Aluat fraged cu untura si cidru

Acest tip de aluat se preteaza la cornulete fragede, rulouri cu crema si orice bunatati mai doriti sa preparati.

Timp pregatire
190 minute
Complexitate
ridicata
Aluat fraged cu untura si cidru

Ingrediente

  • 330 g făină pentru patiserie (650),
  • 450 g făină albă (000),
  • 445 g untură,
  • 250 ml cidru de casă,
  • 1 linguriță rasă sare;
  • 2 lingurițe praf de copt;
  • 3 ouă,
  • 10 g praf de copt,
  • În plus:
  • 90 g făină pentru blatul de lucru,
  • rahat,
  • cascaval ras,
  • 1 ou pentru uns saleurile și rulourile,
  • Pentru crema:
  • 200 ml lapte,
  • 2 gălbenușuri,
  • Un praf de sare,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 1 linguriță apă de flori de portocal,
  • O jumătate de linguriță coajă de mandarină,
  • 40 g făină albă,
  • 40 g unt,
  • 30 g ciocolată cu lapte,
  • 2 lingurițe alune de pădure prăjite și măcinate

Mod de preparare

Acest tip de aluat se pretează la cornulețe fragede, rulouri cu cremă și orice bunătăți mai doriți să preparați.

Aluatul fraged:

Mai întâi scoți untura din frigider și o lași la temperatura camerei astfel încât să poți lucra cu ea, să fie moale.

Pui într-un vas încăpător untura, sarea, ouăle și amesteci bine. Torni cidrul, adaugi făina 650 amestecată cu praful de copt și omogenizezi. Adaugi acum și făina albă și amesteci bine. Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și frămânți aluatul, până obții un aluat suficient de consistent pentru a putea fi întins, dar încă pufos.

Întinzi peste foaia de aluat aprox 2 linguri de untură (care la mine s-au încălzit mai tare la temperatura camerei, însă se lucrează mai repede în acest caz). Împăturești foaia, aducând la forma de plic și dai la frigider 30 de minute. Apoi scoți aluatul de la rece, îl întinzi în foaie și îl împăturești la loc. Repeți acest procedeu de 3 ori: întins în foaie, împăturit, 30 de minute la rece. Ține cont că ungi aluatul cu untură doar o dată, la început.

Când ai terminat, îl lași la frigider peste noapte.

Așadar, împarți aluatul în mai multe bucăți, în funcție de câte dulciuri dorești să pregătești.

Vei obține 1,6 kg de aluat, care este grozav de fraged și de gustos și pe care îl poți folosi la preparate dulci, dar și sărate.

Eu am împărțit aluatul în 3 și am pregătit: saleuri, dar și rulouri și cornulețe.

Primul aluat: saleurile, pentru ele am avut nevoie de ou pentru uns și cașcaval ras. O tava e gata in aprox 10 min, la foc iute.

Din al doilea aluat am făcut cornulețele, pe care le-am umplut cu rahat de coacăze și migdale. Acestea nu se ung cu ou și nu trebuie să se rumenească deasupra. La final, cât sunt calde, se tăvălesc prin zahăr pudră. O tava e gata in aprox 15 min, la foc mediu spre iute.

Cel de-al treilea aluat: rulourile. Sunt gata in 20 min, la foc mediu. Eu le-am umplut cu cremă de alune și coajă de mandarina. Crema se face pe foc mic, amestecand continuu ingredientele date (galbenusurile, laptele, faina, indulcitorul, apa de portocal, sarea si coaja de mandarina) pana se ingroasa ca o budinca, apoi adaugi untul, amesteci si imparti crema in doua: una ramane simpla, in cealalta pui ciocolata si alunele. Optional, poti glazura rulourile si cu ciocolata.

Poftă Bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise