Apple pie - Prajitura cu mere

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Apple pie - Prajitura cu mere

Ingrediente

  • Aluat:
  • -550-600 g faina
  • -125 g unt
  • -125 ml ulei floarea soarelui
  • -250 ml iaurt
  • -3 linguri miere de albine
  • -3 linguri zahar pudra
  • -4 lingurite praf de copt
  • -2 lingurite vanilie
  • -1 praf de sare
  • Umplutura:
  • -700 g mere curatate de coaja
  • -100 g nuci maruntite
  • -50 g stafide
  • -2 linguri scortisoara macinata marunt
  • -200-250 g zahar brun sau normal (eu am pus 250 g ca sa fie mai dulce)
  • -2-3 linguri miere de albine (mierea se intinde pe toata suprafata prajiturii, cu 10 minute inainte de a se rumeni).
  • -2 linguri gris (optional)

Mod de preparare

Toate ingredientele pentru aluat trebuie sa fie la temperatura camerei, iar untul sa fie putin incalzit, nu topit.

Intr-un vas punem untul moale, uleiul, zaharul, mierea, iaurtul, vanilia si praful de sare. Amestecam cu mana toate aceste ingrediente.Incorporam apoi faina si praful de copt. Adaugam cate putina faina si continuam sa framantam cu mana pana s-a incorporat toata cantitatea de faina, iar aluatul a devenit moale si nelipicios (daca aluatul se mai lipeste de mana se mai adauga inca putina faina). Lasam sa se odihneasca 5-10 minute, timp in care radem merele pe care le amestecam cu celelalte ingrediente pentru umplutura, fara mierea de albine.

Presaram faina pe masa de lucru si punem aluatul pe care-l mai framantam putin si il impartim in 2 parti.

Din prima jumatate vom intinde o foaie cat dimensiunea tavii (in cazul meu cu diametrul de 28cm).

In tava (eu am folosit un vas yenna) am pus o foaie de copt unsa cu unt peste care am pus foaia de aluat, pe care am intepat-o din loc in loc cu furculita ca sa nu se ridice in timpul coacerii si am ridicat-o pe marginile tavii (vasului).

Peste foaie punem compozitia. Daca merele sunt zemoase, trebuie sa mai scurgem din zeama sau sa presaram peste foaia de aluat 2 linguri de gris inainte de a pune compozitia. Eu nu mai calesc merele, ci le pun crude si astfel nu lasa prea multa zeama. Din cealalta jumatate de aluat vom forma fasii de dimensiuni diferite pe care le intindem pe suprafata prajiturii. Procedam asa pana acoperim de fasii toata suprafata prajiturei, in forma de patratele (eu ii spun gemulete), iar la sfarsit, jur de imprejur, vom pune o fasie care sa uneasca toate "gemuletele", formand astfel un gratar.

Suprafata prajiturii o presam putin cu mana apoi o dam la cuptorul preincalzit (180-200 grade) timp de 40-45 de minute. Inainte de a se rumeni (aproximatim cu 10 minute inainte) scoatem tava si intindem pe toata suprafata prajiturii mierea de albine ramasa, care ii da un aspect placut si aromat. Dupa ce s-a rumenit prajitura o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca un pic, apoi se poate portiona.

Daca doriti o puteti pudra cu zahar, dar eu nu am procedat astfel pentru a nu strica aspectul frumos al prajiturii.

Este foarte frageda si delicioasa.

Pofta buna!

Specific:Iordania

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise