autor:

Victoria Gabriela

» » , , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Prajituri

Chec zebră din albușuri cu nuci

Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 06 mai 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 06 mai 2016

Ingrediente
•8 albușuri, •250 gr zahăr, •60 ml apă fiartă (4 linguri), •180 gr + 50 gr făină, •120 ml ulei, •75 gr cacao (cca. 3 linguri), •250 gr. miez de nucă (o cană), •2 lingurițe esență de vanilie, •coaja rasă de la ½ lămâie, •un praf de sare, •pentru decor: nuci tăiate grosier

Dificultate: Redusa Timp: 1h

2 voturi

Mod de preparare

-Se pregătesc 2 tăvi de copt speciale pentru chec, care se tapetează fie cu hârtie de copt, fie clasic (se ung cu grăsime - unt, ulei și se presară făină).
-Se prăjește ușor în cuptor trei sferturi din cantitatea de nucă și se taie grosier. Restul de nucă neprăjită se taie și ea grosier și se păstrează pentru decor.
-Cu ajutorul mixerului se bat bine cele 8 albușuri presărate cu un praf de sare. Când bezeaua este tare se adaugă treptat zahărul și se mixează în continuare până ce zahărul s-a topit și bezeaua devine sticloasă și tare.
-Peste spuma de albușuri se adaugă pe rând cele 4 linguri de apă fiartă, amestecând bine cu mixerul după fiecare, apoi se adaugă treptat uleiul mixând în continuare până ce acesta se incorporează în compoziție.
-Se adaugă treptat 180 gr. făina cernută și se amestecă încet cu mișcări circulare de sus în jos cu ajutorul unei spatule sau linguri de lemn, până rezultă un aluat omogen.
-La sfârșit se adugă aromele (esența de vanilie și coaja de lămâie), care se incorporează în compoziția rezultată amestecând ușor cu spatula/lingura de lemn.
-Se împarte aluatul în două părți aproximativ egale, punându-se în vase/boluri separate. Într-un vas se adaugă pudra de cacao, iar în celălat se adaugă restul (50 gr) de făină cernută, după care fiecare din cele două compoziții se omogenizează încet cu ajutorul unei spatule.
-Peste aluatul alb se presară nuca prăjită tăiată grosier care se amestecă în compoziție.
-Se aprinde cuptorul și se reglează temperatura la 180 grd.C.
-Cele două compoziții (albă și cu cacao) se ”împart” vizual în două, pentru cele două tăvi.
-Pentru a forma modelul de ”zebră”, cu răbdare, se toarnă aluatul în tăvi astfel: se ia din cele două compoziții câte un polonic pe rând și se toarnă alternând, începând aproximativ din mijlocul tăvii: un polonic de aluat ”alb”, peste care se pune un polonic de aluat cu cacao, iar un polonic de aluat ”alb” peste cel colorat...și tot așa se continuă până se termină ambele compoziții, în ambele tăvi.
-După ce s-a turnat aluatul în tăvi, se presară nucile neprăjite oprite și se bagă tăvile cu chec în cuptorul încins la 180 grd.C, pentru cca. 40 minute (depinde de cuptor) sau până când checurile se rumenesc ușor pe deasupra. (Se poate face proba cu paiul pentru a verifica dacă checurile sunt coapte).
-Când sunt gata, se scot tăvile cu chec din cuptor, se lasă să se răcorească în tavă, după care se răstoarnă checurile și se lasă să se răcească bine pe un grătar metalic sau din lemn.
-Checul zebră din albușuri cu nuci se portioneaza dupa preferinta si se servește apoi după pofta inimii.
Poftă bună!
Mai multe detalii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/
Daca ti-a placut reteta noastra "Chec zebră din albușuri cu nuci" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
CHEC CU CACAO, MERE SI SCORTISOARA

CHEC CU CACAO, MERE SI SCORTISOARA

1.Se separa ouale 2.Galbenusurile se amesteca, cu zaharul 3.Peste aceasta compozitie se adauga

69 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Prajituri
Rulada cu gem de capsuni si glazura de ciocolata

Rulada cu gem de capsuni si glazura de ciocolata

Albusurile se separa de galbenusuri. Galbenusurile se amesteca cu esenta de vanilie, faina cu praful

2 voturi    2 comentarii
45 min
Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    Maria Palliu , 05 noiembrie 2016

    Sunteti extraordinari. Va urmaresc fiecare reteta .Nu ma pot tine de voi..Va iubesc..Va imbratisez din UK..Maria Love and Care Ltd..Va pup..

Dificultate

Redusa

Timp

1h

2 voturi

Ingrediente

  • •8 albușuri
  • •250 gr zahăr
  • •60 ml apă fiartă (4 linguri)
  • •180 gr + 50 gr făină
  • •120 ml ulei
  • •75 gr cacao (cca. 3 linguri)
  • •250 gr. miez de nucă (o cană)
  • •2 lingurițe esență de vanilie
  • •coaja rasă de la ½ lămâie
  • •un praf de sare
  • •pentru decor: nuci tăiate grosier

Raporteaza reteta

Retete
de Victoria Gabriela
Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat

13 voturi    1 comentariu
1h
Retete vegetariene
Salată de ciuperci și praz

Salată de ciuperci și praz

Se curăță, se spală ciupercile, se pun într-o cratiță cu apă rece și sare și se fierb

5 voturi    2 comentarii
30 min
Salate reci
Negresă de post

Negresă de post

Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele, mai puțin făina (gem/dulceață,

7 voturi    2 comentarii
1h
Retete de post
Fara foto

Maria Palliu

Sunteti extraordinari. Va urmaresc fiecare reteta .Nu ma pot tine de voi..Va iubesc..Va imbratisez din UK..Maria Love and Care Ltd..Va pup..

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Biscuiti indragostiti Biscuiti indragostiti

Se pun intr-un vas untul la temperatura camerei, oul, zaharul, amestec de aur, esenta si se amesteca pana la topirea completa a zaharului,

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Cum se face coliva Cum se face coliva

Cum se face coliva Se spala bine arpacasul si se pune la fiert la foc potrivit. Se amesteca cu o lingura de lemn pentru a nu se prinde.

3 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Prajituri
Placinta invartita cu branza si ciocolata