Ingrediente
1 conopida de aproximativ 1 kg, 1 capatana usturoi, 150 ml ulei pentru prajit de preferinta ulei de palmier), 3-4 linguri ulei pentru sosul de usturoi, 1 varf de cutit bicarbonat de sodiu, 1 lingura otet (zeama de lamaie), 2-3 linguri smantana sau iaurt, 1 lingurita marar sau patrunjel tocat, sare, piper alb, pentru sos de marar (optional):, 1 legatura de marar, 2-3 linguri faina, 50 ml ulei (50 g unt), 1 cub concentrat legume sau pui, 250 ml lapte fierbinte
Dificultate: Redusa | Timp: 40 min
36 voturi
Mod de preparare
Intr-o tigaie cu ulei incins puneti conopia la prajit, la foc mic, fara capac. Se intorc buchetelele pe toate partile pana devin aurii si se inmoaie, avand grija sa nu le rupeti. Scoateti conopida pe hartie absorbanta si dati-i un praf de sare.
Preparati un mujdei din usturoiul curatat si bine zdrobit peste care puteti bicarbonatul si stingeti cu otet (zeama de lamaie), adaugati putina sare, piper alb si frecati cu un tel mic in forma de para cu ulei si la urma adaugati smantana sau iaurtul.
Dregeti gustul sa fie acrisor si aromat, adaugati verdeata tocata si asezati pe un platou conopida, iar langa ea sosul de mujdei. Decorati cu frunzulite de marar sau patrunjel, bucatele de ardei gras, rosu, cateva bastonase subtiri de cascaval, etc.
Daca nu faceti mujdei, puteti zdrobi usturoiul direct peste conopida de pe platou si presarati putina verdeata tocata. Se poate completa cu cativa cartofi noi, fierti in coaja si curatati.
Puteti servi legumele si cu sos de marar, preparat astfel: puneti faina si uleiul intr-o craticioara, amestecati cu un tel mic in forma de para, puneti craticioara pe ochiul mic la foc mic si adaugati imediat laptele fierbine in care ati dizolvat cubul concentrat. Amestecati pana se ingroasa (2-3 clocote) si la urma adaugati mararul tocat.
Pofta buna.
Doina Varga (Chef de cuisine) , 10 martie 2010
Dragi prietene, o perioada de timp nu voi mai raspunde la comentariile voastre. Mie imi place de multe ori sa glumesc, dar de aici pana la a fi acuzata de una si de alta este cale lunga. Daca aveti intrebari legate de reteta, va rog sa imi trimiteti un mesaj privat. Va multumesc anticipat.
Doina Varga (Chef de cuisine) , 30 noiembrie 2009
Multumesc mult de aprecieri.
Ionut G (Maestru bucatar) , 26 noiembrie 2009
sosul de marar e foarte bun, nici conopida nu a fost rea, o reteta interesanta, mi-a placut mult.
Czompa (Chef de cuisine) , 11 septembrie 2009
Super prezentarea!
samoila tudorel (Chef de cuisine) , 11 septembrie 2009
Bun foarte bun! Familia mea este fan canopida. Excelent!
Doina Varga (Chef de cuisine) , 24 august 2009
Multumesc mult de aprecieri.
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 24 august 2009
Felicitari! Filmuletul e convingator.
Doina Varga (Chef de cuisine) , 14 august 2009
Multumesc mult. Ma bucur ca va place.
mirey (Chef de cuisine) , 13 august 2009
Minunata reteta.Eu pregateam conopida doar pane.
adriana (Maestru bucatar) , 14 iulie 2009
Si eu cred ca e delicioasa...dar eu pun in loc de usturoi maioneza! Incercati...
Doina Varga (Chef de cuisine) , 22 iunie 2009
Multumesc. Sunt foarte gustoase. De obicei le servesc cu cartofi natur.
Alexandrina (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009
Bravo, Doina, minunata reteta!
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 19 iunie 2009
Felicitari Doina,cred ca e minunata mancarica!
dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 19 iunie 2009
Am sa fac si eu,arata super bine si cred ca este un deliciu.