Basbousa- Prajitura de gris cu sirop de zahar-specifica tarilor arabe

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
medie
Basbousa- Prajitura de gris cu sirop de zahar-specifica tarilor arabe

Ingrediente

  • Avem nevoie de:
  • Blatul
  • -2 cani de gris
  • -2 linguri de fulgi de cocos
  • -3/4 cana de zahar
  • -1 lingura mare de praf de copt
  • -50 grame unt moale
  • -1 cana smantana Nestle cu aroma de miere de albine
  • -1 cana iaurt gras
  • -2 linguri de migdale neprajite
  • Siropul de zahar
  • -2 cani de zahar
  • -2 cani de apa
  • -1/2 lingurita esenta de vanilie
  • -1 lingura suc de lamaie
  • -1 lingura apa de roze( sau apa de flori de portocala)
  • -25 grame margarina de palmier sau unt nesarat( sau untura de oaie)

Mod de preparare

Se amesteca grisul, fulgii de cocos,zaharul si praful de copt stins cu zeama de lamaie.

Separat se freaca spuma untul cu smantana, apoi se adauga la ingredientele uscate si se amesteca bine.

Se adauga apoi iaurtul si se mai amesteca pana se omogenizeaza.

Se pune intr-un vas de sticla termorezistent, uns in prealabil cu unt si pudrat cu faina.

Vasul poate fi dreptunghiular 25/35 cm sau oval.

Se traseaza cu un cutit romburi pe alaut si in fiecare romb se pune cate o jumatate de migdala.

Se da la cuptorul preincalzit la 160 de grade Celsius cca 45 de minute .

Intre timp se prepara siropul.

Se pune pe foc apa cu zaharul, sucul de lamaie, esenta de vanilie si apa de roze; se lasa sa fiarba fara capac cca 15 minute , pana s-a ingrosat; la ultimele clocote se adauga untul( sau margarina).

Dupa ce s-a copt blatul , se scoate din cuptor si se toarna siropul cald peste el sa se patrunda bine.

Se pune inapoi in cuptor inca 5-10 minute pana prajitura devine aurie deasupra.

Se serveste dupa ce s-a racit.

Este foarte gustoasa cu ceai de menta.

Pofta buna!

Dupa cum v-am mai spus in tarile arabe a inceput postul Ramadanului.

In fiecare zi se fac dulciuri( adio silueta!!!)!

Basbousa este o prajitura preparata cu gris si insiropata cu sirop de zahar ; este foarte populara si in alte tari decat cele arabe.

Basbousa este cunoscuta sub numele de : Revani-Turcia; Ravani-Grecia, Ma’mounia-Egipt, Harisa –Liban,Namura-Siria, etc.

Se pot inlocui migdalele cu fistic; in acest caz se presara cu fistic dupa ce s-a insiropat si racit prajitura.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise