autor:

Victoria Gabriela

» » , , Dulciuri diverse, Prajituri, Torturi

Sarlota de portocale fara coacere

Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 15 martie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 15 martie 2015

Ingrediente
Pentru BLAT:, 400 - 500 gr. pișcoturi, Pentru CREMĂ:, 5 portocale, 500 gr. frișcă lichidă sau smântână pentru frișcă, 3 ouă, 1 pahar de lapte, 100 gr. zahăr farin, 1- 2 plicuri zahăr vanilat (sau esență vanilie), 3 &ndash 4 lingurițe gelatină (cca 2 plicuri x 10 gr), 50 gr. unt pentru uns cratița, 1- 2 linguri zahăr farin pentru frișcă (dacă este cazul), Pentru ÎNSIROPAT:, sucul de la cele 5 portocale, 6 - 8 linguri de zahăr (după preferință), zeama de la 1 lămâie, Pentru DECORARE (opțional):, frișcă, fructe după preferință (căpșuni, kiwi, portocale, etc)

Dificultate: Medie Timp: 1h

11 voturi

Mod de preparare

Pentru început se rade coaja de la o portocală și se pune deoparte.

Se decojesc cu grijă portocalele, se taie rondele subțiri și se pun într-un castron, alternativ, cu cele 6 - 8 linguri de zahăr tos (necesare siropului).

Cât timp portocalele se însiropează, se pregătește crema, sau tortul propriu zis.



CREMA:



Se pune gelatina într-un castronel, la înmuiat și umflat cu apă (cca 150 ml apă, mai puțină decât scrie la modul de utilizare).

După aproximativ 10 minute, vasul cu gelatina se introduce într-un vas mai mare cu apă clocotită și se lasă până când gelatina se lichefiază și fluidizează.

Între timp, se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se pun într-un vas pentru mixer, se presară un praf de sare și se dau deoparte.

Gălbenușurile se amestecă bine cu zahărul farin, se adaugă laptele, zahărul vanilat se omogenizează și se fierb la bain marie amestecându-se în continuare.

Când crema de gălbenușuri a început să fiarbă și să se îngroașe, se toarnă gelatina care s-a lichefiat și se mai ține foarte puțin la baie de abur, până când crema devine o compoziție mai subțire.

Se dă crema la o parte de pe foc și se lasă să se răcească la temperatura camerei.

Se bat albușurile bine până devin o spumă ”tare”.

Se bate frișca, se opresc 3- 4 linguri pentru ornat și se bagă în fricider până se răcește crema.

Rondelele de portocale însiropate, se scurg bine de sirop, se opresc 10 -12 rondele pentru ornat care se dau deoparte, iar restul de portocale se taie mărunt, se storc bine între mâini și se pun într-un vas separat, pentru cremă.

Când crema de gălbenușuri s-a răcit (dar nu s-a întărit) se combină amestecînd ușor, cu mișcări de sus în jos, cu spuma de albușuri și apoi cu frișca, până rezultă o compoziție omogenă.

În crema omogenă se adaugă portocalele tăiate și scurse bine, coaja rasă de portocale și se incorporează și acestea ușor, rezultând o cremă consistentă deja (gelatina începe să ”lucreze”)

ASAMBLARE:

Șarlota/ tortul se monteză într-o cratiță de 3 kg.

Se unge cratița din abundență pe interior, atât pereții cât și fundul cratiței, cu untul lăsat la temperatura camerei, pentru a putea ”lipi” porocalele oprite pentru decor.

Se taie cele 10 sau 12 felii de portocale (însiropate și scurse bine, care au fost oprite separat) în jumătăți sau sferturi, după dorință și se decorează pereții și fundul cratiței după preferință.

După ce am așezat frumos portocalele, se toarnă crema și se nivelează.

Peste cremă se așează un strat de pișcoturi pe care le însiropăm foarte, foarte puțin cu siropul lăsat de portocalele cu zahăr, la care mai adăugăm zeamă de lămâie după gust.

Dacă doriți, deși eu nu am făcut așa, o altă variantă este să întindeți jumătate din cremă, puneți un strat de pișcoturi ușor însiropate, turnați restul de cremă, nivelați, așezati deasupra un alt strat de pișcoturi însiropate ușor. Pișcoturile de deasupra vor fi practic, baza șarlotei/ tortului.

După ce șarlota/ tortul este asamblat se dă la rece (frigider) pentru o zi.

După o zi, se scoate șarlota din frigider se așează cratița desupra flăcării de aragaz/ sursă de cădură și se încălzește uniform, rotindu-se mereu pe toate părțile (pentru a se topi untul).

Se așează platoul/ farfuria de tort deasupra cratiței și se răstoarnă cu grijă tortul pe platou.

Înainte de servire, se ornează șarlota/ tortul după preferință cu frișcă și fructe proaspete.

Succes și ...să aveți poftă!

Mai multe detalii, sfaturi și poze găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/
Daca ti-a placut reteta noastra "Sarlota de portocale fara coacere" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort 3 Mai

Tort 3 Mai

Acest tort este pentru aniversarea a 35 de ani a parintilor mei. L-am facut astfel: cu blat de nuca,

1 vot    0 comentarii
3h 20 min
Torturi
Tort simplu cu banane

Tort simplu cu banane

Mixam ouale cu zaharul pana isi tripleaza volumul si se deschid la culoare. Adaugam cate 2 linguri

0 voturi    0 comentarii
1h
Torturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

1h

11 voturi

Ingrediente

  • Pentru BLAT:
  • 400 - 500 gr. pișcoturi
  • Pentru CREMĂ:
  • 5 portocale
  • 500 gr. frișcă lichidă sau smântână pentru frișcă
  • 3 ouă
  • 1 pahar de lapte
  • 100 gr. zahăr farin
  • 1- 2 plicuri zahăr vanilat (sau esență vanilie)
  • 3 &ndash 4 lingurițe gelatină (cca 2 plicuri x 10 gr)
  • 50 gr. unt pentru uns cratița
  • 1- 2 linguri zahăr farin pentru frișcă (dacă este cazul)
  • Pentru ÎNSIROPAT:
  • sucul de la cele 5 portocale
  • 6 - 8 linguri de zahăr (după preferință)
  • zeama de la 1 lămâie
  • Pentru DECORARE (opțional):
  • frișcă
  • fructe după preferință (căpșuni
  • kiwi
  • portocale
  • etc)

Raporteaza reteta

Retete
de Victoria Gabriela
Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat

12 voturi    1 comentariu
1h
Retete vegetariene
Salată de ciuperci și praz

Salată de ciuperci și praz

Se curăță, se spală ciupercile, se pun într-o cratiță cu apă rece și sare și se fierb

4 voturi    2 comentarii
30 min
Salate reci
Negresă de post

Negresă de post

Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele, mai puțin făina (gem/dulceață,

7 voturi    2 comentarii
1h
Retete de post
Adauga reteta
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si caise Tort cu ciocolata si caise

Se topeste ciocolata si se incorporeaza cate putin, untul. Se lasa sa se raceasca. Se mixeaza albusurile cu un praf de sare, apoi cu

0 voturi    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone

Blatul: Untul la temperatura camerei se mixeaza impreuna cu zaharul pudra. Se adauga pe rand, cate un ou, mixand bine dupa fiecare.

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Tort kinder