autor:

Daniela

» » Conserve si muraturi

Castraveti murati in saramura

Autor: Daniela (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 03 octombrie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Daniela (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 03 octombrie 2013

Ingrediente
castraveti, sare grunjoasa (de calitate,alba,nu cenusie ), frunze de visin si de telina, crengute de marar si cimbru, usturoi, piper boabe, piper macinat, frunze de dafin ,hrean, boabe de mustar

Dificultate: Redusa Timp: 50h

137 voturi

Mod de preparare

Castravetii se spala ,se pun in apa rece putin sarata (10 g sare la litru de apa) si se tin cam 3 ore (devin elastici ) . Dupa asta se spala inca o data foarte bine si se aseaza in borcane (eu folosesc borcane de 800 ml si de 1,7 ml )
Muratoarea se face astfel : se calculeaza 20 - 25 g de sare mascata (mare) , neiodata, pentru 1 litru de apa iar la 10 litri se pune un manunchi de cimbru si marar, 2-3 foi de dafin, 7-8 frunze de visin, 2 ramuri cu frunze de telina si 20-30 boabe de piper.
Apa, impreuna cu aceste mirodenii, se pune la fiert si se lasa sa fiarba in clocote 5 minute. Apoi, se ia de pe foc si se lasa sa se domoleasca 5 minute dupa care se toarna cu polonicul, peste castravetii pusi in borcane. Muratoarea se calculeaza sa fie jumatate din gramajul borcanului adica pentru un borcan de 800 ml se calculeaza 400 ml de muratoare.
Asa , cu muratoarea fierbinte peste castraveti, borcanele se lasa in bucatarie pentru 48 de ore (fix) dupa care, intr-o oala, se rastoarna inapoi muratoarea (cam tulbure dar cu miros intens de acru). Rasturnarea se face simplu, se tin degetele ca si capac la borcan si astfel se rastoarna doar zeama, castravetii raman intacti in borcane (oricum i-am inghesuit si stau soldatei ) .
Muratoarea scursa din borcane se pune la fiert.
Intre timp, borcanele se tin sub jetul de apa rece astfel ca sa se spele orice urma de ferment (fundul borcanului trebuie sa fie curat, castravetii de asemenea :D ).
Se curata usturoi si se taie cateii in 2 sau 3 si se pun peste castraveti, in borcane. Apoi, la fiecare borcan pun cite un virf de cutit de piper macinat, 1 lingura de boabe de mustar si hrean curatat si taiat pe lungime, pe care il punem in forma de cruce peste castraveti, ca sa ii tina bine .
Muratoarea care a fiert inca o data circa 10 minute, se pune asa, fierbinte si tulbure, peste castraveti si se capseaza borcanele. Ele pot fi duse imediat in pivnita si acolo,incet, se vor limpezi. Astfel conservati, castravetii sunt valabili chiar si doi ani,fara probleme de alterare.
Daca faceti cantitate mai mare, castravetii se pun intr-o oala mare, se oparesc acolo si abia la a doua etapa, oparirea a doua, ii puneti in borcane.
Daca ti-a placut reteta noastra "Castraveti murati in saramura" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Castraveti murati in saramura

Castraveti murati in saramura

Mai intai va trebui sa cumparati cei mai mici castraveti pe care ii gasiti, deoarece aceia sunt cei

9 voturi    6 comentarii
2h
Conserve si muraturi
DIN CATEGORIA FRUCTE CRUDE CONGELATE - PRUNE

DIN CATEGORIA FRUCTE CRUDE CONGELATE - PRUNE

Pastrarea prin congelare a fructelor este cea mai sigura si mai sanatoasa decat oricare alt mod de

18 voturi    8 comentarii
40 min
Conserve si muraturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine):

    De cand am aflat de aceasta reteta , eu doar asa ii pun pentru iarna ! Sunt minunati....exact pe gustul familiei mele ! Multumesc Daniela !

  • 42 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Daniela , 11 septembrie 2017

    Nu se sterilizeaza.

  • Fara foto

    Nicu , 04 septembrie 2017

    Nu se sterilizeaza?

  • Fara foto

    Elena , 29 august 2017

    reteta foarte buna .

    • Fara foto

      lila , 09 august 2017

      suna f interesant! Pare o reteta de gospodina tare priceputa! Am s-o incerc !!

    • Fara foto

      stan ionel , 21 iulie 2017

      foarte buna

    • Fara foto

      Maria stan , 19 iulie 2017

      O sa incerc

    • Daniela

      Daniela (Chef de cuisine) , 22 iunie 2017

      Viorel, ma bucur ca ati incercat reteta si ca va place. Sunt deosebiti la gust castravetii murati asa si se pastreaza foarte bine.

    • Fara foto

      viorel , 21 iunie 2017

      Am facut reteta anul trecut si este foarte foarte buna

    • Fara foto

      Ionela , 03 octombrie 2016

      Am s-o incerc și eu

    • Fara foto

      Trubac , 28 iulie 2016

      Dupa prima fierbere, trebuie sa inchid borcanele sau le las deschise? Multumesc!

    • Fara foto

      popescu floarea , 17 iulie 2016

      Vreau sa folosesc aceasta reteta

    • Fara foto

      constantin , 04 august 2015

      poate ar fi bine sa numiti aceasta solutie saramura si nu muratoare(nu contest ca ar fi incorecta,dar este mai rar folosita)...in rest aveti tot respectul meu pentru reteta

    • Fara foto

      Corina Novaconi , 23 noiembrie 2014

      Multumesc pentu reteta. Castraveti a-u iesit super deliciosi, crocanti si se pastreaza fara sa faca floare. Este pirma data cand iese asa bine reteta. Am pus acum 2 ani cu picantfix si am aruncat toti castraveti

    • Fara foto

      Corina Novaconi , 12 octombrie 2014

      Daca ii pun intr-o oala mare mai trebuie sa ii las 3 ore in apa putin sarata?

    • Fara foto

      Marta Maghiar , 07 octombrie 2014

      Daniela Mocean ai perfectă dreptate. Eu voiam să precizez doar că nu-i adevărat că "este reteta copiata exact din cartea Silviei Jurcovan". Asta spunea mai sus Vera Acul ·

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 06 octombrie 2014

      Marta Maghiar ,indiferent ce varsta ai, tot retentie de apa faci de la muraturile prea sarate.Mie personal mi se pare mult prea mult sa pui 40 de grame de sare la litrul de apa la muraturi, in conditiile in care consumi si moarea si nu desarezi nimic. Si nu ii fierbi de trei ori ci numai de doua ori : prima data prepari saramura si a doua oara o fierbi ca sa ii distrugi fermentii si ca sa stea muraturile in orice conditii de pastrare.

    • Fara foto

      Marta Maghiar , 06 octombrie 2014

      Silvia Jurcovan spune: 40g sare la 1 litru de apă, așa că nu mai e nevoie să-i fierbi de trei ori...Sînt mai sărați dar cînd ești tînăr, merge...

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 29 septembrie 2014

      Olga Nedelcu , ii lasi descoperiti, nu pui capacul pentru prima oara, abia dupa cele 48 de ore pui capacele

    • Fara foto

      Olga Nedelcu , 29 septembrie 2014

      Si mai vreau sa va intreb ceva: dupa ce pui prima oara moarea peste castraveti, pui si capacul la borcane sau nu?... Va multumesc anticipat pt. raspunsuri!

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 29 septembrie 2014

      Olga Nedelcu , iti raspund: gogonelele , simple , nu sunt gustoase, mai trebuie ceva pe langa ele, ca sa faci muraturi asortate . Aceasta este reteta dupa care fac eu : http://danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.ro/2011/10/muraturi-asortate-gogonele.html De foarte multi ani o fac, poti sa o faci si tu, cu incredere,daca respecti reteta, nu dai gres !!!

    • Fara foto

      Olga Nedelcu , 29 septembrie 2014

      Doamna Mocean, dar o reteta "tare" de gogosari aveti? V-as fi tare recunoscatoare daca mi-ati da-o si mie!

    • Fara foto

      Olga Nedelcu , 29 septembrie 2014

      Buna! Tot asa se pot conserva si gogonelele? Va rog sa-mi spuneti! <3

    • Fara foto

      Shining NailArt , 18 septembrie 2014

      Va multumesc mult pt ca mi-ati "deschis ochii". Fiind obisnuita cu celelalte retete de conserve la borcan, ca odata ce le pui fierbinti si le pui capacul , nu se mai desfac pana la folosire, sarisem ultima parte cu fierberea apei dupa 48 de ore. Am desfacut borcanele si am pus muratoarea la fiert, care avea un miros foarte frumos, am spalat castravetii din borcan ca in reteta....acum am pus borcanele "la odihna" pe raft. Spor la lucru tuturor si o pivnita bogata ! :*

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 18 septembrie 2014

      Dar ai pus dupa reteta asta sau dupa alta ? Normal, castravetii fermenteza, dar trebuie sa te incadrezi in alea 48 de ore, ca faci operatiunile in mod corect.Pe parcursul celor 48 de ore se face spuma deasupra castravetilor, miros a acru si zeama e tulbure. Daca ai facut o alta reteta si tu crezi ca miroase a stricat, atunci aplica ultima operatiune si fierbe bine zeama, ca sa se distruga fermentii si apoi pune-o. Sa pui si boabr de mustar si hrean, ca sa se pastreze.

    • Fara foto

      Shining NailArt , 18 septembrie 2014

      Am pus si eu castravetii in borcane de 800 acum vreo 3 zile, dar acum au inceput sa fermenteze, la suprafata a inceput sa faca un pic de spuma...Ar trebui sa scurg apa si sa o pun din nou la fiert si sa spal castravetii ca dupa reteta?Sau poate e normal sa fermenteze putin.... Mi-ar parea rau sa-i arunc dupa atata munca! Multumesc!

    • Daniela_Mocean

      Daniela_Mocean (Chef de cuisine) , 01 august 2014

      Gabi, citez sau plagiez, cum vrei tu, din reteta :Muratoarea se face astfel : se calculeaza 20 - 25 g de sare mascata (mare) , neiodata, pentru 1 litru de apa = ce sa mai spun la oameni ?

    • Fara foto

      gaby , 01 august 2014

      spune la oameni cum trebuie sa fie sarea sa fie ptr muraturi dar sa nu contina iod

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 16 iulie 2014

      Vera Acul, nu eu am inventat reteta,eu doar o fac de 30 de ani si este in caietul meu de retete la loc de cinste. Nu este meritul meu ca si inventie de reteta, nici vorba, de undeva am primit-o si eu. Eu doar perseverez si o fac de cand m-am maritat. Se prea poate sa fie sursa initiala doamna Silvia Jurcovan, doamna care merita mult respect pentru tot ceea ce a facut .

    • Fara foto

      Vera Acul , 15 iulie 2014

      este reteta copiata exact din cartea Silviei Jurcovan.mult respect autoarei.

    • Fara foto

      Oterman Mihaela Virginia , 15 iulie 2014

      Acest procedeu se poate uza si cu castravetii taiati felii ?

    • Fara foto

      Alexandru Roadevin , 30 iunie 2014

      o gospodina de nota zece

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 30 iunie 2014

      Ma bucur ca ti-au placut castravetii in forma asta conservati, sa ai spor si anul acesta !

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 30 iunie 2014

      Poti pune si piper dsi ardei iute, piperul nu ii iuteste, doar le schimba usor gustul pe cand ardeii iuti ii iuteste bine, pentru cine mananca mai condimentat.

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 30 iunie 2014

      Poti sa ii faci linisitita, singura conditie este sa folosesti sare de calitate buna, adica alba, imaculata, speciala pentru muraturi si garantat iti ies castravetii !!!

    • Fara foto

      Rodica Chermaneanu , 29 iunie 2014

      voi incerca anul acesta

    • Fara foto

      Marin Daniela , 29 iunie 2014

      in loc de piper eu am pus ardei iute mov(aromat),intradevar ies gustosi si bine conservati

    • Fara foto

      Stella Doaga , 29 iunie 2014

      i-am facut anul trecut,super

    • Fara foto

      Maria Oprea , 29 iunie 2014

      imi place

    • Fara foto

      Eugeta Geta , 07 octombrie 2013

      muraturile asortate sint foarte bune!

    • Fara foto

      Gabi Andreias , 05 octombrie 2013

      gustosi rau ! :)

    • COSTEO

      COSTEO (Chef de cuisine) , 04 octombrie 2013

      Foarte buni!preferati mei

    • cristina a

      cristina a (Chef de cuisine) , 04 octombrie 2013

      Cei mai buni castraveti conservati sunt cei murati in saramura, nu in otet. Buni, buni!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

50h

137 voturi

Ingrediente

  • castraveti
  • sare grunjoasa (de calitate,alba,nu cenusie )
  • frunze de visin si de telina
  • crengute de marar si cimbru
  • usturoi
  • piper boabe
  • piper macinat
  • frunze de dafin ,hrean
  • boabe de mustar

Raporteaza reteta

Retete
de Daniela
Mucenici (sfintisori) moldovenesti

Mucenici (sfintisori) moldovenesti

Se oparesc 100 g de faina cu 200 ml. lapte fierbinte iar dupa ce se raceste se adauga drojdia

23 voturi    17 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Fasole frecata, cu pirgalas si  slanina  prajita

Fasole frecata, cu pirgalas si slanina prajita

Fasolea se spala si se pune la inmuiat in apa calduta pentru 24 de ore (trebuie sa fie bine infoiata). Se

11 voturi    13 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Papricas din carne de gaina si ciuperci

Papricas din carne de gaina si ciuperci

Se caleste ceapa pina staluceste putin, se adauga carnea si se caleste si ea pina se coaguleaza

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

Daniela

Nu se sterilizeaza.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Marmelada de nectarine Marmelada de nectarine

Marmelada de nectarine este o delicatesa, dar nu toate gospodinele au incercat pana acum aceasta reteta. Sigur daca incerci sa o faci

2 voturi    0 comentarii
40 min
Conserve si muraturi
Dulceata de nuci verzi Dulceata de nuci verzi

Se curata nucile de coaja verde pana se ajunge la miezul alb. Pe masura ce se curata, se pun intr-un borcan cu apa cu sare de lamaie.

40 voturi    20 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Pasta de gogosari si ardei kapia