Chec din albusuri cu glazura de caramel

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Chec din albusuri cu glazura de caramel

Ingrediente

  • Pentru chec
  • 9 albusuri
  • 220 g zahar pudra
  • 220 g faina
  • 1 lingura de zeama de lamiie
  • 1 si 1/4 pahar (mare, de 250 ml) de nuci taiate
  • arome
  • Pentru caramel
  • 200 g zahar
  • (1)  65 ml apa
  • (2) 120 ml apa

Mod de preparare

Checul se face asa: albusurile se bat spuma, se pune zaharul si zeama de lamiie, se bat din nou pina se intareste bine spuma.

Apoi, mestecind usor, se pune nuca, faina si aromele. Compozitia se pune in 2 forme de chec, cu hirtie de copt, se coace la foc potrivit (cuptorul se incalzeste inainte), cam 30 - 35 minute.

Cind e gata, se lasa citeva minute in tava, apoi se rastoarna pe un servet si se scoate hirtia, se lasa sa se raceasca. Cind e rece, se intoarce, pentru a fi glasat, deci se glaseaza pe partea de pe care a fost luata hirtia.

Caramelul se face asa: se pune pe foc, la foc marisor, fara sa se amestece, zaharul cu prima cantitate de apa (65 ml). Cind fierbe, se mesteca usor si putin, sa vedem daca tot zaharul e topit. Cind tot zaharul e topit, se face focul mic si se lasa cca 10 minute. Trebuia sa devina maroniu.

Cind e maroniu, se ia putin de pe foc si se adauga a doua cantitate de apa (120 ml), cam in 3-4 reprize, cu grija sa nu ne ardem. Se mesteca bine, dupa fiecare repriza. Dupa ce s-a pus toata apa, se pune iar pe foc cam 12 minute. Focul sa fie mic. Se mesteca din cind in cind. Cind e gata, are consistenta mierii de albine.

Ca sa stim cind e gata, procedam astfel: cam dupa 10-12 minute introducem in compozitie o lingura de lemn. Caramelul trebuie sa ramina pe lingura, iar daca luam putin intre degete se lipeste.

Checul rece, se glaseaza cu acest caramel caldut si se pun jumatati de nuca deasupra. Si nucile se glaseaza.

Acest caramel are multiple intrebuintari, se pot decora unele torturi, unele checuri, e bun pentru unele budinci, pentru crema de zahar ars etc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise