Caramele din lapte condensat

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Caramele din lapte condensat

Ingrediente

  • 1 cutie lapte condensat
  • 25 gr zahar
  • 80 gr unt

Mod de preparare

Luati cutia de lapte condensat si puneti-o la foc, golind-o de continut intr-o craticioara mai maricica, pentru ca in timp ce va fierbe va da pe afara, va bolborosi ca un balaur si ii trebuie loc minunii asteia de lapte, pe care il ador fie vorba intre noi, sa se desfasoare in tihna pana la completa metamorfozare. Adaugati si zaharul si aduceti la puntul de fierbere. Cand incepe a bolborosi, reduceti focul spre mic si incepeti sa invartiti in craticioara cu o lingura de lemn, continuu si adunand de pe fund si de pe epretii laterali. Daca nu veti invarti continuu laptele se va prinde de fundul cratitei si ..gata se fini minunea. Asa ca invartiti, invartiti si iar invartiti.

Continuati sa il tineti pe foc pana ce fierbe si se leaga ca la sirop devenind din ce in ce mai gros. Cand incepe sa se ingroasa si sa isi schimbe putin si culoarea adaugati untul si omogenizati. Puneti iar la foc mic si amestecati, aveti grija sa nu va frigeti, pentru ca incepe sa sara la bataie amestecul ala din cratita :P. Amestecati pana ce culoarea devine incet maronie si destul de groasa.

Acum vom testa compozitia de caramele, daca e suficient de legata sau mai trebuia lasata la foc mic. Cred ca vreo 20-25 de minute dureaza cam toata operatiunea, nu stiu exact ca nu am stat fresh cu ochii in ceas. Intr-un pahar cu apa rece puneti o bucatica de compozitie luata cu varful unei lingurite. Lasati in apa cateva secunde si scoate si gustati. daca vi se pare ca e ok, ca si textura, atunci trageti cratita de pe foc. Procedeu asemanator cu cel de la testul dulcetii sau al ciocolatei de casa. Va prindeti voi ce si cum :) ca nu e greu.

Imediat ce v-ati prins cam care e miscarea, treceti la pasul urmator. Opriti focul si turnati compozitia in strat suficient pe o hartie de copt, pusa intr-o forma sau nu.

Dati la rece cateva ore pana se raceste complet. taiati bucati cu un cutit cu lama tare si... enjoy.

Ce am observat eu e ca nu rezista foarte bine afara pe masa...se termina instantaneu.

Daca vreti sa le pastrati, tineti-le in frigider la rece...dar nu cred ca doriti caramele la pastrare :)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise