Ingrediente
Tandoor este un cuptor de argila cilindric,specific nodului Indiei si zonelor invecinate,in care focul se face chiar in cuptor(foc de lemne sau carbune ) .temperatura in acest cuptor se apropie de 480 grad celsius si se pastreaza timp indelungat.carnea se pune pe frigare si asa se coace.E un cuptor exclusiv pentru carne si 2 tipuri de paine specifice,un fel de lipii,care se coc lipite pe peretii cuptorului., , Asta e povestea pe scurt si in mare a cuptorului tandoor.Puiul tandoori e puiul fript in tandoor., , Am facut exact reteta de pui tandoori,din punct de vedere al condimentelor,doar ca am fript carnea in cuptorul aragazului si am folosit aripi de curcan.Puiului i se scoate pielea,dar aripilor de curcan mai greu,asa ca le-am lasat cu piele cu tot., , ingrediente:, , -4 aripi de curcan ,cu varfurile taiate, , -1 borcan mare de iaurt (370-400 ml), , -1 lingura de condimente ptr pui tandoori (tandoori chicken masala ),reteta spune 4,dar cred ca pentru gusturil romanesc e mult 4,pentru ca e foarte iute., , condimentul acesta,masala e format din: coriandru,boia dulce si iute,chimen (nu chimionul nostru romanesc,cel caruia in mod gresit ii spunem chimen),piper negru,ghimbir,cardamom,dafin,seminte de fenicul,cuisoare,usturoi,sare ).toate aceste ingrediente se gasesc la noi.am sa incerc sa dau o reteta pentru el,pentru ca merita., , -ardei iute verde, , -zeama de la 1/2 de lamaie.
Dificultate: Redusa | Timp: 2h
2 voturi
Mod de preparare
Amestecati iaurtul cu condimentele si ardeiul iute.
Puneti carnea in mixtura si amestecati bine dupa care acoperiti vasul cu o folie si marinati la frigider 12 ore sau de seara pana a doua zi.
Puneti bucatile de carne intr-un vas termorezistent ,acoperiti cu o folie de aluminiu si puneti in cuptorul preincalzit si coaceti la foc mediu,cam o ora,dupa care scoateti folia sa se rumeneasca frumos carnea.
Serviti cu salata verde,ceapa rosie si bucati de lamaie.Astea ar trebui si ele presarate cu un alt condiment,dar e deja prea mult.
Am sa adaug aici reteta de condiment pentru orice preparat de carne tandoori:
1 lg (lingurita) praf de usturoi
1 lg ghimbir uscat si macinat
1 lg cuisoare macinate
1/2 lg nucsoara rasa
1 lg coaja de nucsoara(mace)-asta nu stiu daca se gaseste dar cred ca poate fi inlocuita cu curcuma (turmeric) sau sofran
1 1/2 lg chimen macinat (nu chimion )
2 Lg (linguri ) coriandru macinat
1 lg seminte fenicul macinate
1 lg scortisoara (optional)
1 lg piper negru macinat
1 lg seminte cardamom maro macinate
1 lg boia iute
1 lg boia dulce
se amesteca toate ingredientele si se pastreaza intr-un recipient bine inchis.
nadia maria , 10 februarie 2010
Nu nu mi-au iesit iuti pentru ca nu am folosit ingredientul special,dar am adaugat praf de chimen si un condiment special pentru pui cu usturoi. Oricum nu fac mancarea prea iute pentru a manca si fetita mea. Au iesit super,iar sosuletul a avut mare succes, cum nu am facut nici o garnitura pe langa aripioere a mers super.
panseluta , 05 februarie 2010
bravo,felicitari,cred ca nu am spus eu in reteta ca atunci cand o bagi la cuptor nu pui toata marinata,ba chiar se scutura bucatile de carne putin.dar nu are nimic,ca e bun si sosul.mie imi place.ti-a iesit iute?ca asa ar trebui sa fie
NADIA MARIA (Chef de cuisine) , 05 februarie 2010
Iata si aripioarele mele dupa reteta ta, doar ca mie mi-au iesit cu sosulet nu au iesit atat de uscate si rumene ca ale tale. Au fost mancate cu multa placere de familia mea.
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 februarie 2010
Interesanta reteta. Trebuie testata
panseluta (Chef de cuisine) , 04 februarie 2010
nadia astept sa vad cum ti-au iesit
valentina ionita (Chef de cuisine) , 04 februarie 2010
Arata grozav,iar gustul trebuie sa fie pe masura...
NADIA MARIA (Chef de cuisine) , 04 februarie 2010
Ce bine arata si cred ca sunt foarte gustoase. Tocmai am pregatite aripioare de pui pentru cina si am sa le pregatesc dupa reteta ta . Am sa-ti spun cum mi-au iesit.