Sumac - de unde il cumparam?

Sumacul – Rhus Coriaria sau otetarul mirositor - este o planta care creste in diverse regiuni de pe glob, in special in Africa si America de Nord. Drupele sau fructele acestei plante sunt acoperite cu un puf rosiatic, ele sunt folosite drept condiment prin pisarea lor dupa uscare. Planta creste sub forma unei tufe sau a unui arbust.

Sumac - de unde il cumparam?

Sumacul se foloseste in special in bucataria Orientului Mijlociu, pentru a adauga un gust de lamaie salatelor si carnii. In bucataria araba, este folosit condimentul pentru aperitive precum humus si adaugate in salate precum Fatoush-ul din bucataria libaneza.

In bucataria iraniana (kurzii si persii), sumac este adaugat la orez sau kebab. In bucataria turceasca, spre exmplu, se adauga la salate pentru kebab si la lahmacun (pizza turceasca).

In America de Nord, unele tipuri de sumac sunt uneori folosite pentru a face bauturi denumite "sumac-ade", "limonada indiana" or "suc de rhus". Bautura se face din fructele de sumac. Indienii americani foloseau frunzele si fructele de sumac in combinatie cu tutunul, pentru fumat.

Gustul sumacului este acru, fructat si astringent. Merge foarte bine cu preparate din peste, carne, ciuperci, frigarui si cu orez.

Sumacul este unul dintre componentele principale ale amestecului de condimente libaneze numit "zahtar". Otetarul pisat se pastreaza bine daca este ferit de aer, caldura si de lumina.

Sumacul se mai foloseste si in bucataria mediteraneana si este crescut in acea zona destul de mult. In Grecia, sumacul se foloseste foarte mult la carnuri si la condimentarea pitei.

Va invitam sa ne spuneti de unde putem achizitiona acest condiment special? Lasati un comentariu si spuneti-ne de unde am putea cumpara sumac.

In incheiere, dorim sa-i multumim doamnei Nicoleta Sandulache, Chef de Cuisine Gustos.ro, care ne-a dat ideea de a crea aceasta rubrica "Unde gasim?", foarte utila pentru toti cei interesati de condimente si ingrediente mai exotice si mai dificil de gasit pe piata romaneasca.

Sursa foto.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise