Ingrediente
- Două ciolane de porc, afumate, - Doi cartofi potirviți, o țelină, un morcov, o sfeclă roșie, eventual o conopidă, - Condimente uscate (mentă, cimbru, busuioc), - 50 ml ulei, - 150-200 ml vin roșu, - Pătrunjel verde, mărar verde, - O căpățnă de usturoi, , Pentru sos (eventual), - O conservă de roșii în bulion, - O conservă de ardei kapia copți, - O lingurăță de miere, - Un ardei iute uscat sau verde, - Câteva boabe de piper sparte sau întregi
Dificultate: Medie | Timp: 1h 30 min
14 voturi
Mod de preparare
Pun vasul dacic la înmuiat circa 30 de minute. El se va hidrata, în acest timp. Este foarte important, pentru că aburii vor găti preparatul!
Fac um mix de legume, tăiate mai mari, din cartofi, țelină, morcov, sfeclă roșie, conopidă...
Condimentez cu mentă, cimbru, busuioc uscat.
Adaug un pic de apă și puțin ulei. Pun totul la cuptor, cu capac!
Verific din când în când. Când începe să se coacă bine, las vasul fără capac vreo 10 minute, pun vin și acopăr din nou!
Când este gata, scot vasul și pun usturoi crud în vasul dacic! Se spune că usturoiul crud este flăcău! Adaug mărar și pătrunjel verde, tocat.
Sosul
De obicei fac și un sos la ciolanele astea. Folosesc pentru asta roșii coapte pe grătar sau la aragaz, sau, iarna, roșii în bulion. Le combin cu ardei kapia copți în același mod. Eu am la congelator, dar se găsesc și conservați, la borcan. Scad pe foc un pic amestecul acesta, în care pun o linguriță de miere, un ardei iute uscat, piperul, mărar și pătrunjel verde tocat.
Cati Tomescu , 24 noiembrie 2014
scuza-ma, dar ciolanele cand le pui? Inainte mixul de legume, odata cu el, sau dupa? Nu specifici nimic de ele. Poate n-am inteles eu.
Maria Iosif , 24 noiembrie 2014
adica banuiesc ca este la fel cum faci cu betele pt frigarui,trebuie sa se hidrateze !!
Carmen Şerban , 23 noiembrie 2014
daca citesti cu atentie nu prea intelegi mare lucru.exemplu-pui vasul dacic la inmuiat ... adica?
Iorga Luiza , 25 octombrie 2014
vas de lut
Lavinia Pantea , 14 octombrie 2014
ce e ala vas dacic?
Diaconu Elena , 28 septembrie 2014
foarte bun.
mariana scarlat (Chef de cuisine) , 02 martie 2013
Another esti bun de bucatar! Imi place cum arat!
valentina ionita (Chef de cuisine) , 05 septembrie 2012
O bunatate...
constanta proca (Chef de cuisine) , 01 septembrie 2012
Imi place cum arata si cred ca este o mancare super !
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 24 iulie 2012
Arata spectaculos, ciolanul afumat gatit in vas roman, frumos rumenit!