Amandine cu glazura de caramel

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa
Amandine cu glazura de caramel

Ingrediente

  • 300g ciocolata amaruie
  • 300ml frisca lichida
  • 100g zahar
  • 1 lingurita coaja rasa de portocala
  • esenta de rom dupa gust
  • Pentru blat:
  • 10 oua
  • 10 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 linguri cacao
  • o priza sare
  • Sirop:
  • 150g zahar
  • 200 ml apa
  • Fondant:
  • 300g zahar
  • 200ml apa
  • 2 linguri miere de albine
  • 2 linguri cacao
  • 4 tablete ciocolata neagra
  • Pentru caramel:
  • 200g zahar
  • 60g unt
  • 2 linguri frisca lichida

Mod de preparare

Crema:

Eu am facut mai intai crema deoarece necesita timp de racire la frigider 2 ore.

Intr-o craticioara se pune ciocolata rupta bucatele(eu am folosit ciocolata neagra cu 80% cacao)se adauga zaharul,coaja rasa de portocala si frisca lichida,se pune la foc mic pana se topeste complet ciocolata.Se pune apoi la frigider pentru 2 ore.(eu am bagat crema la congelator pentru 30 de minute).Se scoate si se bate cu mixerul la viteza mare pana devine o crema spumoasa si tare.

Blatul:

Se separa galebenusurile de albus in 2 vase separate.

Galbenusurile se freaca bine cu zaharu,vanilia si un praf de sare,pana isi dubleaza volumul,apoi se adauga faina,cacao si se amesteca bine,apoi se pun albusurile batute spuma tare,amestecand usor de jos in sus.Compozitia se toarna intr-o tava dreptunghiulara si se baga la cuptorul incins la 180gC.pentu 15-20 de minute.Se lasa racit si se taine in 2 pe lungime.

Cat timp blatul este la cuptor se pregateste siropul:

Se face un sirop clasic din zahar lasat sa se caramelizeze,se adauga apa si esenta de rom.Se lasa la racit.

In aceias tava in care am copt blatul se pune prima foaie se insiropeaza se adauga crema,al 2 blat si se insiropeaza.Apoi se mai lasa la frigider pana este gata fondantul.

Pentru fondant:

Intr-o cratita se pune zaharul si apa pe foc sa fiarba pana se leaga un sirop mai gros,se amesteca in el si se uda marginile cratitei ci o pensula cu apa rece sa nu se cristalizeze pe margini.Cand siropul a scazut si este mai gros se adauga mierea si se mai tine pe foc 2-3 minute,se adauga cacao, si patratelele de ciocolata ,se amesteca bine si se lasa putin la raci,sa nu fie foarte fierbinte.Daca se intareste prea tare se mai innmoaie la bainmarin.

Se scate prajitura din frigider si se portioneaza in patrate.Eu am luat fiecare prajitura in parte si am trecut-o prin glazura de ciocolata.Se lasa la racit ,sa se intareasca glazura, iar apoi se orneaza in functie de preferita.

Eu am folosit o crema caramel pentru ornare.

Crema caramel:

Mod de preparare:

Intr-o craticioara se pune zaharul si se caramelizeaza la foc mic sa nu se arda,amestecand tot timpul.Cand s-a topit tot zaharul se pune untul amestecand mereu pana la omogenizare.Se toarna apoi frisca si se amesteca pana crema devine unitara.Se lasa la rece.Se pune crema intr-un cornet si se fac diferite modele in functie de imaginatia fiecaruia.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise