Casuța construită pe tort Doboș cu ness și ciocolată

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Casuța construită pe tort Doboș cu ness și ciocolată

Ingrediente

  • pentru foile de Dobos.
  • 15 oua
  • 20 linguri zahăr
  • 20 linguri făina
  • 1-1/2 linguriță praf de copt
  • Pentru crema
  • 8 gălbenusuri
  • 20 linguri zahăr
  • 3 pahete cu unt
  • 2 linguri ness
  • 100 gr ciocolata
  • 3 linguri cacao
  • esenta de rom
  • Pentru casuta
  • 2 oua
  • 1 ceasca cu zahar
  • 1 ceasca cu miere
  • 1/2 ceasca cu ulei
  • 1 ceasca cu lapte
  • scortisoara
  • 1 plic praf de copt
  • faina cat cuprinde
  • Pentru asamblarea casutei
  • 1 ceasca zahar
  • Pentru ornat casuta
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • colorant albastru
  • ciocolata

Mod de preparare

Foile de Doboș:

Se separa ouale.

Gălbenusurile se mixeaza bine cu 15 linguri cu zahăr pana devin spuma si zaharul e dizolvat.

Albusurile se bat spuma tare cu restul de zahar.

Se iau cateva linguri cu spuma de albus si se incorporeaza in spuma de galbenusuri apoi se pun toate galbenusurile peste albus (pus treptat) amestecand usor pana se omogenizeaza compozitia.

Faina se cerne impreuna cu praful de copt si se adauga cate o lingura peste spuma de oua.

Din aceasta compozitie se coc separat la 180 GC 12 foi care la scoaterea din cuptor nu se pun una peste cealalta(se lipesc).

Atentie daca le coaceti pe foaie de copt trebuie neaparat dupa ce se coc sa le dezlipiti de pe foaie cat sunt inca fierbinti.

Crema:

Mixati galbenusurile cu zaharul pana ce acesta este dizolvat apoi fierbeti spuma pe baie de aburi pana se intareste usor amestecand continuu cu un tel.

Impartiti crema in 2 parti egale.Intr-o parte adaugati ciocolata topita, cacaua si romul. In cealalta se pune ness-ul dizolvat cu o putina apa.

Raciti cremele si incorporati untul la temperatura camerei. Mixati pana se spumeaza. Puneti cremele la rece.

Umpleti 6 foi cu crema de ness si 6 cu crema cu ciocolata. Ornati si lasati la rece.

Pentru casuta se procedeaza asa:

Ouale se mixeaza cu zaharul, uleiul si mierea. Fierbeti la foc mic amestecand continuu.

Cand a inceput sa fiarba se pune laptele amestecati pana la omogenizare si luati de pe foc.

Adaugati scortisoara si praful de copt amestecati si lasati sa se raceasca. Cand e calduta puneti faina pana devine un aluat nelipicios.

Intindeti o foaie de 1 cm grosime pe masa infainata si decupati peretii, acoperisul si cosul casutei.

Coaceti la 170 GC pana devin aurii. Cand sunt reci (se intaresc) se asambleaza casuta lipind peretii cu zahar topit. Topiti zaharul intr-o tigaie.

Ornati casuta. Daca era dupa mine o lasam maro asa cum era.

Dar daca cererea a fost una clara : Casuta albastra! m-am conformat. Am batut spuma smantana si am colorat-o albastra. Am imbracat casuta cu ea si acoperisul cu ciocolata topita si am pus-o peste tortul Dobos facut anterior.

Stati linistite ca rezista casuta. Eu eram speriata ca pana dimineata urmatoare frisca o sa toapeasca zaharul caramel iar tortul o sa fie un dezastru. Nici vorba!

A rezistat eroic 3 zile ca nu au vrut sa strice casuta si dupa 3 zile abia au desfacut-o.

Un tort ce merita incercat cu sau fara casuta!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise