Clătite cu cacao umplute cu banane caramelizate

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa
Clătite cu cacao umplute cu banane caramelizate

Ingrediente

  • (6-8 buc.)
  • -2 ouă
  • -300 ml lapte
  • -180 gr. făină
  • -75 gr. cacao
  • -1 lingură unt topit
  • -75 gr. zahăr pudră
  • -1 plic zahăr vanilinat
  • -1 vârf cuțit de sare
  • Pentru umplutură – banane caramelizate
  • -4 banane
  • -100 gr. unt
  • -16 linguri zahăr pudră
  • -8 linguri zeamă de lămâie ( 2 lămâi)
  • -2 fiole esență de rom
  • Pentru decor (opțional):
  • -sos caramel, sâmburi de migdale tăiați mărunt

Mod de preparare

Clătitele acestea sunt pregătite cu noul meu ajutor în bucătărie, aparatul Panini Maker Breville.

-Într-un bol, se amestecă făină, zahărul pudră, zahărul vanilinat și pudra de cacao.

-Separat, în alt vas, se bat ouăle cu sarea, după care se toarnă încet untul topit și răcit și se amestecă bine.

-Peste ouăle bătute se adaugă treptat amestecul solid, omogenizându-se cu telul sau mixerul, până se obține o compoziție consistentă.

-Peste compoziția de aluat se toarnă treptat laptele amestecând bine, cu grijă, să nu se formeze ”cocoloașe”, rezultând un aluat omogen fluid, potrivit de subțire.

-Se lasă aluatul să se ”odihnească” la rece, în frigider cca. 30 minute, chiar și o oră dacă aveți timp.

-Cât timp se odihnește aluatul se pregătesc bananele caramelizate.

-Se curăță bananele, se taie în rondele mai groase de cca 2 cm și se stropesc cu zeama de lămâie.

-Se pune zahărul pudră într-un vas cu pereții dubli care se lasă la foc mic până se topește tot zahărul și capătă acea culoare frumoasă caramel.

-În caramelul de zahăr se adaugă rondelele de banane, apoi untul și se lasă la foc mic să fiarbă, amestecând ușor (cu grijă să nu se sfărâme bananele) cca 5 minute, sau până când sosul capătă consistență și bananele sunt frumos caramelizate.

-Când sunt gata, se dau la o parte de pe foc, se adaugă esența de rom omogenizând caramelul și se lasă să se răcească la temperatura camerei.

-Când timpul de odihnă al aluatului a expirat, se conectează aparatul Panini Maker Breville la sursa de curent, până când ledul indicator declanșează indicându-ne că plita aparatului s-a încins și aceasta este pregătită pentru a întinde prima clătită pentru copt.

-Capacul aparatului se ridică și cu ajutorul unui polonic se toarnă aluatul pe plita încinsă, dându-i forma dreptunghiulară, după forma plitei. Cantitatea de aluat turnată pentru fiecare clătită depinde de grosimea dorită pentru aceasta. Eu am folosit un polonic cu capacitatea de cca 25-30 ml și am turnat aproximativ 2 polonice.

-După ce aluatul a fost turnat și nivelat aproape uniform cu dosul polonicului sau cu o pensulă/spatulă, se coboară capacul aparatului Panini Maker Breville și după cca 2-3 minute la prima clătită, ledul declanșează și ne indică finalizarea coacerii. Timpul de coacere variază însă, în funcție de cât de coapte preferați clătitele, putând să le scoateți înainte, sau după ce butonul cu led declanșează. Pe măsură ce aparatul se încinge, durata de coacere se diminuează.

-Când clătita este coaptă, se ia de pe plită cu ajutorul unei palete de silicon sau lemn.

-Se repetă aceste operațiuni, până se termină tot aluatul și rezultă cca 6-8 (depinde de mărime) clătite cu cacao de formă dreptunghiulară, pufoase și aromate.

-Deși nu este nevoie, deoarece sunt anti-aderente, plăcile aparatului se curăță după utilizare, foarte simplu și ușor, rapid, doar cu ajutorul unui șervet absorbant de bucătărie sau a unei lavete curată și uscată.

-Înaintea servirii, se pun bananele caramelizate împreună cu sosul gros pe fiecare clătită și se împachetează în 4. Eu am pus bananele caramelizate pe jumătate de clătită (am format un triunghi imaginar cu vârful în jos), am pliat colțurile libere, acoperind bananele, rezultând un triunghi, pe care apoi l-am împăturit în două.

-Clătitele umplute cu banane caramelizate se decorează după dorință, sau se presară cu migdale mărunțite și se servesc cu toping de sos caramel, alături de înghețata preferată, cum am procedat eu.

Mai multe detalii gasiti pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/

Poftă bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise