autor:

Adelina Damian-Fekete

» » Borsuri si Ciorbe

Borşul vecinei Silvia

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 13 iulie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 13 iulie 2011

Ingrediente
2 pumni de mălai, 2 pumni de tărâţe de grâu, rămurele cu frunze de vişin, apă de izvor, huşte(prăsila de la borşul anterior), leuştean(opţional), ardei iute(opţional), 1 borcan de 8 l

Dificultate: Redusa Timp: 30 min

13 voturi

Mod de preparare

Spală bine borcanul. Pune la fiert apa într-o cratiţă împreună cu frunzele de vişin şi lasă până dă câteva clocote, să devină apa gălbuie.
Ia cu pumnul făina de mălai(nu din aceea grişată) şi tărâţele de grâu. Toarna apă rece cât să le cuprindă bine. Amestecă bine cu o lingură de lemn.
Pune borcanul pe grătarul aragazului ca să nu se spargă şi toarnă apa fierbinte. Amestecă până la fundul borcanului şi completează cu apa călduţă.Lasă loc şi pentru huşte, toarnă şi amestecă iar.Borcanul nu trebuie sa fie plin. Ai grijă să nu fie apa prea caldă.
Poţi pune şi leuştean şi un ardei iute, dacă îţi place.
Acoperă cu o haină să stea la cald pâna seara.
Când mai treci pe lângă borcan, mai amestecă să nu se facă mucegai.
Când îţi convine de acru, pune partea lichidă în sticle şi mai poţi completa cu apă călduţă fără să mai pui altceva pentru înca o rundă.
După a doua rundă, iei huşte într-un borcan de 800 ml şi poţi repeta procesul sau să le păstrezi la frigider pâna ai nevoie. Ai grijă, zice vecina, să pui şi 2-3 frunze în borcanul cu huşte.
Se poate bea ca atare că e bogat în vitamina B sau pune la ciorbe pentru acrit.
Am auzit ca menta şi ardeiul iute te răcoresc. O să încerc şi cu ceva mentă proaspătă pusă într-un pahar de borş rece.De data asta am pus roiniţă că are un gust plăcut de lămâie.
În zona din care sunt eu se numeşte "chisăliţă" şi se consumă mai ales în post, "ait"(adică se pune usturoi, fiind doar în loc de murătură pe lângă "fusaică"(fasole frecată).
Vecina e însă "sudist" şi face nişte ciorbe bune de tot cu borş+ un condiment-minune din care mi-a dat şi mie, dar trebuie să o mai trag de limbă, că e moştenire de familie.

NOTĂ
Dacă nu ai huşte prntru prima tură, poţi pune drojdie proaspătă. Eu am facut şi aşa, dar nu se compară. E mai bun dacă ai huşte!
Daca ti-a placut reteta noastra "Borşul vecinei Silvia" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Borsuri si Ciorbe
Ciorba de fasole rosie cu ciolan afumat

Ciorba de fasole rosie cu ciolan afumat

Se spala ciolanul si se curata (eu am luat unul dezosat), se pune intr-o oala sub presiune si se

15 voturi    4 comentarii
2h 30 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorba radauteana,reteta casei

Ciorba radauteana,reteta casei

Aceasta ciorba se mai cheama si "Ciorba de burta falsa". Luam pieptul de pui si il curatam de eventualele

8 voturi    3 comentarii
2h
Borsuri si Ciorbe

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

    Mai ca-mi vine sa ma mut langa voi! :)

  • mihai

    mihai (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

    Foarte original acest mod de preparare si mai ales ca se poate bea cu menta. Am sa incerc si eu mai ales ca eu umplu bors in casa. Felicitari!*****

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

    Delicios si multumiri pentru explicatii!***** Pana nu a aparut borshul Knorr si eu faceam de casa dupa reteta regretatului Radu Anton Roman.Tarate gaseam la discretie la brutaria din vecini.Ramurelele cu frunze de visin trebuie sa-i dea o aroma speciala.

Dificultate

Redusa

Timp

30 min

13 voturi

Ingrediente

  • 2 pumni de mălai
  • 2 pumni de tărâţe de grâu
  • rămurele cu frunze de vişin
  • apă de izvor
  • huşte(prăsila de la borşul anterior)
  • leuştean(opţional)
  • ardei iute(opţional)
  • 1 borcan de 8 l

Raporteaza reteta

Retete
de Adelina Damian-Fekete
Cozonac uşor de făcut

Cozonac uşor de făcut

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele

91 voturi    16 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Se pun laolata ( intr-un vailing/castron mare) si se lasa 2-3 zile. Se mai amesteca la trecerea prin

7 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Marinata de peste

Marinata de peste

Se aşază astfel:1 rând de morcovi+ ceapa taiată( eu pun şi o jumătate de ţelină cubuleţe) 1

3 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi

mira (Chef de cuisine)

Mai ca-mi vine sa ma mut langa voi! :)

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Borsuri si Ciorbe

Ciorba a la grec Ciorba a la grec

Carnea de pui, spalata si taiata in bucati, se pune la fiert in 5 litri de apa. Din cand in cand se spumeaza. .Se adauga ceapa taiata

94 voturi    11 comentarii
1h 10 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorbă de miel reţetă tradiţională Ciorbă de miel reţetă tradiţională

se tine carnea o jumatate de ora in apa rece ca sa iasa sangele, dupa care se spala cu apa calda. se pune la fiert , se aduna spuma

43 voturi    3 comentarii
1h 40 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorba de peste
Crockpot Romania Kuvings Romania Oster Romania Breville Romania Ozen Foodsaver Romania Homedics Babyliss Romania Yellowstore Inchide
Crockpot Romania Kuvings Romania Oster Romania Breville Romania Ozen Foodsaver Romania Homedics Babyliss Romania Yellowstore Inchide