autor:

Victoria Gabriela

» » , , Borsuri si Ciorbe, Retete de post, Supe de legume

Ciorba de loboda rosie cu bors

Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 14 martie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 14 martie 2015

Ingrediente
15 legături mici de lobodă roșie sau 10 mai mari, 1 ceapă roșie, 2 morcovi, 1 păstârnac, 3 - 4 fire ceapă verde, ¼ ardei roșu mare, 3 roșii mari (eu am avut vreo 15 roșii cherry), ¼ rădăcină țelină, 3 linguri orez, 2- 3 linguri ulei, 500 &ndash 700 ml borș de casă, ½ legătură mărar verde, ½ legătură pătrunjel verde, 1 legătură leuștean (eu am avut congelat), sare (după gust)

Dificultate: Medie Timp: 1h

22 voturi

Mod de preparare

Se spală foarte bine loboda, se aleg frunzele sănătoase (dacă este cazul) și se opărește 2-3 minute în apă clocotită.Se scoate loboda și se pune într-o sită la scurs până se răcește.

Cât timp se răcește loboda, se curăţă şi se spală toate legumele, precum și orezul.

Se taie mărunt (cubulețe, după caz) ceapa, morcovii, păstârnacul, ceapa verde, ardeiul, țelina, roșiile (care au fost decojite mai înainte) și verdeața (mărarul, pătrunjelul, leușteanul).

Când loboda s-a răcorit și scurs suficient să poată fi manevrată, se taie fâșii și se pune deoparte.

Într-o oală se pun toate legumele, pe rând, să se înăbușe și să se înmoaie puțin fiecare, în următoarea ordine: cepa roșie și ceapa verde, morcovul, apoi ardeiul.

Între timp se pune borșul la fiert, se lasă să dea câteva clocote și se spumează bine.

Când legumele au început să-şi schimbe puţin culoarea şi să sticlească, se sărează, se pune orezul, se adaugă treptat puțină apă fiartă și se lasă la foc potrivit până când orezul este semifiert.

Când orezul este pe jumătate fiert, se adaugă loboda tăiată, se mai pune cca 1,0 litru de apă fiartă și se lasă să fiarbă acoperit, până când zarzavaturile și orezul sunt fierte.

Se pun roșiile, se lasă să dea câteva clocote și se adaugă borșul, treptat, după gust și preferință, lăsând ciorba pe foc în continuare, să clocotească de câteva ori, până când ciorba este gata.

Se presară mărarul, pătrunjelul și leușteanul verde, proaspăt tocate și se ține oala acoperită cu capacul pentru câteva minute.

Ciorba de lobodă se servește fierbinte, dar este foartă bună și rece.

Poftă bună!



Notă:

-Deoarece la inceput de primavara, comercianții noștrii vând ”trufandalelele” la legături foarte mici, eu am folosit chiar 20 legaturi de loboda.

-Apa în care se opărește loboda, vă sfătuiesc să nu o aruncați. Puteți să o consumați ca atare, în loc de apă, pentru a beneficia de toate calitățile și influențele lobodei asupra organismului. Eu nu am pus-o în ciorbă, pentru a evita culoarea ”nefirească” a ciorbei: roșu-violacee.

-Dacă doriți, dacă nu vă displace culoarea, puteți folosi în ciorbă o parte din apa în care ați opărit loboda.

Mai multe detalii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/
Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de loboda rosie cu bors" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Supe de legume
Ciorba de manatarci

Ciorba de manatarci

Se curata ceapa,se toaca si se pune la undit cu putin ulei,cand ceapa este translucida se adauga

3 voturi    0 comentarii
1h
Supe de legume
Acroshka

Acroshka

Acroshka este o supa rece din bucataria traditionala rusa, in unele localitati din Rusia o mai numesc

18 voturi    16 comentarii
24h
Supe de legume

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    Valer Girlonta , 28 decembrie 2015

    Pastarnacul si telina cand se adauga ???

Dificultate

Medie

Timp

1h

22 voturi

Ingrediente

  • 15 legături mici de lobodă roșie sau 10 mai mari
  • 1 ceapă roșie
  • 2 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 3 - 4 fire ceapă verde
  • ¼ ardei roșu mare
  • 3 roșii mari (eu am avut vreo 15 roșii cherry)
  • ¼ rădăcină țelină
  • 3 linguri orez
  • 2- 3 linguri ulei
  • 500 &ndash 700 ml borș de casă
  • ½ legătură mărar verde
  • ½ legătură pătrunjel verde
  • 1 legătură leuștean (eu am avut congelat)
  • sare (după gust)

Raporteaza reteta

Retete
de Victoria Gabriela
Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat

19 voturi    1 comentariu
1h
Retete vegetariene
Salată de ciuperci și praz

Salată de ciuperci și praz

Se curăță, se spală ciupercile, se pun într-o cratiță cu apă rece și sare și se fierb

5 voturi    2 comentarii
30 min
Salate reci
Negresă de post

Negresă de post

Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele, mai puțin făina (gem/dulceață,

14 voturi    2 comentarii
1h
Retete de post
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Supe de legume

Ciorba de dovlecei si bacon dreasa cu iaurt si ou Ciorba de dovlecei si bacon dreasa cu iaurt si ou

Se curata ceapa si se pune la calit in uleiul de masline alaturi de baconul taiat marunt. Se curata si se taie marunt morcovii. Se

1 vot    0 comentarii
1h
Borsuri si Ciorbe
Supa rece de castravete cu avocado Supa rece de castravete cu avocado

Se curata castravetii de coaja, se taie in sferturi, apoi se taie mijlocul cu seminte. Se taie in felii, se pun in robot/blender si

0 voturi    0 comentarii
15 min
Delicii sanatoase de la bloggeri
Ciorba de salata verde cu bacon si omleta