Ceai srilankez cu zahar de cocotier( coconut sugar)

Timp pregatire
10 minute
Complexitate
redusa
Ceai srilankez cu zahar de cocotier( coconut sugar)

Ingrediente

  • Sri Lanka este o tara minunata care te impresioneaza prin diversitatea florei luxuriante.
  • Plante exotice,paduri tropicale,orezarii,orhidee de vis,plantatii de fructe tropicale, si nu in ultimul rand plantatiile cu faimosul ceai de Ceylon iti incanta ochii si sufletul.
  • Pe drumul de la Kandy la Nuwara Eliya incet,incet plantatiile de bananieri devin tot mai rare si soseaua serpuieste printre dealuri si apoi munti acoperiti complet de plantatii de ceai de o nuanta de verde ireala.
  • Am oprit la plantatia si fabrica de ceai Glenloch, unde am fost familiarizati cu procesarea si gradarea ceaiului.
  • Culesul frunzelor de ceai se face manual din cauza reliefului accidentat care nu permite folosirea utilajelor; o munca extenuanta si platita in functie de cantitatea de frunze culeasa.
  • Apoi am fost serviti cu ceai proaspat pe o terasa cu vedere la plantatia de ceai .
  • Aer de munte curat completat perfect cu o cana de ceai pur de Ceylon !
  • De asemenea ,de la magazinul plantatiei se poate cumpara ceai de productie proprie: negru,verde, alb si cu diferite arome:lamaie,ghimbir,cardamom,scortisoara,rom…
  • La Grand Hotel in Nuwara Eliya am fost intampinati cu ceai amar si zahar de cocos.
  • Se topeste in gura cubul de zahar de cocos si apoi se bea ceaiul, avand senzatia ca este indulcit.
  • Zaharul de cocos se obtine din sucul colectat de la inflorescentele cocotierului si este folosit de mii de ani in Sudul si Sud-estul Asiei, in tarile in care cocotierul creste in abundenta.
  • Fermierii fac o crestatura in inflorescenta cocotierului, inclina putin cocotierul ,legand doi arbori unul de celalalt cu ajutorul unor cabluri si sucul care incepe sa curga este colectat in containere special de bambus.
  • Sucul astfel obtinut se pune la fiert la foc mic in wok-uri gigante pana se evaporeaza lichidul si se obtine un sirop , care apoi, se mai concentreaza pana se obtin cristale sau blocuri de zahar.
  • Zaharul de cocos este aproape la fel de dulce ca zaharul brun , dar are o aroma fina de caramel.
  • Intrucat zaharul de cocos nu este rafinat, culoarea,dulceata si aroma variaza.
  • Zaharul de cocos are un indice glicemic redus si este mai sanatos decat zaharul alb.
  • De asemenea este bogat in potasiu,magneziu,zinc ,vitamine B1,B2,B3 ,B6; continutul in fier este de 36 de ori mai mare decat cel al zaharului brun.
  • Se poate folosi ca inlocuitor de zahar la pacientii cu diabet zaharat.
  • Pe drumul de la Nuwara Eliya la Bentota am cumparat zahar de cocos invelit in mod traditional in frunze uscate de cocotier.
  • In Sri Lanka, in mod traditional, ceaiul este o infuzie de frunze si se bea foarte dulce si de obicei se adauga lapte.
  • Avem nevoie de:
  • -ceai srilankez
  • -apa fierbinte
  • -zahar de cocos
  • -lapte(optional)

Mod de preparare

Se pune apa fierbite in ibric sau direct in cana, se adauga ceaiul (varsat sau pachetele) si se lasa sa se infuzeze 5 minute.

Se dizolva cubul de zahar de cocos in gura si se bea ceaiul fierbinte.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise