Ingrediente
300 g fasole albe, 3 morcovi mijlocii, 2 ardei grasi, 2 cepe mijlocii, 1/2 telina mica, 1 legatura marar, 1 legatura patrunjel, cateva fire tarhon (verde sau uscat), cateva fire cimbru (verde sau uscat), vegeta de legume, 2 linguri pasta de rosii, 1 l bors, piper, sare, paste sau taietei de casa(dupa preferinta), Dressing, 1 morcov mic, 1 ceapa mica, 1 lingura pasta de rosii, 3-4 linguri ulei
Dificultate: Redusa | Timp: 1h 15 min
58 voturi
Mod de preparare
Intre timp, ne vom ocupa de zaravaturi si legume. Dupa ce au fost spalate si uscate, le vom taia si lasand un morcov intreg pe care il vom da pe razatoare si o ceapa mica, pentru a drege borsul la final.
Intr-o oala de 4-5 l, in care vom gati borsul, vom pune ceapa taiata marunt la calit in cateva linguri de ulei, iar dupa ce a devenit sticloasa, vom adauga legumele si zarzavaturile care au fost taiate si tocate marunt. Dupa ce s-au calit, vom adauga pasta de rosii, vegeta de legume, cimbru, tarhon, sare si piper, dupa gust. Vom mai lasa inca 5 min la foc mic si adaugam fasolea cu zeama ei si desigur pastele sau taieteii. Eu nu am avut taietei de casa si am folosit paste tip spirale. Daca folositi taietei de casa sau fidea, sa retineti ca trebuie puse in oala dupa ce au fiert legumele, deoarece fideaua si taieteii de casa fierb mai repede. Daca e prea multa zeama de la fasole, mai oprim din ea, ca sa putem completa si cu bors. Vom lasa sa fiarba la foc mediu pana vor fierbe legumele si pastele, dupa care acrim cu bors dupa preferinta. De obicei eu fierb borsul si-l spumez, apoi il adaug in oala cu fasole. Iar la final ma ocup si de dressingul borsului.
Vom taia ceapa marunt si o vom pune la calit, apoi adaugam morcovul dat pe razatoare si pasta de rosii. Dupa ce s-a calit totul bine, le turnam peste borsul de fasole.
In felul acesta vom obtine un bors cu adevarat moldovenesc, cu un gust deosebit si o culoare minunata. Se serveste cald sau rece, dar sa nu uitam ceapa si ardeiul iute, care ne vor deschide apetitul...!
Va doresc pofta buna!
Specific: Romania( Bucovina)
Cris , 23 iunie 2020
Borș de fasole cu tăieței?? Unde ați văzut voi in Moldova așa ceva??
dragos , 21 noiembrie 2019
in moldova nu se foloseste tarhon
dantes (Chef de cuisine) , 27 februarie 2018
Foarte bun in zilele de post si nu numai