autor:

Anca E. Voicu

» » , , Dulciuri diverse, Mancaruri pentru copii, Retete de Craciun

Casuta din turta dulce 2019

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 28 decembrie 2019

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 28 decembrie 2019

Ingrediente
Pentru căsuţă:, 250 g margarină Unirea, 3 ouă,, 200 g miere,, 2 linguri cacao neagră Dr. Oetker,, 1 linguriță amidon din porumb Dr. Oetker,, 1 linguriţă mix mirodenii Belbake (anason stelat, coriandru, ghimbir, scorțișoară, cuișoare, cardamon),, 500 g făină,, 1 plic praf de copt Dr. Oetker,, Dropsuri cu fructe pentru geamuri,, , Pentru decor:, 1 albuș,, 110 g zahăr pudră vanilat,, 1 lingură zeamă de lămâie,, 200 g ciocolată albă,, Coloranţi alimentari naturali pudră: orange şi verde,, O lingură zeamă de la salata de sfeclă roșie,, fulgi de zahăr, după gust,, fulgi de cocos, după gust,, Dropsuri pentru decor,, rulouri de napolitană

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 50 min

1 vot

Mod de preparare

Pentru aluat, se dă pe răzătoare margarina sau untul rece, se adaugă ouăle, mierea, cacaua, condimentele, praful de copt și amidonul. Se amestecă şi se adaugă în ploaie şi făina cernută, atât cât cere aluatul (aprox 400 g am avut eu nevoie, dar dacă mai aveți nevoie, mai adăugați). Se frământă până se obţine un aluat bun de întins, dar pufos. Acest tip de aluat este fraged dar şi fragil, de aceea se manevrează cu grijă.



Piesele:

Se împarte aluatul în mai multe bucăţi. Se întinde prima foaie de aluat, potrivită ca grosime, pe masa presărată cu (aprox 100 g) făină.

Se schițează pe hârtii, piesele pentru căsuță și se decupează.

Se așază pe rând câte o schiță peste aluat, apoi se taie din aluat în jurul schiței, cu un cuțit ascuțit trecut prin făină, pentru a pregăti piesele, una câte una: fațada, pereții laterali, spatele și acoperișul. Aluatul rămas se frământă şi se întinde din nou pentru restul pieselor: renii și sania Moșului. Pentru geamuri se folosesc dropsuri sparte, care se vor topi și vor acoperi frumos spațiile pentru geamuri.

Se transferă piesele (atâtea câte încap) în tava pregătită cu foaie de copt și se dă la cuptor aprox 10 min fiecare tavă (nici prea pufoase pentru că se vor rupe, dar nici prea uscate pentru că se vor crăpa). După ce scot din cuptor, se lasă la răcit în tavă 5-10 minute, apoi se scot pe un platou sau grătar de răcire. Piesele cu geamuri sunt mai fragile, trebuie să se usuce şi să se răcească bine în tavă înainte de a le muta.

Pentru sanie am decupat din foaia de aluat piesele necesare, ajutându-mă de o schiță făcută pe o hârtie, iar pentru reni am avut o formă de patiserie.



Pentru glazură:

Se bate albușul spumă, cu mixerul, se adaugă zeama de lămâie și zahărul pudră vanilat, în ploaie, amestecând bine.

Se umple un poş cu glazura albă şi se ung marginile pereţilor casei, să se lipească. Veţi avea nevoie să vă mai ajute cineva. Se sprijină pereţii de nişte pahare înalte. Se lasă un pic la uscat, se îndepărtează cu grijă paharele şi se adaugă şi acoperişul. Anul acesta tata mi-a dat ideea să găuresc cu o scobitoare cele două piese pentru acoperiș și să le leg cu ață ca să stea bine, să nu mai alunece, iar când se încheagă bine căsuța, se desfac ațele.

Am folosit și ciocolată albă topită și răcită, cu care am umplut un poș. Dacă vreți și culori, dați deoparte din ciocolată în două castronele pentru a amesteca împreună cu colorantul alimentar natural pudră ( verde).

