Ciocolata de casa cu nuci si arahide

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa
Ciocolata de casa cu nuci si arahide

Ingrediente

  • # 1 kg de zahar
  • # 170 ml apa
  • # 2 lingurite esenta de rom
  • # 2 lingurite esenta de vanilie
  • # 200 g unt 85% grasime
  • # 500 g lapte praf
  • # 40 g cacao
  • # 200 g nuci/arahide

Mod de preparare

Am vazut articolul Ciocolata de casa si ni s-a facut o pofta, mama-mama. Mi-am adus aminte de reteta mea de pe vremuri, cand nu se gaseau bomboane de pom (saloane) si imi deschideam “fabrica de bomboane de ciocolata”. Aveam comenzi de la colegii de serviciu de zeci de kg. Cel mai mult timp ne-a luat impachetatul, aveam si ajutoare din familie. Toata ziua impachetam. Preparatul nu imi lua atat de mult timp cat impachetatul. Asa ca m-am gandit sa mai fac ciocolata de casa, mai ales ca am o reteta incercata si paraincercata en-gros.

Puneti intr-o cratita, la foc mic, zaharul si apa, amestecand pana se dizolva zaharul. Adaugati esentele si lasati pe foc exact 7 minute dupa ceas de cand amestecul incepe sa fiarba si face basici.

Intre timp puneti intr-o tigaie antiaderenta arahidele si nucile sa se rumeneasca doar putin, apoi macinati-le intr-un blender sau zdrobiti-le. Dupa cele 7 minute luati vasul de pe foc si adaugati tot laptele praf deodata si untul, amestecati cu o lingura foarte rezistenta sau cu un facalet pana se omogenizeaza amestecul.

Nota. Pentru ca nu am gasit decat lapte praf cu 20% zahar, am folosit doar 850 g zahar si 150 ml apa si 600 g lapte praf cu zahar. Am inlocuit 50 g unt cu ulei de palmier.

Daca vreti ciocolata de doua culori, scoateti o parte din amestec (ciocolata alba) in care puteti pune, daca doriti, nuca de cocos mainata sau stafide taiate marunt. In restul de compozitie adaugati cacao si nuci/arahide macinate sau sdrobite. amestecand din nou pana se incorporeaza.

Trebuie sa lucrati repede cu compozitia pentru ca se intareste destul de rapid. Ungeti o tava cu unt si asezati ambele culori de ciocolata cum doriti: marmorat, cu pete (dalmatian), in straturi suprapuse sau una langa alta.

Turtiti ciocolata cu mana, dar nu apasati prea tare, ca sa nu fie prea indesata, sa fie pufoasa si neteziti cu o spatula, apoi puneti tava in frigider. Dupa o ora si ceva, puteti sa o taiati in bucati mai mari, dar lasati-le in tava si puneti-o din nou in frigider. Dupa aproximativ o ora, puteti sa scoateti bucatile cu o spatula si sa le asezati pe un platou.

Cand o serviti, puteti sa taiati felii mai subtiri din fiecare bucata, in diferite forme. Eu faceam bomboanele de pom cu o forma ovala mai micuta. Aveti grija la silueta. E buna in loc de orice prajitura, la orice ocazie. Yummi …

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise