Boeuf Bourguignon

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
ridicata
Boeuf Bourguignon

Ingrediente

  • Boeuf Bourguignon este un fel de mancare „de familie”, de duminica, originar din Burgundia, Franta. O mancare gatita la caserola ( la „cocotte” moderna), cu vin rosu si Bouquet Garni. Secretul este ca trebuie gatita la foc cat mai mic ! Ca si turta dulce si ouale ochiuri, Boeuf Bourguignon, carnea de vita in special, ramane sfant in traditia din Burgundia.
  • Ingrediente: 1 kg antricot de vita, 150 g bacon taiat fasii, 4 catei de usturoi, 20 g de unt, 2 lingurite de Bouquet Garni, 1 l de Burgundia Red ( sau orice alt vin rosu sec), 4 morcovi mari, 200 de grame de ciuperci în Paris, 4 linguri de ulei, 4 cepe mari, 3 linguri de otet balsamic, 2 lingurite zahar brun, piper, sare, cuisoare, frunza de dafin, 2 ramurele de cimbru, o cana de faina, 4 rosii sau o cutie de rosii in bulion, 2 cuburi concentrat de vita, ardei gras colorat(optional), patrunjel verde taiat foarte fin.

Mod de preparare

cu 24 de ore inainte de preparare, se fierbe vinul cu 2 cuisoare, 1 lingurita zahar brun. Se flambeaza cu o lingura de coniac. Carnea taiata se pune la marinat in : o cana cu vin, o lingura cu otet, o lingurita de Bouquet Garni, o ceapa taiata in patru, la fel, cu 24 de ore inainte.

Prepararea propriu-zisa : in uleiul incins, se caramelizeaza 2 ceape taiate solzisori mai mari si usturoiul. Se scoate intr-un castron. Se trec apoi morcovii taiat rondele marisoare. Se scot peste ceapa. Se parpolesc nitel feliile de bacon si se pun si ele la …gramada, peste ceapa. Intr-o punga de plastic de pune faina, iar bucatile de carne bine scurse de sosul de marinata se introduc in punga cu faina, pe rand, si se scutura, astfel incat faina sa intre in tesuturile carnii, insa nu sa o imbaxeasca ! In uleiul in care s-au caramelizat morcovii si ceapa, se trece carnea, pe rand, rapid, pe o parte si pe alta. Se toarna in cratita tot vinul, si cel in care a fost carnea la marinat ( inclusiv ceapa din marinata) si cel fiert. Se lasa cratita la foc foarte mic. Intr-o tigaie, in unt se caleste cea de a 4-a ceapa, si se adauga ciupercile, apoi rosiile, zaharul. Se fierb impreuna, pe foc mediu, 10 minute. Se transfera totul intr-o « cocotte », daca e din ceramica iese mult mai gustoasa, daca nu, intr-o « cocotte » obisnuita sau o cratita cu peretii mai grosi. Daca aveti in dotare o « cocotte », e ideala. Se face un bulion de supa dintr-un pahar de apa calda si concentratul de vita care se adauga in vas, se sareaza, pipereaza, se adauga si restul de cuisoare, foile de dafin, crengutele de cimbru, Bouquet Garni si ardeii grasi taiati fasii mari. Se acopera vasul, fie cu o folie de aluminiu, fie intoarceti capacul la cratita invers ( cu manerul in jos) ! Se da la cuptor la foc mic 1- 2 ore (pana cand carnea este frageda). Cu putin inainte de a fi gata, cu aproximativ 20 minute, se face un rantas din faina, se adauga in vas si se da din nou la cuptor. Inainte de servire se presara patrunjel verde tocat. Se serveste cu macaroane, spaghetti, tagliatelle, macaroane gratinate.

Puteti prepara « Boeuf Bourguignon” in cantitati mai mari. Se poate pastra in recipiente inchise ermetic, in congelator, pana la o luna de zile. Se scoate din congelator, cu 30 de minute inainte de incalzire. Daca sosul este prea gros, se adauga un pic de apa calda. Si... bien sûr , patrunjel verde tocat marunt.

Cuisine d'Eugénia http://eugeniadeladcuisine.blogspot.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise