Ingrediente
Aluat, , 400 gr fãinã + fãinã de frãmântat, 80 gr unt topit, coaja rasã de la lãmâie si portocalã, un praf de sare si 2 ouã, 25 gr drojdie proaspãtã, 100 ml lapte cãldut, 100 ml vin de Porto sau vermut, 200 gr fructe seci, 200 fructe confiate, , Decor, , 1 ou pt uns, migdale feliate si seminte de pin, fructe confiate, zahãr pudrã si gelatinã de fructe
Dificultate: Redusa | Timp: 55 min
3 voturi
Mod de preparare
Legenda spune cã prãjitura reprezintã cadourile oferite de magi pruncului Isus.
Aur = crusta, fructe uscate si confiate =smirna si aroma = tãmâie
Când au vãzut Steaua din Betleem, care a marcat nasterea lui Isus, zice legenda cã sau certat : Care va avea onoarea sã ofere primul darul?
Deoarece nu au ajuns la o întelegere au cerut unui brutar sã le pregãteascã o prãjiturã în care sã ascundã un " bob".
Acest obicei a rãmas pânã acum, iar aceste prãjituri au fost comercializate cu o surprizã înãuntru ( cine gãsea surpriza trebuia sã ofere Bolo Rei gazdei anul viitor ).
Odatã cu intrarea Portugaliei in UE, sau interzis surprizele in prãjituri, deci cei care pregãtesc acasã sunt salvati:)
1) Amestecã toate ingredientele ( mai întâi laptele cu untul si drojdia) cu exceptia fructelor seci si confiate pânã se desprinde aluatul de pe vas.
Lasã la odihnit.
Dupã ce a trecut timpul, pune fructele( am pus stafide , migdale tocate, fructe confiate tocate gros) frãmântã, acoperã si lasã la loc cald mai 20 min.
2) Cu mâinile formeazã o coroanã cu gaurã în mijloc si pune-i în tava unsã, lasã la loc cald pânã î-si dubleazã volumul.
3) Unge cu oul bãtut, fructele confiate fâsiute si cuburi, cirese confiate, migdale tocate si pudreazã cu zahãr.
Dã la copt circa de 20 minute ( cuptor ventilat 200ºC)
Scoate si unge cu gelatina ( eu am preparat cu gelatinã de rodii dupã reteta Laurei Adamache :http://www.lauraadamache.ro/2011/11/gelatina-de-rodii.html)
Feliz Natal!
www.divainbucatarie.ro (Chef de cuisine) , 02 decembrie 2011
Chiar pare buna, asa ca salvez reteta!