Eu nu am mai avut roșu și, pentru că aveam mare nevoie de el, am improvizat făcând mai multe teste. Iată cum puteți obține roșu natural: o lingură de zeamă de la salata de sfeclă roșie (care conține și oțet, dar nu-i nimic), se amestecă împreună cu ciocolata albă (puneți 2 linguri de ciocolată la început, apoi adăugați treptat) la început pare că se brânzește, dar pe măsură ce adăugați ciocolată, veți vedea că prinde consistență.

Se glazurează cu ciocolată și cu glazura de albuș și se decorează după gust.



Notă: Glazura are tendinţa să se usuce repede, totuşi căsuţa se va usca abia în 24 de ore, de aceea trebuie manevrată cu grijă.

Notă: De asemenea, aveţi grijă ca în bucătărie să fie aerul uscat, să nu pregătiţi altă mâncare simultan, deoarece aburul, umezeala sau căldura vor afecta aluatul (se înmoaie şi se lipeşte).



Timp de pregătire aluat: 10 min

Timp de coacere: 10 min fiecare tavă

Timp de decorare: 2 h

Timp de uscare pentru toată căsuţa: 24h



Poftă Bună şi Crăciun Fericit!

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/12/casuta-din-turta-dulce-2019.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Casuta din turta dulce 2019" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Craciun
Turta dulce glazurata

Turta dulce glazurata

Punem bicarbonatul de sodiu si un varf de lingurita cu sare peste cele 330 g de faina si amestecam

5 voturi    0 comentarii
1h
Retete de Craciun
Ecleruri-inel cu crema de lamaie

Ecleruri-inel cu crema de lamaie

Eclerurile-inel: Se pun la fiert apa cu uleiul și un praf de sare. Când fierbe apa, se dă

1 vot    1 comentariu
3h
Retete de Craciun

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Cristina , 29 aprilie 2020

    Superba!

  • Fara foto

    Oana , 04 ianuarie 2020

    Foarte frumoasa si dulce aceasta casuta de povesti, imi place tare mult.

  • Fara foto

    Anya , 03 ianuarie 2020

    Foarte, foarte rumoasa casa de turta dulce.Este o casuta de povesti pe care nu te induri sa o papi.FELICITARI PENTRU CASUTA DULCE DE POVESTI.Ai nota 20 de la mine.

Dificultate

Ridicata

Timp

2h 50 min

1 vot

Ingrediente

  • Pentru căsuţă:
  • 250 g margarină Unirea
  • 3 ouă,
  • 200 g miere,
  • 2 linguri cacao neagră Dr. Oetker,
  • 1 linguriță amidon din porumb Dr. Oetker,
  • 1 linguriţă mix mirodenii Belbake (anason stelat
  • coriandru
  • ghimbir
  • scorțișoară
  • cuișoare
  • cardamon),
  • 500 g făină,
  • 1 plic praf de copt Dr. Oetker,
  • Dropsuri cu fructe pentru geamuri,
  • Pentru decor:
  • 1 albuș,
  • 110 g zahăr pudră vanilat,
  • 1 lingură zeamă de lămâie,
  • 200 g ciocolată albă,
  • Coloranţi alimentari naturali pudră: orange şi verde,
  • O lingură zeamă de la salata de sfeclă roșie,
  • fulgi de zahăr
  • după gust,
  • fulgi de cocos
  • după gust,
  • Dropsuri pentru decor,
  • rulouri de napolitană

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

14 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

5 voturi    5 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

3 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Cristina

Superba!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Craciun

Prajitura Televizor Prajitura Televizor

Foi: Intr-un castron se pun zaharul, untul, laptele, cacaua, ouale, amoniacul stins cu otet si putina faina. Se amesteca toate ingredientele

1 vot    0 comentarii
2h
Dulciuri diverse
Carnati din carne de porc si vitel Carnati din carne de porc si vitel

Carnea si grasimea se taie in bucati mari si se dau prin masina de tocat carne (am dat o parte din carne si prin robotul de bucatarie

1 vot    0 comentarii
3h
Aperitive cu carne
Carnati de casa