Ciorba de burta

Timp pregatire
170 minute
Complexitate
redusa
Ciorba de burta

Ingrediente

  • 1,200 kg burta vita
  • 1 morcov
  • o albitura
  • o ceapa
  • 6-7 catei de usturoi sau dupa gust
  • 3 galbenusuri
  • 200 ml smantana
  • 250 ml iaurt
  • sare,piper,cimbru
  • cateva boabe de piper,o foaie de dafin
  • 1 gogosar acru de culoare rosie
  • 1-2 linguri ulei pentru \"stralucire\"
  • 2 l-2,5 l apa pentru fiert

Mod de preparare

Daca folositi burta proaspata ,aceasta se spala,se curata bine de grasime,de pielite si se freaca cu putin malai amestecat cu sare mare pentru a se albi,dupa care se va tine in apa rece cu cateva feliute de ceapa si o lingura de otet pentru a dispare ” mirosul specific de stomac” cca 15-20 de minute,dupa care se va clati bine cu apa calduta schimbandu-se apa de 2-3 ori.

Daca folositi burta nefiarta cumparata de la supermarket,aceasta este curatata in cea mai mare parte…Se spala bine ,se curata de eventualele pielite si grasime…Si pe aceasta o tin cca 10 min in apa rece cu sare,otet si ceapa,dupa care o clatesc bine cu apa calduta...

Daca cumparati burta prefiarta trebuie sa o clatiti foarte bine si sa aveti grija sa nu o fierbeti prea mult deoarece riscati sa se sfarame,pur si simplu sa se topeasca ...

Eu fierb burta in oala sub presiune si pun in acelasi timp la fiert cu burta morcovul,albitura,ceapa ,boabele de piper,frunza de dafin ,cateva fasii de gogosar si las sa fiarba la foc mic o ora si jumatate- doua ore dupa ce au inceput sa iasa primii vapori de aburi.

Daca fierbeti burta in oala normala,puneti zarzavatul la fiert dupa cca o ora si jumatate si lasati sa fiarba bine la foc mic pana sunt fierte bine atat burta cat si zarzavaturile.

Intre timp se curata usturoiul ,se piseaza bine si se amesteca cu sare si otet de mere.

Separat galbenusurile de ou se bat si se amesteca usor,usor cu smantana si cu iaurtul.

Cand este fiarta burta luam cateva linguri de zeama din ciorba si turnam peste dressingul format din galbenusuri,iaurt,smantana pentru a nu se taia si sa fie la aceeasi temperatura cu ciorba .

Scoatem din oala atat burta cat si zarzavatul si strecuram zeama.

Burta se taie pe lungime fasii subtiri si se adauga in ciorba.

Personal imi place sa adaug pentru culoare in zeama strecurata restul de gogosar acru taiat fasii si morcovul fiert pasat. Se potriveste de sare si se mai fierbe cateva minute.

Dam deoparte oala de pe foc si adaugam putin cate putin dressingul din galbenusuri, smantana ,iaurt amestecand continuu si 1-2 linguri de ulei pentru \"stralucire\". Daca ciorba a iesit prea deasa puteti sa mai adaugati putina apa fiarta.

La servire se adauga in farfurie dupa gust din amestecul de usturoi si otet de mere,iar ardeiul iute este la loc de cinste…

Pofta buna!

O sa pregatesc cat de curand o ciorba de burta frantuzeasca la care o sa folosesc si carne de vitel...Este o reteta speciala si tare gustoasa pe care am servit-o in Franta cu ani in urma...O sa va placa in mod sigur...

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise