04 iunie 2009

    La friptura cu sos sau orice sos care necesita usturoi,daca organismul nu-l suporta,va recomand sa puneti cateii de usturoi necuratati de invelisul lor,avand grija sa-i scoateti la timp,inainte de ase topi.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 04 iunie 2009

    Maioneza amestecata cu usturoi ras merge bine la peste rasol, carne de vita, cartofi prajiti...

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 iunie 2009

    Copii nu il acceptau cand erau mici, dar acum il consuma adesea.

  • motosca mariana

    motosca mariana (Chef de cuisine) , 21 mai 2009

    Usturoiul este foarte bun. Daca la masa mea as avea mujdei si mamaliga in fiecare zi as fii foarte multumita si friptura as pune degeaba ...oare mai este cineva de aceeasi parere ca si mine? Sau sunt chiar ciudata in gusturile mele... sotul meu chiar crede ca am ceva...la cap.

  • juliya

    juliya (Chef de cuisine) , 09 mai 2009

    Usturoiul a primit sintagma de " panaceu " universal. Si nu e doar o sintagma, ci o realitate! Eu am depasit o problema de sanatate cu ajutorul unui macerat de usturoi facut dupa o veche reteta chinezeasca si administrat " cu picatura " crescand progresiv de la 1 picatura pana la 25 picaturi de 3 ori pe zi si apoi invers. Iar rezultatele au fost deosebite!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 09 mai 2009

    E nelipsit din alimentatia noastra zilnica, in ciuda mirosului pe care altii nu il agreeaza. Cum sa eviti asa aliment-condiment, care da savoare preparatelor.

  • Fara foto

    elena, 01 mai 2009

    Eu fac mujdei de usturoi in care pun smintina si il folosesc la peste si tot felul de fripturi.

  • mihai

    mihai (Chef de cuisine) , 27 aprilie 2009

    Usturoiul e un aliment ieftin si te scapa de foarte multe boli si de medicamente scumpe. Aproape in fiecare dimineata inghit un catel mic de usturoi cu apa.

  • serban aurora daniela

    serban aurora daniela (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2009

    Fiica mea, Raluca, ma pune sa fac piftii cu mult usturoi si imi cere sa manance atunci cand e calda, nu rece, de la frigider. Iar atunci cand am pe cineva gripat din casa, fac rapid o supa de pui cu mult usturoi zdrobit si il pune pe picioare rapid. Atunci cand fac maioneza, opresc putina si o amestec cu usturoi zdrobit, pe care il pastrez la frigider .

  • Fara foto

    Simona-Gabriela Paun (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2009

    Savurez toate sugestiile din articole...acesta este excelent

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2009

    Felicitari d-na Maria! Usturoiul este f. bun si ptr. cei cu imunitate scazuta, cum sunt eu. Mananc usturoi f. mult. Il adaug la sosurile cu rosii sau la supe, la carnea la cuptor alaturi de alte legume pe care le folosesc ca "pat " ptr. friptura. Acopar totul cu folie de aluminiu ptr. a pastra savoarea carni; aroma legumelor patrunde in carne si ii da acesteia un gust deosebit.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2009

    Daca s-ar putea , la noi in familie s-ar manca ciorba de usturoi, mancare de usturoi si tort cu usturoi !!!! Este alimentul care nu lipseste niciodata din bucataria mea ! In supa de carne intotdeauna pun 2-3 catei de usturoi...

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2009

    Felicitari pt articol si pt retete, stiu ca Roda e o pasionata a artei culinare si datorita ei beneficiem si noi de o sumedenie de retete din cartea ei de bucate.

  • veronica

    veronica (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2009

    Toata familia noastra foloseste usturoi, de la mic la mare, cred ca numai cu ciorba nu-l folosim, in rest la toate mancarurile il mancam si natural si mojdei, sosuri, foarte, foarte des.

  • Fara foto

    v magdalena (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2009

    Ca si Niko ,imi place mult usturoiul.Acum , sunt la Atena , deci mananc zilnic renumitul lor sos Tzatziki cu mult usturoi.Este excelent!Interesant acest articol despre calitatile si folosirea usturoiului..

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2009

    Usturoiul da un gust foarte mult la mancare si este foarte sanatos.

  • GELLERT RAMONA

    GELLERT RAMONA (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Niko Stan - imi place foarte mult sosul tzatiki pe care il prepari, combinatia de ingrediente folosite iti imbata simturile.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Noi folosim foarte des usturoiul la gatit si chiar in cantitati mari, ne place f mult

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Ador sosul tzatiki.pe care il prepar astfel: pisez usturoiul ( 2 catei)sau mai multi dupa preferinta fiecaruia, pun sare ,zeama de lamaie si amestec pana se obtine un fel de pasta, adaug castravetele ras pe razatoarea cea mai fina dupa care totul se adauga peste iaurt. La sfarsit toc niste marar in sosul obtinut amestec si bag la frigider unde las cam 30 de min.Se poate servi langa orice fel de carne:)

  • Fara foto

    v magdalena (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Interesant articol,ca de altfel toate articolele semnate de Maria Vekas!Imi plac preparatele cu usturoi,dar mai ales usturoiul verde ,pe care il folosesc in salate in combinatie cu salata verde, papadie , leurda-chiar daca aceasta este usturoiata-si in stufat de miel.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Usturoiul are calitati binefacatoare pentru organismul uman cunoscute inca din antichitate. Eu folosesc usturoi la toate felurile de mancare care necesita acest lucru. Se zice ca e bine pentru dieta si pentru intarirea imunitatii sa se inghita progresiv 1 catel de usturoi pana la 7 si invers sau noile pastile din farmacii pe baza de usturoi care fac minuni.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Usturoiul se poate amesteca in aluatul de paine, biscuiti sau placinta. Sau incercati-l in briosele de porumb si serviti-le cu supa sau tocana savuroasa.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Tocati marunt citiva catei de usturoi si amestecati-i in smintina degrestaa. Serviti ca soso pentru cruditati.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Utilizarea medicinala a usturoiului merge inapoi in timp pina la vechii egipteni care il recomanda pentru o multime de afectiuni. Coaceti catei intregi, necuratati, in ulei de masline. Usturoiul devine moale si cremos si poate fi intins pe paine.