Ingrediente
10 bucati de anghinare, (proaspete sau congelate), suc de la o lamaie mare, 5-6 linguri otet, sare, , Umplutura, 1/2 kg carne tocata, 2 cepe mari tocate marunt, 500 ml suc de rosii proaspat sau conservat, ulei pentru prajit anghinarile, 100 g unt, ienibahar, scortisoara, nucsoara, piper, sare, apa, , 1.) Garnitura de orez cu fidea:, -400 g orez bob cu bob, -5-6 linguri de fidea, -1 lingurita cardamom macinat fin, -1 lingura vegeta, -3-4 linguri ulei masline, -apa fiarta pentru orez, , Sau, , 2.) Garnitura de orez basmati, - 500 g orez basmati, -1 lingura vegeta sau mirodenia, -1 lingurita cardamom macinat, -sare dupa gust(trebuie tinut cont ca vegeta sau mirodenia contine o cantitate, , considerabila de sare), -apa, -30 ml ulei de masline
Dificultate: Medie | Timp: 2h 15 min
1 vot
Mod de preparare
Intre timp ne ocupam si de umplutura. In alta cratita punem untul la topit, peste care adaugam ceapa tocata marunt si o lasam pana se caleste bine. Dupa ce s-a calit, adaugam carnea tocata, amestecand bine si o vom lasa pana se gateste, iar la sfarsit vom condimenta dupa gustul fiecaruia. Dupa ce s-au prajit anghinarele le vom scoate pe prosoape de hartie apoi vom pregati tava pe care o vom da la cuptor. Carnea o vom scoate pe o farfurie, lasand in cratita 3-4 linguri peste care vom turna sosul de rosii si-l lasam sa fiarba pana se ingroasa. Intre timp vom umple anghinarele cu compozitia de carne si le vom pune in tava pregatita. Dupa ce sosul s-a ingrosat, vom adauga sare si piper dupa gust si stingem focul. Vom lua cu polonicul din sos si vom pune peste fiecare anghinare care este umpluta cu carne si cate putin printre ele. Nu vom folosi tot sosul, restul se serveste alaturi da anghinari, desigur si cu o garnitura de orez. Dupa ce am terminat de pus sosul peste ele, vom mai adauga 1/2 pahar de apa si vom da tava la cuptor timp de 20 de minute , iar la sfarsit le vom rumeni putin.
1.) Mod de preparare a garniturei de orez"bob cu bob":
Orezul se spala in 2-3 ape, apoi se pune la muiat timp de 15 minute. Dupa ce s-a muiat orezul se strecoara de apa. La unele mancaruri ce necesita garnitura de orez, inainte de a cali putin orezul prajesc intai cateva linguri de fidea, care da un aspect frumos orezului si desigur un gust aparte, iar dupa aceea punem peste fidea la calit orezul scurs bine de apa, apoi adaugam, vegeta, sarea si cardamom si mai lasam un minut amestecandu-se cu o lingura de lemn,apoi se va pune apa clocotita lasandu-se la fiert la foc mic. Daca aveti la dispozitie puteti pune sub cratita o tablita ca sa nu fie flacara prea mare. Cu cat focul este mai mic cu atat orezul va iesi perfect..!Orezul se gateste destul de repede in maxim 15-20 min.
Cantitatea de apa necesara pentru orezul "bob cu bob": -la fiecare pahar de orez muiat eu pun un pahar de apa fiarta, desigur asta la felul de orez pe care-l folosesc eu. Daca orezul a fost pus la inmuiat o perioada mai mare de timp va trebui sa micsorati cantitatea de apa. Nu invartiti in orez decat la inceput cand se pune apa si a inceput sa fiarba orezul, dupa aceea il lasati pana se gateste singur.
2.) Mod de preparare a orezului basmati
Orezul se spala in mai multe ape si se lasa la inmuiat timp de 10-15 min, dupa care se va strecura si cali in uleiul de masline, adaugandu-se, sare, vegeta si cardamom.Cantitatea de apa necesara pentru prepararea orezului basmati:la fiecare pahar de orez muiat eu pun un pahar si un sfert de apa fiarta.Se fierbe cateva clocote la foc mai mare dupa care se va da la foc mic timp de 10-15 min. Vom servi garnitura de orez cu anghinarele rumenite in cuptor si cu sosul ramas. Este o mancare deosebit de delicioasa si sanatoasa...! Garnitura de orez se va face odata cu mancarica noastra, pentru ca totul sa fie fierbinte atunci cand vom servi masa.
Va doresc spor si Pofta buna!
Specific: Iordania