autor:

tania

» » , , Borsuri si Ciorbe, Mancaruri cu carne, Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Ciorba de gaina cu taitei de casa (zeama)

Autor: tania (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 28 octombrie 2018

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 28 octombrie 2018

Ingrediente
taitei de casa, carne de gaina (2 copanele, spinare, aripi), 2 cartofi, 2 morcovi, 1 radacina de patrunjel, 1/4 radacina telina, 1 ceapa mare, 2 rosii nu prea coapte, 1/2 ardei gras verde, 1/2 gogosar, 1/2 ardei galben, foi de dafin, boabe piper negru, sare, 0,5 l bors sau 2 linguri bors magic, 1 legatura patrunjel verde, 1/4 legatura marar verde, 1/4 legatura leustean

Dificultate: Medie Timp: 1h 40 min

1 vot

Mod de preparare

Ciorba de gaina cu taitei de casa, este cunoscuta in toate regiunile tari, dar mai ales in Bucovina, care este cunoscuta sub numele de "zama", fiind un deliciu, mai ales atunci cand e gatita cu gaina crescuta la curte. Nu cred ca exista persoana careia sa nu-i placa aceasta ciorba, fiind deosebit de gustoasa si sanatoasa, mai ales cand e pregatita cu taietei de casa. Taiteii ii puteti pregati din timp, sau chiar in aceeasi zi cand preparati ciorba, pentru ca nu va va lua prea mult timp. Eu i-am pregatit in aceeasi zi, fiind o cantitatea mica, doar pentru ciorba, adica dintr-un singur ou, doua linguri de ulei, sare si faina, cat sa obtinem un aluat maleabil. Mai intai vom pregati carnea, care este deja taiata bucati, o vom spala bine si o vom pune la fiert intr-o oala mai mare, la care am adaugat 3-4 l de apa. Pe parcursul fierberii vom indeparta spuma care se formeaza.Dupa vreo 15 minute vom da focul la o faza mai joasa si vom adauga cateva foi de dafin, boabe depiper, boabe de cardamom si o jumatate de ceapa care a fost taiata in patru si putina sare. Vom lasa sa fiarba aproximativ 45 de minute sau o ora, pana cand se desprinde carnea de pe oase. Daca gaina a fost mai mare va trebui sa fiarba timp de o ora si jumatate. La mine gaina a fost mai mica si a fiert in mai putin de o ora.

In timp ce fierbe carnea vom pregati legumele, pe care le vom spala si le vom taia cubulete nu prea mari. Morcovul care era mai mic l-am taiat rondele, pentru a da un aspect frumos ciorbei. Dupa ce a fiert carnea o vom scoate, o vom strecura, iar in zeama obtinuta vom pune legumele la foc in ordinea urmatoare: mai intai vom adauga cartofii, ceapa si radacinoasele(patrunjel, telina, morcov), vom lasa sa fiarba 5-7 gogosarul si rosiile, desigur toate taiate cubulete. Vom lasa totul sa fiarba la foc mediu, iar dupa 15-20 de minute vom adauga taietii si lasam focul la faza mica. Vom scoate carnea de pe oase si o vom adauga la ciorba, iar dupa 5minute vom adauga si borsul fierbinte. Daca simtim ca ciorba este prea densa putem sa mai adaugam putina apa fiarta. O vom lasa la foc pana fierb taiteii, si ne ocupam de verdeata.

Toate verdeata dupa ce a fost spalata o vom toca marunt si o vom adauga in oala, desigur dupa ce au fiert taiteii. Vom asezona dupa gust, eu am adaugat si putin piper negru proaspat macinat, inafara de sare, am mai lasat sa dea cateva clocote si am inchis focul. Am acoperit oala pentru cateva minute pentru a patrunde aromele de la verdeata proaspata. Lasam putin din verdeata ca sa adaugam la servire. O vom servi calda, chiar fierbinte alaturi de un ardei iute...! A iesit un deliciu, asa ca va invit sa incercati!

Va urez : Pofta Buna!

Specific: Bucovina
Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de gaina cu taitei de casa (zeama)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Paste cu tocanita de ciuperci

Paste cu tocanita de ciuperci

Intr-o cratita se pune apa la fiert cu putina sare si ulei si cand clocoteste apa si pun pastele,

9 voturi    2 comentarii
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Mazare cu cartofi noi

Mazare cu cartofi noi

1. Se curate mazarea pastai, iar boabele obtinute se spala si se fierb 15 minute in apa cu un strop

13 voturi    14 comentarii
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 17 noiembrie 2018

    O ciorba minunata pe care am sa o fac si eu astazi, chiar daca nu am pui de casa. Dar eu stiu ce mancaruri gustoase pregatesti tu Tania , pentru ca am mancat din ele. Dupa cum ai descris tu aceasta ciorba, orice bucatareasa incepatoare este capabila sa prepare minunatia asta. Felicitari draga mea si multumim frumos !

Dificultate

Medie

Timp

1h 40 min

1 vot

Ingrediente

  • taitei de casa
  • carne de gaina (2 copanele
  • spinare
  • aripi)
  • 2 cartofi
  • 2 morcovi
  • 1 radacina de patrunjel
  • 1/4 radacina telina
  • 1 ceapa mare
  • 2 rosii nu prea coapte
  • 1/2 ardei gras verde
  • 1/2 gogosar
  • 1/2 ardei galben
  • foi de dafin
  • boabe piper negru
  • sare
  • 0,5 l bors sau 2 linguri bors magic
  • 1 legatura patrunjel verde
  • 1/4 legatura marar verde
  • 1/4 legatura leustean

Raporteaza reteta

Retete
de tania
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii, vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

1 vot    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
Chiftelute de dovlecei

Chiftelute de dovlecei

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute de dovlecei: Se spala dovleceii, se curata de coaja si

3 voturi    2 comentarii
35 min
Aperitive
BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

Mod de preparare BAME CU CARNE DE VITA Carnea de vita se spala si se portioneaza. Ceapa se curata,

1 vot    0 comentarii
2h 15 min
Mancaruri cu carne
Sidy

Sidy (Chef de cuisine)

O ciorba minunata pe care am sa o fac si eu astazi, chiar daca nu am pui de casa. Dar eu stiu ce mancaruri gustoase pregatesti tu Tania , pentru ca am mancat din ele. Dupa cum ai descris tu aceasta ciorba, orice bucatareasa incepatoare este capabila sa prepare minunatia asta. Felicitari draga mea si multumim frumos !

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Cosulete aperitiv de primavara Cosulete aperitiv de primavara

Se taie foile de placinta in patrate cu latura de cca 15-20 cm. Se curata ceapa si se taie julien apoi incingem un strop de ulei de

0 voturi    0 comentarii
45 min
Aperitive
Bagheta umpluta in crusta de bacon Bagheta umpluta in crusta de bacon

Taiem capetele baghetei, o taiem in 2 jumatati si apoi pe lung. Scoatem o parte din miez lasand pe coaja cca 0,5 cm. Preparam o omleta

0 voturi    0 comentarii
45 min
Aperitive cu brinza
Cartofi la cuptor cu kaiser si carnati